bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Ooo to jednak coś w tym jest...
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Ten nawóz jest dostępny u nas w kraju, choć u południowych są siadów tańszy, to nawóz do ferdygacji - podobny jest Peters Professional (Sco) zobacz ile tego na all'u :wink:

Ja nie nawożę i żyje :lol: wole się pogrzebać co kilka lat w podłożu i przesadzić, żeby było śmiesznie, to do podlewania używam wody z filtra RO, bo w Lublinie jej twardość jest taka, że można nożem kroić ( ok 25stopni TwO). To podłoże ma odżywiać roślinę takie mam zdanie :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za porady...pomyśle jeszcze :)

-- 5 sie 2011, o 20:02 --

Dzięki za porady...pomyśle jeszcze :)
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj kilka roślin po przejściach - dochodzą do siebie na balkonie i mimo, że już na nich kreskę postawiła - całkiem nieźle chyba się pozbierały:
Graptopetalum filiferum
(rodzina Crasullaceae)Obrazek
Obrazek Obrazek

Haworthia marumiana
Obrazek Obrazek

Porównanie H. marumiana var. marumiana i H. marumiana var. batesiana
Obrazek Obrazek
(ta druga najbardziej ucierpiała zimą i musiałam ją zupełnie odmłodzić)

Doniczka rekonwalescentów (naprawdę jeszcze w maju był to obraz nędzy i rozpaczy - dlatego wcisnęłam wszystkie brzydale razem, licząc się z 'zejściami') obok maleństwo kupione jako Gasteria brachyphylla 'Variegata'
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli tak ładnie wyglądają u Ciebie rośliny po "przejściach" to jak te najładniejsze?!
Mnie się podobają... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Popieram Henryka ;:108
Szczególnie spodobała mi się roślinka z pierwszego zdjęcia.
Ciekawe jak wyglądały przedtem skoro bałaś się, że nie dadzą rady... Teraz wyglądają przecież świetnie :!:
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Graptopetalum to jedyna roślina u mnie, na której zimą pojawiły się wełnowce - pryskałam, parę tygodni ich nie było i wracały. Wyciągnęłam ją więc z ziemi, wymyłam system korzeniowy, oberwałam mnóstwo liści i 'wyszorowałam' nasadę pędu - ogólnie dość brutalnie się z nią obeszłam, ale byłam gotowa ją już wyrzucić. Po tych zabiegach zbladła, zwiotczała, pomarszczyła się - powędrowała na balkon do bardzo piaszczystego podłoża i...jak widać! Od maja przybyły trzy rozetki i wiele, wiele liści :D
A kilka haworcji w doniczce 'rekonwalesencyjnej' to okazy, które brzydko wyciągnęły się zimą i nie mogąc znieść takich pokrak - oberwałam im wiele liści - nawet w połowie wysokości rozety - nie mam litości dla roślinkowych brzydali - niedobra jestem :wink:
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Chyba na warunki jakie im zapewniasz nie mogą narzekać.
Tym bardziej skoro odwdzięczają się kwitnieniami ;:108
x-Pa-a

Post »

Zrobiłaś im pewnie pięciogwiazdkowe sanatorium :wink: , wyglądają całkiem nie źle.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato u Ciebie na pewno dochodzą szybko do zdrowia ,jak na załączonym obrazku :D
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Gasteria brachyphylla 'Variegata' to to nie jest, gatunkiem wyjściowym do tego typu variegat było raczej G.bicolor :wink:

marumiana - bardzo fajne, mam 3 różne i je bardzo lubię, trochę nie doceniane jako proste haworsje
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, Dagmaro, Aniu, Gosiu - dzięki za uznanie kuracji nędznych rozetek - czasem błądzę, ale metodą prób i błędów nabywam coraz większego doświadczenia - jednak to przede wszystkim rośliny mnie zaskakują, że się tak łatwo nie poddają!

Krzysztof - w kolekcjach i na e-bay widuję takie pstre odmiany zarówno dla G. brachyphylla jak i G. bicolor - ile bym się nie przyglądała - różnic nie widzę. Fakt, że bezpieczniej wrzucić ją do bicolor, choć głowa boli ile tam podczepia się różności. Widziałam okaz mateczny i ta moja będzie bardzo drobna, jak G. pillansi (ernesti-ruschii) - która zresztą też ma podobną odmianę :roll:
A H. marumiana i H. batesiana (czy też obie jako odmiany H. marumiana) takie sobie - jeżeli chodzi o urodę, ale fajnie obie razem wyglądają dzięki dyskretnym różnicom - mają się tak do siebie jak H. gracilis i H. tenera (widziałam u Ciebie, że i też przy tej parze jest podobny problem z systematyką).
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

bebos pisze:
Krzysztof - w kolekcjach i na e-bay widuję takie pstre odmiany zarówno dla G. brachyphylla jak i G. bicolor - ile bym się nie przyglądała - różnic nie widzę. Fakt, że bezpieczniej wrzucić ją do bicolor, choć głowa boli ile tam podczepia się różności. Widziałam okaz mateczny i ta moja będzie bardzo drobna, jak G. pillansi (ernesti-ruschii) - która zresztą też ma podobną odmianę :roll:
To co jest na all, czy na ebay to z takich variegat może być wszystko. Równie dobrze może być to krzyżówka bicolor i ernesti-ruschii - już się nie dojdzie. Dlatego lepiej "brzmi" bicolor complex :lol:
bebos pisze:A H. marumiana i H. batesiana (czy też obie jako odmiany H. marumiana) takie sobie - jeżeli chodzi o urodę, ale fajnie obie razem wyglądają dzięki dyskretnym różnicom - mają się tak do siebie jak H. gracilis i H. tenera (widziałam u Ciebie, że i też przy tej parze jest podobny problem z systematyką).
Oj ... no nie doceniasz urody tych małych sałat :lol: właśnie dla mnie fajne są takie różnice pomiędzy odmianami i jeszcze jak to widać pomiędzy formami terytorialnymi :wink:
Nie mam problemu z ich systematyką, tylko problem mają Ci co ją tworzą :lol: np. H. gracilis wg. Bayera obecnie jest odmianą cooperii (Bayer 2008 Haworthia cooperi var. gracilis) [1] a wg. Breuera to po prostu gracilis, lecz Bayer[2] w 1999 r. sam o niej pisał, że to Haworthia gracilis var. gracilis. Podobnie sprawa ma się z H.tenera. A jak by jeszcze brać pod uwagę Masahiko Hayashi to by się zapewne nazywały jeszcze inaczej. Zarówno Bayer jak i Breuer używają klasycznej botaniki, budowa korzeni, liści, kwiatów, nasion ect. Masahiko Hayashi robi jeszcze jakieś badania DNA i bazuje na klasyfikacji kształtu komórek miękiszowych( na razie jeszcze nic nie ma opublikowanego po angielsku tylko w Japońskiej literaturze Haworthia Study)
Bayer nadaje nazwy botaniczne, odmiany i bierze zróżnicowanie genetyczne w obrębie gatunku jako normalne - poszczególne populacje tego samego gatunku z różnych miejsc i przy różnych warunkach minimalnie mogą się różnić. Breuer często podnosi odmianę do rangi samodzielnego gatunku, to samo czyni z rożnymi formami terytorialnymi.
Masahiko Hayashi - Podany przez Bayera układ podrodzajów : Haworthia, HEXANGULARES, ROBUSTIPEDUNCULARES Chyba dzieli jeszcze na sekcje ale dla mnie to nie jasne.
http://haworthia-gasteria.blogspot.com/ ... yashi.html

[1] http://www.kambroo.com/succulent_plant_ ... id-80.html
[2] http://www.kambroo.com/succulent_plant_ ... id-79.html

Ja używam nazw roślin pod jakimi je kupiłem/dostałem no chyba, że ewidentnie są nie poprawne np. błędy ortograficzne :P
Podaje zawsze nazwę jaką mam i sensu Bayer, to dla siebie i innych może być pomocne by nie dublować roślin.
Np.
Haworthia batteniae FSA148
Molenhof Farm, N of Mortimer
H. bolusii 'blackbeardiana' sensu Bayer,
Pozdrawiam Krzysiek
x-Pa-a

Post »

chromat pisze: Nie mam problemu z ich systematyką, tylko problem mają Ci co ją tworzą :lol:
Totalnie mnie to stwierdzenie rozłożyło :D
podpisałam się JA - zagorzały czytelnik

PS fajnie, że wstawiacie linki w tych dochodzeniach, ileż to można zobaczyć!
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Jak rosną"
Niektóre gatunki mam w paru doniczkach - jedne rosną od maja na balkonie, inne tkwią w domu. Zobaczcie jakie różnice:
balkon-dom
Gymnocalicium saglione (w tym samym czasie)
ObrazekObrazek
balkon-dom
Haworthia attenuata (z tego samego okazu)
ObrazekObrazek

...i trochę kwiecia w kolorze 'gaciowy róż :wink: - wklejam z większą rozdzielczością niż dotąd - po dyskusji w wątku Pauli/theorii - trochę mnie przekonała - choć i tak teraz to kilkaset KB zamiasta wcześniejszych kilkudziesięciu - nadal jednak nie mogę się zdecydować na MB
Euphorbia mili - Gasteraloe El Supremo (kwiatki bardziej się rozwinęły)
Obrazek Obrazek

PS
Świnek sąsiadów przyszedł w odwiedziny do mojej świninki, ale to zięba zapałała do niego miłością
- nawet na parę dni zapomniała o maltretowaniu roślin....

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”