Czekamy na różyczki.
Ogród Moni cz.4
- majka411
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Moni cz.4
Moni, chyba ciężko pracujesz. Znowu nas czymś zaskoczysz. Dziś padało tylko z rana teraz chmurki i słonko.
Czekamy na różyczki.
Czekamy na różyczki.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniś cudnie wyglądają białe mieczyki w wazonie, sam szyk i elegancja.....
Obwódka z bukszpanów świetnie się prezentuje.....żeby tylko w końcu przestało padać, żebyśmy mogli wreszcie nacieszyć się kwituszkami, które zakwitają i przekwitają prawie nie zauważone, bo z domu wyjść się nie da
Obwódka z bukszpanów świetnie się prezentuje.....żeby tylko w końcu przestało padać, żebyśmy mogli wreszcie nacieszyć się kwituszkami, które zakwitają i przekwitają prawie nie zauważone, bo z domu wyjść się nie da
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ooo, tak, ciężko pracowałam przez ostatnie dni - zarówno w domu i w ogrodzie.
Pracuję nad rabatami w ogrodzie i jednocześnie nad przednią częścią ogrodu przed domem - przedogródkiem. Robi się coraz ładniej, ale jeszcze dużo pracy i wydatków przed nami
Kupiłam dzisiaj olbrzymiego cisa, 3 żurawki i dwie hortensje
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hm...kończę zakupy ale jeszcze ...cyt."może tylko paręnaście cisów na żywopłocik kupię i jakieś bukszpaniki na obwódki, których wciąż mało i mało."Jak ja o znam 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Moniczko, a więc mówisz, że nastała pora na postrzyżyny ogrodowe. Idąc za twoim przykładem, wybiorę się jutro do ogrodu z sekatorem w ręku, żeby to i owo przystrzyc, bo z niektórych kul wystają już tu i ówdzie niesforne odrostki. Ja swoje bukszpaniki rozmnażam właśnie z odciętych kawałków. Wsadzam je po prostu obok do ziemi i prawie wszystkie się ukorzeniają.
Moniko, gdy popatrzyłam (choć prosiłaś, żeby nie patrzeć) na brak listwy przypodłogowej, to aż się uśmiechnęłam. Mieszkamy u siebie już siódmy rok, a listew w wielu miejscach jeszcze do dzisiaj nie ma, bo zawsze jest coś pilniejszego. I tak to trwa latami
Moniko, gdy popatrzyłam (choć prosiłaś, żeby nie patrzeć) na brak listwy przypodłogowej, to aż się uśmiechnęłam. Mieszkamy u siebie już siódmy rok, a listew w wielu miejscach jeszcze do dzisiaj nie ma, bo zawsze jest coś pilniejszego. I tak to trwa latami
- Alania

Surfinie ... W nowym domu i ogrodzie wszystkie rosną wspaniale. W starym marnie kwitły i chorowały. Ciekawe dlaczego?
Nawet różowa - antyczna, jak ją nazywam ma pięknie wybarwione, pełne kwiaty z zielonkawym odcieniem.

Nawet różowa - antyczna, jak ją nazywam ma pięknie wybarwione, pełne kwiaty z zielonkawym odcieniem.

Witaj Moniko.Faktycznie surfinie czują się znakomicie.Moje zdechlaczki ,ale pełna czerwona, trzyma się dobrze.Wspaniały kolorek tej"antycznej"
Marzy mi się taki duży ogród ,żeby w nim oprócz kwiatów zagościly drzewka owocowe.Niestety pozostanie to w sferze tylko marzeń.Zyczę udanego tygodnia(może nie będzie ciągłych opadów)
Marzy mi się taki duży ogród ,żeby w nim oprócz kwiatów zagościly drzewka owocowe.Niestety pozostanie to w sferze tylko marzeń.Zyczę udanego tygodnia(może nie będzie ciągłych opadów)
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Alania

Olu, masz rację - ciężko jest odmówić sobie, gdy człowiek uzależniony od kupowania roślin
.
Wandziu, no to mnie pocieszyłaś
My mieszkamy dopiero 3 miesiące, ale też widzę, że sprawa listew przeciąga się w czasie, bo co rusz, to pojawia się inny, pilniejszy zakup
Aniu, dziękuję
Wandziu, no to mnie pocieszyłaś
Aniu, dziękuję
- Alania

Kilka zaległych i bieżących fotek:
Alnwick - przepiękna angielka, jednak w tym roku słabo kwitnie i słabo rośnie. W ubiegłym sezonie była królową rabaty, a teraz coś kiepsko się ma i wypuściła zaledwie kilkanaście kwiatów od początku sezonu.

Red Eden - podobnie jak Alnwick coś się ociąga z kwitnieniem.

Meichavrin - śliczne ma kwiaty, ale bardzo u mnie wymarza. Mam dwa krzewy i jednakowo im zimno w zimie. Muszę pomyśleć o przesadzeniu w zaciszniejsze miejsce.

I sesja Williama Morrisa - wspaniałej angielki, nieco przypominającej barwą Colette.

Pirouette

Eden Rose w wianuszku paków

Aspiryn Rose

Maria Curie

Cottage Rose

NN w towarzystwie oregano, które jak sie okazuje pięknie pasuje do róż

Miłego dnia życzę wszystkim

Alnwick - przepiękna angielka, jednak w tym roku słabo kwitnie i słabo rośnie. W ubiegłym sezonie była królową rabaty, a teraz coś kiepsko się ma i wypuściła zaledwie kilkanaście kwiatów od początku sezonu.

Red Eden - podobnie jak Alnwick coś się ociąga z kwitnieniem.

Meichavrin - śliczne ma kwiaty, ale bardzo u mnie wymarza. Mam dwa krzewy i jednakowo im zimno w zimie. Muszę pomyśleć o przesadzeniu w zaciszniejsze miejsce.

I sesja Williama Morrisa - wspaniałej angielki, nieco przypominającej barwą Colette.

Pirouette

Eden Rose w wianuszku paków

Aspiryn Rose

Maria Curie

Cottage Rose

NN w towarzystwie oregano, które jak sie okazuje pięknie pasuje do róż

Miłego dnia życzę wszystkim

- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia, zaglądam co jakiś czas.
Czekam na fotki z kwitnącymi aspirynkami. Jakoś mało ich było do tej pory.
Pokazałaś tylko fragment swojego kółka.
Czekam na fotki z kwitnącymi aspirynkami. Jakoś mało ich było do tej pory.
Pokazałaś tylko fragment swojego kółka.
- Alania

Aspiryny miały przerwę w kwitnieniu. Teraz ruszają z drugą turą kwiecia, więc postaram się pokazać. Choć nie wiem, czy nie zaczekam do kolejnego sezonu, gdy dokupię bukszpany i róże na wewnętrzne koła. Ta rabata wciąż niedokończona, ale to z powodu kosztów - na jedno kółko potrzebuję ok.100szt. bukszpanów, a u nas sadzonki po 8-10zł/szt.
Strasznie drogo. No a do tego róże, których trzeba ok.20 sadzonek
Poza tym nie mam pomysłu na odmianę. Chciałabym jakąś o białych kwiatach, zdrową, najlepiej z ADR, a to spełnia chyba tylko Aspiryn Rose. No i nie wiem co zrobię
Nie może być też niższa niż Aspiryn rosnącą na obrzeżach w pierwszym rzędzie za bukszpanową obwódką. No i takie to mam dylematy
Na razie zamiast drugiego koła z róż rosną bratki - kwitną od wiosny i jakoś nie chcą przestać:

Na razie zamiast drugiego koła z róż rosną bratki - kwitną od wiosny i jakoś nie chcą przestać:

- Alania

Kupiona w lipcu jeżówka o kremowo - limonkowym odcieniu kwiatów bardzo ładnie się rozrasta i kwitnie obficie. Muszę koniecznie ją podpędzić, żeby dała się podzielić i wtedy porozsadzam w przedniej części ogrodu.

Zakwitła ostatnia lilia. Pozstałe już opuściły kwiaty

Przestało dzisiaj padać
, uwolniłam się od gości z okazji 18-ki mojego syna, więc mogę kontynuować zaczęte rabaty z bukszpanowymi i lawendowymi obwódkami:

Czekam też na drugie kwitnienie róż, które własnie się u mnie zaczyna i mam nadzieję, będzie takie obfite jak pierwsze

Kontynuuję rabaty przed domem - do bukszpanów, cisów i hortensji dosadzam małe białe begonie - chcę ich tam jeszcze killka szt. dołożyć.

Zakwitła ostatnia lilia. Pozstałe już opuściły kwiaty

Przestało dzisiaj padać

Czekam też na drugie kwitnienie róż, które własnie się u mnie zaczyna i mam nadzieję, będzie takie obfite jak pierwsze

Kontynuuję rabaty przed domem - do bukszpanów, cisów i hortensji dosadzam małe białe begonie - chcę ich tam jeszcze killka szt. dołożyć.

- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Moniko, oglądam i podziwiam ogrom Twojej pracy. Przepiękny jest Williama Morris. Gdzieś ją widziałam ale nie miała aż takich pięknych kwiatów jak Twoja.
Meichavrin taka urocza, pierwszy raz ją widzę. Warto ją kupć? Dobrze, że się wreście wypadało.
Meichavrin taka urocza, pierwszy raz ją widzę. Warto ją kupć? Dobrze, że się wreście wypadało.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Czyli przód będzie tylko w bieli i zieleni?
- Alania

TakMargo2 pisze:Czyli przód będzie tylko w bieli i zieleni?