Amator- nie tak trudno je kupić, ale uprawa nie jest prosta
Sama- Masz rację...ciągle się jej kwiatami zachwycam... i ciągle mi mało..
Trzynastko- nic dodać, nic ująć ;)
Marwes/Marku- nie odfrunie... jak będzie tyle kwiatuszków na masdevallii, to zostanie dla mnie moim, prywatnym

w pochmurne dni...
Dudus- dziś była kolejna sesja...
Katarzynko- nic straconego ;) Postaram się, by za rok...jakaś masdevallia u mnie kwitła
Ja dziękuję za pogaduszki...choć ciągle mi mało "plotek"
Kociaro- Zgadłaś... Obecnie jest choroba masdevalliowa wśród Storczykomaniaków. Ja jej oprzeć się nie umiem...
Kasialb- dziękuję ;)
Stokrotkania- hihi...masdevallie to cudne storczyki. Ale, aby zakwitnąć, potrzebują specyficznych warunków, jakże odmiennych, od na przykład : falków.
Anjju- haha...a Widzisz... Miałaś się nie dać chorobie storczykowej

Już widzę u Ciebie wirusa
Nowapasja- dziękuję ;)
Miau- ona jest delikatna i zupełnie inne kwiatki ma niż np: falki czy też Vandy.
Dziś już troszkę emocje opadły, więc małe podsumowanie, a raczej porównanie trzech rodzajów storczyków zrobię.
I tak: falki hybrydowe uważam za proste storczyki. Ale bywają wśród nich uparciuchy, jeśli chodzi o kwitnienia. Niektóre hybrydki są delikatniejsze i łatwiej łapią infekcje. Są też takie, które, bez widocznej przyczyny, nagle zamierają i giną.
Od momentu, kiedy zakwitła mi vandowata orchidea: Asc. Mikasa Blue stwierdzam, że vandowate to najprosztsze storczyki do uprawy. Nie potrzebują nawet podłoża, rosną pięknie i chętnie kwitną. Moja princeska u mnie była nawieziona tylko dwa razy, od października ub. roku i wydała 8 cudnie wybarwionych kwiatów.
No i masdevallie... Rzeczywiście należą do trudniejszych storczyków w uprawie. Pierwszą masdevallię uśmierciłam. Prawdopodobnie ją zasuszyłam.
Dopiero, dzięki radom naszej forumowej Asi/Joane - udało mi się doprowadzić do kwitnienia pierwszą moją masdevallię.
Trzeba dużo doświadczenia, by nie popełniać błędów przy hodowli masdevalli. A i tak czasami kwiatek może zaschnąć lub zgnić...Ciągle się uczę masdevallii...
I wspólna fotka, Spójrzcie, jak różne są to storczyki. Nie tylko kwiaty są różne, ale budowa liści, korzeni... Aż wierzyć się nie chce, że te trzy roślinki na zdjęciu są storczykami...
Porównanie kwiatów...masdevallii i falka:
I drugie porównanie... masdevallia i Ascocenda:
Stwierdzam, że storczyki mają kwiaty różnorodne i każdy znajdzie dla siebie tę grupę, którą się zachwyci i pokocha. A potem będzie przyswajanie wiedzy, by w końcu, w kolekcji znalazł się ten, pierwszy wymarzony storczyk... A potem kolejny i....następny