Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)
- Phragboy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)
Joasiu Pleurothallis sclerophylla nie wiem w czym rośnie, rośnie w podłożu w którym kupiłem, a że jest ona przysypane drobnymi kamyczkami ( zgaduję że to diatomit) to go nie ruszałem. Inne Pleurothallisy mam na podkładkach.
Moniko i Sylwio Macradenia jest storczykiem ciepłolubnym, w miesiącach letnich lubi dużo wody, natomiast od lutego do kwietnia należy lekko zmniejszyć podlewanie. Kwitnie na nowo dojrzałych pseudobulwach. Lubi dużą wilgotność powietrza. najlepiej rośnie na podkładkach lub w koszykach.
Moniko i Sylwio Macradenia jest storczykiem ciepłolubnym, w miesiącach letnich lubi dużo wody, natomiast od lutego do kwietnia należy lekko zmniejszyć podlewanie. Kwitnie na nowo dojrzałych pseudobulwach. Lubi dużą wilgotność powietrza. najlepiej rośnie na podkładkach lub w koszykach.
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudności Przemku 

- victorys
- 200p
- Od: 11 lut 2011, o 20:21
Powiem tyle: WOW!
Połowę tego, co zobaczyłam tu u ciebie, nawet nie podejrzewałam,że istnieje w przyrodzie!
po prostu sama piękność! A zdjęcia makro oddają cały urok roślin w najmniejszym detalu. Niektóre okazy powiedziała bym,że są swego rodzaju ideałem..
Gratuluję tak cudownej kolekcji!
Będę tu zaglądac częściej

Połowę tego, co zobaczyłam tu u ciebie, nawet nie podejrzewałam,że istnieje w przyrodzie!
po prostu sama piękność! A zdjęcia makro oddają cały urok roślin w najmniejszym detalu. Niektóre okazy powiedziała bym,że są swego rodzaju ideałem..

Gratuluję tak cudownej kolekcji!

Będę tu zaglądac częściej

Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
- Phragboy
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Udało mi się także doprowadzić do kwitnienia jedną z trzech moich Neofinetia falcata
Neofinetia falcata - Eoseongbokryun ????

Pleurothallis linealifolia zakupiony pod taką nazwą, jednak myślę że to inny gatunek.

Neofinetia falcata - Eoseongbokryun ????

Pleurothallis linealifolia zakupiony pod taką nazwą, jednak myślę że to inny gatunek.

- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Cudne... Zazdroszczę Neofinetii z jej pięknym zapachem 

- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
Macradenia brassavolae ma piękny kolorek,super wygląda w tej doniczce,patrzę na post z 29 kwietnia i widzę dendrobium farmerii obsypane kwiatami,piękny widok,niedługo i moje zakwitnie,ma 6 pędziki,nie mogę się już doczekać

Pozdrawiam Iwona
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Znowu egzotyczne gatunki w kwiatach.... ;) 

-
- 200p
- Od: 8 sty 2011, o 17:48
Witaj jestem tutaj pierwszy raz i po prostu szczęka mi opadła. Brak mi słów pokazujesz tutaj takie cuda że aż trudno uwierzyć ze to nie z jakiegoś ogrodu botanicznego tylko najnormalniejszy człowiek takie śliczności hoduje. Jestem pod wielkim wrażeniem i oby twoje storczyki jak najwspanialej kwitły ja w swoim życiu już parę zamordowałam i się zniechęciłam tym bardziej mam wielki szacunek do twoich umiejętności co do hodowli storczyków.
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Piękne,jak zawsze.
- syljed
- 200p
- Od: 17 lis 2010, o 18:12
Dziękuję Przemku za odpowiedź poczytałam sobie trochę o niej i co zauważyłam,że może i nie droga jest,ale z Ekwadoru trzeba sobie ją sprowadzać,a na to jeszcze odwagi nie mamPhragboy pisze: Sylwio Macradenia jest storczykiem ciepłolubnym, w miesiącach letnich lubi dużo wody, natomiast od lutego do kwietnia należy lekko zmniejszyć podlewanie. Kwitnie na nowo dojrzałych pseudobulwach. Lubi dużą wilgotność powietrza. najlepiej rośnie na podkładkach lub w koszykach.

Neofinetia pięknie wygląda w "makro"

Przemku, naprawdę, naprawdę nie wiem, na którym kwitnieniu mam dłużej oko zatrzymać ???
Macradenia brassavolae - nie tylko piękne ma kwiaty, ale również super prezentuje się w tej wiszącej donicy na łonie natury
Pleurothallis sclerophylla, niesamowicie wygląda z tą burzą pędów pomiędzy listkami.
Wszystkie cztery Dendrobia z 42 str. urocze perełki. Świetnie, że można je u Ciebie oglądać
Natomiast Masdevallia corniculata podbiła moje serce

Macradenia brassavolae - nie tylko piękne ma kwiaty, ale również super prezentuje się w tej wiszącej donicy na łonie natury

Pleurothallis sclerophylla, niesamowicie wygląda z tą burzą pędów pomiędzy listkami.
Wszystkie cztery Dendrobia z 42 str. urocze perełki. Świetnie, że można je u Ciebie oglądać

Natomiast Masdevallia corniculata podbiła moje serce

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Przynajmniej raz w miesiącu mówię sobie: zakupów dość
Co zrobić, kiedy pewien Gość systematycznie kusi i albo podeśle ostateczny termin zamówienia, albo (gorzej) wrzuci na FO zdjęcia aktualnie kwitnących. Nic tylko usunąć ze znajomych ;)
Macradenia brassavolae cud, miód, malina
Gratuluję Przemku!
Pozdrawiam,
Ewelina

Co zrobić, kiedy pewien Gość systematycznie kusi i albo podeśle ostateczny termin zamówienia, albo (gorzej) wrzuci na FO zdjęcia aktualnie kwitnących. Nic tylko usunąć ze znajomych ;)
Macradenia brassavolae cud, miód, malina

Gratuluję Przemku!
Pozdrawiam,
Ewelina
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Przemku gratuluję, wreszcie udało Ci się doprowadzić do kwitnienia uparciucha ( neofinetia)
i zazdroszczę zapachu.

Witaj Przemku!!!
Przejarzałam cały Twój wątek i jestem pod wrazeniem tak urozmaiconej i taak orginalenej kolekcji.
Chciałbym miec kiedys tak urozmaiconą kolekcjię.
Przejarzałam cały Twój wątek i jestem pod wrazeniem tak urozmaiconej i taak orginalenej kolekcji.
Chciałbym miec kiedys tak urozmaiconą kolekcjię.