Moja działka-danutab cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka-danutab cz.4

Post »

Danusiu, jestem oczarowana mnogością kwiatów na wielkokwiatowych powojnikach :D mnie nie udało się wyhodować takich cudów, ale przynajmniej mam świadomość, że w ogóle istnieją egzemplarze, jak z katalogu.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Maju róże Renaissance kupiła mi Gosia u Baranowskich jesienią zeszłego roku,wszystkie są ładne oprócz Isabbel, ta ma dwa małe patyczki około 30 cm i cały czas jest w takim stanie po mimo że ją zasiliłam.

Izuniu nie będziemy wnikać co czułaś wąchając ją ale wiesz mi pachnie ładnie i jest twojego koloru no i ma pięknie poukładane płatki które są tylko tak rozwinięte i tak opadają albo zasychają bo przy tej pogodzie trudno powiedzieć bo jak zaczęła kwitnąć cały czas pada po mimo nie daje się deszczu i ma sztywne do góry patrzące kwiaty.

Basiu daj im trochę czasu aż się dobrze ukorzenią a będą Ci pięknie kwitły. Mam kilka nowych odmian i one też nie kwitły obficie oprócz Westerplatte i Doroty te w tym roku poszły jak burza a kupiłam je w zeszłym roku.

no to jeszcze parę clematisów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to tegoroczne i kwitły paroma kwiatami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Danuśka to już cała galeria powojników i jak ładnie u Ciebie rosną.Księżniczka Diana i u mnie jeszcze nie kwitnie(na pocieszenie Basi)-pewnie w przyszłym sezonie pokaże kwiaty.
Von Goethe czarujący-skąd go masz?Chyba mi serce drgnęło i pewnie będzie mnie prześladował. :lol:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danuśka - spotkania z Marysią i Jej M było bardzo sympatyczne, Halinka była drugi raz, ale spieszyła się i poflirtował sobie M - na podwórku ;:224 dostałam jednak prezencik :P i DUŻO powojnika tanguckiego :heja teraz ukorzeniam. w połowie sierpnia będzie Ola Odważna, no i czekamy z Marysia na Ciebie,
Moja wnusia zarobiła fotek, może we wtorek coś wstawię jak internet będzie działał.
Widzę u ciebie kwitnie Sophie Renessance i Clair Renessance - mam ich dopiero pierwszy sezon ale bardzo mile jestem zaskoczona, co prawda Sophia trochę ociągała się z kwitnieniem ale jak zakwitła ;:196
Powojniki to moja kolejna w tym roku choroba - w ub.tygodniu kupiłam Osmohiro - ciekawe jak będzie u mnie się sprawował, wlazłam na stronę powojników i dostaje małpiego rozumu, muszę zamówić bo z M nie bardzo idzie kupić, lepiej utrzymywać taki oryginał w nieświadomości :;230
Rozglądam się za kolorem jak President ale go mam, czerwień i bordo, oczywiście szybko rosnące najlepiej od razu 3 m i gęsty hihihi ;:65
pozdrawiam mam nadzieję, ze prognozy się nie sprawdzają, u nas dziś wyszło słoneczko
na wszelki wypadek podrzucam ;:3
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

An-ka - Johann Wolfgang von Goethe był kupiony w Rosen Tantau - odpowiem tu za Danusie, to ich jedna z nowości.
Danusiu - przyglądałam się tej róży - oczywiście piszę o Goethe - i jakoś do mnie nie przemówiła - bo chyba zrobili jej kiepskie zdjęcie, u Ciebie ta róża wygląda wspaniale. Mogli by zamawiać lepsze zdjęcia do katalogu.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Danusiu, wierzę! ;:196
Zwróciłam uwagę własnie na układ płatków, niezbyt częsty, a ładny. No i kwiaty sa pełne, a kolor bardzo ładny. Takiego chyba jeszcze nie mam :roll:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Danuś masz już niezłą kolekcje powojników ... :uszy Beauty of Worcester pierwszy raz widzę...bardzo ładny i taki nietypowy ...muszę go jeszcze pooglądać w necie.. :D
Hagley Hybrid już mi przekwitł,a President wciąż kwitnie ,pomimo tego ,że jeden pęd musiałam wyciąć...chyba z uwiądem...ale podlałam miedzianem ,więc może wyzdrowiał... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Danusiu-Goethe cudny!I te pełne clematisy.A jak wisteria?Dziś robię na zimę sałatkę ogórkową z koprem według Twego przepisu,kupiłam nawet wczoraj prowansalski olej słonecznikowy BIO(z pierwszego tłoczenia na zimno),z małymi ogórkami problemu nie będzie,gorzej z zielonym koperkiem,ale może na placu dostanę.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu trochę się nazbierało mam ich 37 co do Diany to może jeszcze zakwitnie u mnie kwitła zaraz w pierwszym roku.Co do Von Goethe kupiła mi go Gosia zresztą sama Ci na twoje pytanie ładnie wyjaśniła.

Aniu jak widzę Halinka długo miejsca nie zagrzała kiedyś pisała że niedługo wraca ale widzę że to jeszcze nie tak szybko.Co do mojego przyjazdu to wiesz że nie ode mnie to zależy.Masz zdolną tą wnuczkę a i może będziesz miała z niej pomocnika dobrego.Powojniki są na mojej działce jak tylko ją kupiłam zawsze były to moje ulubione pnącza a przez te lata systematycznie dokupuję. Takich kolorów jak President jest wiele gorzej z czerwienią to chyba nieosiągalny kolor. co do bordo to polecam Westerplatte na zdjęciach i w opisie pisze czerwień ale jest bardziej bordo niż czerwona długi kwitnie powtarza już mniej i szybko rośnie oczywiście nie od razu 3m. :;230 Pogoda u nas wczoraj i dzisiaj deszczowa nawet nie wychodzę z domu.

Gosiu i jest wspaniała nie tylko układ jej płatków ale i pokrój krzaka ma sztywne wyprostowane łodygi na których są 4 kwiaty jeden w środku i 3 po bokach no i kolor w realu jest nieco żywszy niż na zdjęciu i ten układ płatków i jej zapach dosyć intensywny po mimo tych deszczy.

Izuniu ale możesz mieć patyczek tylko powiedz słowo. Widzę że już się przekonujesz do tej róży więc i zapach by Cię urzekł.

Nelu no jest już spora a ja ciągle bym je kupowała nie mogę oglądać żadnych linków z nimi bo zawsze coś kupię.Beauty of Worcesterm mam już kilka lat on lubi słońce a u mnie rośnie na tarasie pod zadaszeniem więc jego kwitnienie nie jest tak obfite ale bardzo go lubię.

Ewuniu bo Von Goethe jest piękny. Wisteria rośnie jak na drożdżach już ją dwa razy cięłam w tym roku.Życzę przyjemnej pracy a ogórki mogą być różnej wielkości ja miałam dosyć spore. Już z tej partii dwa zjadłam a dwa dałam koleżankom na próbę i chyba będę musiała jeszcze zrobić może z połowy porcji.

Wczoraj i dzisiaj nie byłam na działce cały czas u nas pada nie jest to ulewny deszcz ale siąpi.Wkleję kilka zdjęć które zrobiłam przed tymi ulewami a jeszcze nie wklejałam.
Obrazek

Obrazek

Obrazek NN

Obrazek NN

Obrazek hibiskus bagienny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Danusiu, cudne powojniki!
Bardzo ładny ten fioletowy floks.
Gartentraume i Artemis to moje tegoroczne miłości :)
Jak będziesz robić zdjęcia, sfotografuj je przy okazji proszę.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Danusiu, przekonałaś mnie :lol: Jak będziesz się do mnie wybierać, to możesz wziąć patyczek tej róży ;:180
Urocze te pełne liliowce!
Hibiskus bagienny ma u Ciebie dobrze. 2 kwiaty i widzę, że kolejne w drodze ;:63
A ta różowa różyczka to kto?
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Danusia, czy Ty jakoś specjalnie traktujesz hibiskusa bylinowego? Kupiłam piękny okaz jesienią, dwa lata temu. Nie zakwitł mi w zeszłym roku, a i teraz chyba nie ma zamiaru. Dostał nawozów wszelkiej maści, ciagle go podglądam, a on nawet pączków jeszcze nie wykształcił. Może ma za mało słońca?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu jak tu nie kochać clematisów,skoro je tak pięknie pokazujesz :D ,
na pewno wiosną poszaleje nie tylko hortensjowo,ale clematisowo koniecznie też ;:108 ;:224
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj po dwóch dniach opadów poszłam na działkę musiałam skosić drugą część ogrodu bo w sobotę już nie zdążyłam.Róże są w opłakanym stanie chociaż 3 dały sobie radę a najładniejsza to Johann Wolfgang von Goethe potem Augusta Luise oraz Clair Renaissance. Ponieważ tak mnie zadziwił i zaskoczył Goethe że zrobiłam mu sesję zdjęciową. Na pierwszym zdjęciu jest rabata z 8 różami wszystkie wiosenny nabytek ładne zdrowe krzaki ale niestety kwiaty po tych deszczach były do wycięcia i tylko Goethe stoi sztywno i kwiaty ma wzniesione do góry aż trudno mi było w to uwierzyć że ten deszcz ich nie zniszczył.Myślę że to układ płatków nachodzących na siebie nie pozwolił wodzie dostać się do środka kwiatu.Nawet po takich deszczach on dalej pięknie pachnie nie jest wypłukany jak pozostałe pachnące. a więc sami zobaczcie jak wygrał z deszczami ponieważ cały czas kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anetko obie róże są ładne to też tegoroczny nabytek i właśnie rosną tam gdzie Goethe ale niestety ich pączki są w opłakanym stanie nie wiem czy coś z nich będzie jednak jak tylko coś się jeszcze pojawi dam znać i wkleję.

Izuniu a co teraz powiesz na tą różę :tan oczywiście że patyczek przywiozę.Mnie też podobają się te pełne liliowce a mam tylko 3 odmiany. Hibiskus dzisiaj znów zakwitł dwoma kwiatami i rzeczywiście ma ich jeszcze trochę, lecz to nowy nabytek bo ten stary padł. Ależ ty masz oko ja nawet nie zauważyłam jak robiłam zdjęcie pysznogłówce że Heidi Klum miała jeszcze jeden kwiat.

Basiu nie traktuję ich specjalnie i powiem Ci że miała 2 kolory też kupione dwa lata temu ale w zeszłym roku oba mi kwitły niestety ten czerwony tej zimy się nie opuścił a biało różowy też nie ma pączków ale nie nie oznacz że jeszcze ich nie będzie miał. One w zasadzie kwitną lopiec sierpień tak że jeszcze mają szansę.Na pewno lubią słońce i ziemię gliniastą i mokrą. Stare rośliny w suche dni już sobie radzą młode niestety potrzebują dużo wody.

Halinko będę zaglądać by zobaczyć twoje szaleństwo wiosenne. :;230 ;:138
Moje linki
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Goethe śliczny. Nie słyszałam wcześniej o tej róży :oops: