Witam,
chciałabym zapytać co też wyrosło na naszej magnolii? Nie dość że ponownie kwitnie to jeszcze wyskoczyła jej taka niespodzianka, która przypomina owoc.
halina522 Dzięki za odpowiedź. Czy ja mogę te nasionka wykorzystać tzn. wsadzić w ziemię i mieć nadzieję na kolejne drzewko, czy raczej marne szanse? Kiedy ewentualnie można to zrobić?
Przede wszystkim musi ten owoc dojrzeć;nasiona to takie czerwonawe pestki,duże,wiszące z łupiny.Można je wysiewać ale: rośliny z siewu magnolii nie dają szlachetnej rośliny,trzeba szczepić,albo pokochać taką, jaka się urodzi i wychowa,nasiona trzeba stratyfikować i chyba dość długo schodzą.Radziłabym Ci w przyszłym roku pobrać z Twojej magnolii sadzonki i spróbować ukorzenić,albo zrobić odkład powietrzny,jeżeli chcesz rozmnożyć roślinę.A owoc potraktuj jako piękną ozdobę krzewu.Nie wiem czy mi tu wolno to napisać,ale spróbuj zerknąć do porad na blogu Pani Zoji Litwin-kwiaty ogrodowe.Wspaniałe porady doświadczonej ogrodniczki.Tam też rysunki jak i co szczepić,o odkładach itp.