Co rośnie u ciotki ?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu w jakiej odległości sadzić liliowce? :D :D :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Witaj Grzesiu ! Na to pytanie trudno odpowiedzieć. Ja nie jestem fachowcem od kwiatów chociaż niektórzy tak uważają. Ja tylko opieram się na swoim doswiadczeniu. Wierz mi, że gdzy zakładałam swój ogródek, niebardzo umiałam w cebulkach odróżnić góry od dołu i często zdarzało mi sie posadzić roślinę do góry nogami. Liliowce najgęściej mogą być sadzone tak, żeby nie było trudności z usuwaniem chwastów. Jeśli chcesz mieć kolorowe kępy wtedy sadzisz bliżej mniej więcej co pół metra . Ja swoje pierwsze sadziłam wzdłuż alejek, wzdłuż ogrodzenia dosyć luźno. Między nimi tulipany i jeszcze krokusy. Bardzo dobrze komponują się z krzewami. W Twoim ogrodzie znakomicie będą wyglądać tuż przy kamieniach. Pozdrawiam Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
grigori24
---

Post »

Marysiu zobacz chciałbym przed tamaryszkami wzdłuż:

Obrazek

Wytnę trochę trawy i posadzę liliowce lak myślisz czy dobre miejsce? :D
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Marysiu, piękny ogród stworzyłaś :D :D
jestem zachwycona !!!
Przepiękne liliowce, powojniki, roże.....śliczności.
Przeczytałam wszystkie rady o powojnikach...zapisałam nazwy, które Twoim zdaniem dobrze rosną i .....czekam na wiosnę.
Pięknie opowiadasz....super narracja!

:D wklejaj wszystkie fotki jakie masz
i opowiadaj czasem o swoich wspomnianych przyjaciołach...please :lol: :lol:

i pytania mam ....Z czego robisz drenaż pod powojniki?
Dla mnie oczywistym jest , że drobne kamyczki itp
a "mój ogrodnik" uważa, że lepsze są patyczki,
lużno wrzucone do dołka.
W ubiegłym sezonie tak właśnie wsadziłam moje dwa clematisy

:roll:......będzie dobrze??
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Grzesiu! Powinno być dobrze tylko musisz wybierać odmiany wysokie i odpowiednie kolorystycznie. U mnie rosną od 30 - 120 cm wysokości. Najlepiej dobrać o tym samym wzroście. Każdy szanujący się hodowca sprzedając liliowce podaje nie tylko nazwę i kolor ale także wysokość roślin.
Julio ! Jako drenażu używam na dno kamyków a potem na to patyki i jest bardzo dobrze. Dzisiaj krótko bo lecę na działkę dalej przycinać powojniki bo jak widzieliście na fotce puszczają na gwałt pąki i nie chcą czekać do marca. A zeszłoroczne kwiatki jeszcze pokażę. Pozdrawiam Marysia ;:3

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, a jaką masz ziemię? Ja mam taki piach, ze wydaje mi sie, ze drenaz nie jest juz potrzebny. A moze sie mylę? Jakie jest Twoje zdanie?
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Marysiu, nie wiem jak to sie stało, ale dopiero dzisiaj trafiłam do Twojego uroczego zakątka.Nie mogę mówić z wrażenia, ale na szczęście mogę pisać.Mam w głowie cały ogródek.Kocham tak jak i Ty, powojniki.Nie mam ich tak wiele i nie wszystkie mają tak długi staż.Myślę, że wkrótce, tzn tej wiosny, moja kolekcja się nieco wzbogaci i rozrośnie. W razie problemów przyjdę po poradę prosto pod ten adres.Jesteś niesamowita, posiadasz ogromne serce do kwiatów i wszystkiego co żyje.Zdobyte doświadczenie to prawdziwy skarb.Cieszę się że trafiłaś na to forum i będziemy mogli korzystać z Twojego bogatego doświadczenia.W tym roku, mam taką nadzieję, zostać posiadaczka kilkunastu nowych sadzonek liliowców.Oby przyszły jak najprędzej, bo po zdjęciach u Ciebie już chciałabym je mieć i to najlepiej takie duże, rozrośnięte kępy.Twoi goście są niesamowici ( zwłaszcza ptaszki policyjne), z pewnością są bardzo pomocni.Zawsze, co kilka par rąk/skrzydeł, to nie jedne.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zgadzam się z Elą. Marysiu cieszę się bardzo, że powstał ten wątek a my zyskaliśmy wspaniałą ogrodniczkę z ogromem wiedzy i doświadczeń. Nic nie wpisuję, tylko oglądam i przyswajam wiedzę o powojnikach , liliowcach i innych kwiatach. Ciągle nie mogę sobie wyobrazić ile trudu wkładasz w to , żeby tyle zmieścić w tak małym ogródku. Trzeba na prawdę mocnego zacięcia i charakteru, żeby nad tym zapanować i mieć takie dorodne kwiaty. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

chatte pisze:Marysiu, a jaką masz ziemię? Ja mam taki piach, ze wydaje mi się, ze drenaz nie jest już potrzebny. A moze się mylę? Jakie jest Twoje zdanie?
Byłam dzisiaj na działce ale niewiele zwojowałam. Chciałam przyciąć resztę clematisów, ale skończyło się na opieleniu jednej grządki. Pogoda była "barowa". Akurat przez Warszawę przechodził front. Było zimno , lało, wiało i musiałam się szybko zwijać. Zrobiłam kilka fotek. Przede wwszystkim nie ukradli moich koteczek. Wiadomo - kobiety nie dały się wziąć na jakąś nędzną kaszankę czy pasztetową gdy normalnie jedzą tylko Whiskas /co dokumentuje pokazana fotka/. Moja nowa przyjacióka - zielona żabka - obraziła się na mnie za zakłócenie spokoju i poszła sobie w świat... Został po niej tylko dołek a w nim kiełek lilii. Wniosek - lilie jeszcze śpią. Mają przynajmniej 2 cm do powierzchni gleby. Poza tym wszystko wychodzi - nomen omen - jak grzyby po deszczu ,co pokazują moje następne fotki. Nie są najlepszej jakośc bo robiłam je w deszczu jedną ręką w drugiej dzierżąc parasolkę. Oglądając je masz odpowiedź na pytanie jaka jest u mnie ziemia . Jest czarna, ciężka, zimna i kwaśna. Pod spodem jest ciężka ,żółta glina, którą kiedyś uznałam za piasek z wiadomym skutkiem . Przy takiej glebie drenaż jest nieodzowny. Myślę, że u Ciebie wystarczy jakiś niewielki drenaż z patyczków , tak na wszelki wypadek, bo piasek piaskowi nie równy. Zdjęcia z ubiegłego lata jeszcze będą. ;:3 Pozdrawiam Marysia

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Marysiu za odpowiedź :D U mnie jest na szpadel piaszczystej ziemi, a dalej szczerozłoty piach :lol: Mam tylko jednego powojnika na razie, ale coś mu się stało i przestał rosnąć w ubiegłym roku :( Jak w tym będą z nim znów problemy to zgłoszę się do Ciebie z prosba o radę :oops: Jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy :D
Żabka na pewno jest nadal w Twoim ogrodzie, tylko zmieniła kryjówkę, skoro dotychczasowa została znaleziona :lol: Jestem pewna, ze jeszcze ją spotkasz :D A kotki dobrze wyglądają ;:333 , podobnie jak początki wiosny u Ciebie :D Pozdrawiam!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Witaj Marysiu :P .
Dziękuję za zdjęcie instruktażowe, bardzo dla mnie jest pomocne. Będę miała troszkę przy powojniku roboty , ale tak zrobię jak pokazałaś :P .
Ja podsypuję swojego powojnika nawozem do clematisów a nózki ma przykryte żagwinem.
Po za tym to nic mu więcej do karmienia nie daję :( , a może coś jeszcze mam dawać :?: :roll: .
Marysiu jesteś skarbnicą wiedzy , która mi bardzo pomogła i za to ci bardzo dziękuję :lol: .

Pozdrawiam cieplutko
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Witajcie! Byłam dzisiaj na działce, żeby wreszcie skończyć przycinanie clematisów. Zobaczcie jak bardzo zmieniło się od wczoraj. Pokazuję krokusy , ranniki i pąki clematisa "Kacper". Niestety następnych fotek przez jakiś czas nie będzie. Śmiałam się, że mój pan ma katarek i nie może mi pomagać na działce. Okazało się, że to jakiś wirus grypopodobny. Nie dosyć, że sam leży i jęczy /był dzisiaj u lekarza i dostał 10 dni zwolnienia/ to jeszcze mnie zaraził. Z działki wracałam " na ostatnich nogach", mam gorączkę i jutro zamiast na działkę idę do lekarza. Jeśli trochę lepiej się poczuję to w drodze rekompensaty pokażę jeszcze :cry: trochę fotek zeszłorocznych. Pozdrawiam Marysia ;:16 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
grigori24
---

Post »

Marysiu wiadomość na pw. :D :D :D. Wracaj szybko do zdrowia!!! ;:19 ;:17 ;:100
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Marysiu,idź koniecznie do lekarza ,to grypsko jest paskudne jak już dorwie człowieka :? :evil:
Najlepiej wyleżeć i wygrzać .
Ja też przycięłam swoje powojniki,zimowały na leżąco ,przykryte ziemią z przekompostowanym obornikiem .
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Współczuję Marysiu! A mówili, ze na Śląsku szaleje wirus grypy. Czy znów telewizja kłamie? ;:218 ;:198 Gonia ma rację, powinnaś wygrzać się w łóżku, więc kuruj się, a my cierpliwie poczekamy na nowe zdjęcia :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”