Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Piękna ta seria lilii białych lekko muśnięta różem. Wczoraj zakwitł mi od Ciebie liliowiec 'Clothed in Glory'. Jest niesamowity :shock: ;:167
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Samej budowy altany nie zazdroszczę, ale że będzie nowa i zaprojektowana według Waszych potrzeb to owszem. Pokazuj zdjęcia z budowy będę śledziła zmagania.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne róże i lilijki ;:138 ;:138 Moje lilie w tym roku nie bardzo wytrzymały deszcze, i marnie rosną i kwitną, część już wykopałam (te co i tak nie kwitły), bo bałam sie że zgniją :| :cry:
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Przecudne te Twoje lilie ;:65
U mnie też powolutku zaczynają kwitnąć .
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witajcie!
Markus - dzięki że zajrzałeś. Za poradę stylisty też dziękuję. Nie bój nic - nikt bił nie będzie. Czyli dobrze czułam, że to nie jest mój fason ;:224
Krysiu-ignis05 - pogoda była jak na zamówienie. Tydzień wcześniej zrezygnowaliśmy z odwiedzin tam, bo było zimno i padało. Dopiero w dzień wyjazdu z Buska zajechaliśmy i to był strzał w 10-tkę. Jeśli nie masz to polecam Muscadet - jest niesamowita. Cudowny zapach i ogromne kwiaty. To mój wiosenny zakup i jestem zadowolona. U mnie niektóre z lilii też się rozrastają. Szczególnie azjatyckie.
Dzięki Oliwko! Wygląda na to, że jesteśmy kwita :;230 Moje śniedki też się okazały przecież inne niż miały być.
Ewuniu niestety częste opady deszczu nie służą liliom ( innym kwiatom też :evil: ). Z tymi przenosinami to istna masakra będzie. Nie mam pojęcia kiedy za to się wezmę. Tyle prac bieżących jest, a ciągle jeszcze walczę z chwastami.
Bardzo się cieszę Jacku, że ten liliowiec zakwitł u Ciebie. Mój kawałek też kwitł. Masz rację jest niesamowity. Większość z tych lilii kupiłam tej wiosny. Brakowało mi takich delikatnych.
Krysiu-krysad71 - z tym projektowaniem pod nasze potrzeby to lekka przesada niestety :( Altanka już stoi i teraz mąż "walczy" ze środkiem tzn. robi szafki i półki itp. Kiedy będę mogła zacząć robić przy niej rabaty - nie wiem. Najważniejsze to wykończyć ją, przenieść cały ogrodniczy dobytek i pozbyć się starej ( co wcale nie będzie takie proste )
Dzięki Agusia! U mnie też nie wszystkie lilie wyglądają okazale. Niektóre z nich rosną u mnie po 3-4 lata i najwyższa pora przesadzić je, bo są coraz drobniejsze :( Mimo tych opadów u mnie są miejsca suche jak pieprz.
Ula - witaj po urlopowej przerwie. Chyba późno sadziłaś lilie skoro dopiero zaczynają Ci kwitnąć. U mnie w zasadzie jest już po liliach - tylko na nielicznych orientalnych są jeszcze ostatnie kwiaty.

Moja "urodzinowa para" zakwitła w tym roku ciut wcześniej:
Obrazek -lilie orientalne - Casablanca i Stargazer

Kilka innych kwitnących :wink:
Obrazek - to miała być Akita, nawet wygląda podobnie - tylko nie wiem gdzie podziała się jej czerwień :(
Obrazek, Obrazek
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Izo!
Pospacerowałem sobie,pooglądałem Twoje cacka oraz to co zwiedzałaś i podzieliłaś się z tymi,którzy tam nie byli.Bardzo ładnie to z Twojej strony.
Pozdrowienia Edward :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Wreszcie poprawa pogody :D Jednak dla części roślin trochę za późno. Liliami się nie nacieszyłam, choć zakwitły późnowiosenne nabytki, nn, bo kupiłam białe, a kwitną na różowo :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

'Casablanca' też mi teraz dopiero zakwitła. I fajnie, że tak późno, bo nie ma konkurencji (wszystkie lilie przekwitły) 8-)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witaj Izuś ;:196 fajnie jak tak co chwilę kwitnie co innego......ja w tym roku obserwuję swoje rabaty i jest kilka miejsc co przez dłuższy czas nic nie kwitnie, muszę więc coś dosadzić....
Pięknie u Ciebie :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Bardzo ciekawa lilia OR Hotline o białych kwiatach z różową obwódką :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych Gości!
Dziękuję Edwardzie! Ogród na Rozstajach wart jest propagowania. To chyba nie jest aż tak daleko od Ciebie. Wiesz mojej działce daleko jeszcze do piękności, ale kilka ładnych kwiatków mam to je pokazuję :wink:
W tym roku też kupiłam sporo lilii Ewo, ale ze względu na wyjazd ominęło mnie sporo kwitnięć - niektóre miały tylko po 2-3 kwiatki i szybko przekwitły. Było kilka pomyłek :evil: A pogoda znów się zmienia - zbyt długo nie nacieszyliśmy się słońcem.
Jacku - Casablanca to jedna z późniejszych odmian. U mnie przeważnie zaczyna kwitnienie na początku sierpnia - mam ją 4 rok i muszę koniecznie przesadzić. W tym roku jest wyjątkowo niska i ma mało kwiatów, ale za to pierwszy raz 2 pędy. U mnie ma zawsze towarzystwo Stargazer :D
Dziękuję Jolu za uznanie! Tworzenie kwitnących rabat wcale nie jest proste. U mnie też niektóre przez dłuższy czas są ozdobne tylko z różnorodnych liści - czyli szykują się poprawki.
Elzbieto - Hotline to u mnie nowość i jestem nią zachwycona. W trakcie kwitnienia płatki ciemnieją i robią się różowe z bordową obwódką.

Obrazek

Udało mi się w końcu uchwycić kolor swojej angielki - bardzo mi się podoba
Obrazek

Większość z moich róż szykuje się do powtórnego kwitnienia, ale niektóre wciąż kwitną nieprzerwanie od czerwca jak np. Degenhard
Jesienią dostałam od ZbigniewaG krzaczek kielichowca i ... doczekałam się pierwszych kwiatków na nim - 3 szt aż :tan
Obrazek

Wciąż jeszcze kwitną liliowce, ale nadchodzi czas zawilców, rozchodników i chryzantem...
Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Niezły kameleon z tej lilii OR Hotline ;:224
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Elu! Miano kameleona pasuje do niej :wink:
Zostanę przy temacie lilii, bo to już ich końcówka. Tylko kilka z nich jeszcze u mnie kwitnie i 2 liliowe niespodzianki są jeszcze w pąkach ( to te, które przywiózł syn ). Nie wszystkie pokazywałam...i wypada to nadrobić :D

Obrazek - jakaś "niedorobiona" NN z Anglii - ma tylko 4 płatki
Obrazek - OR Penthouse
Obrazek - Scarlet Delight
Obrazek - TA Dot Com
Obrazek - TA Pop Art
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Izo jaki piękny mieczyk abisyński , ja wyczekuje swoich ale jakoś nic z tych liści nie wychodzi a posadziłam wiosną chyba 10 cebulek od dwóch różnych sprzedawców więc może :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super, że kwitnie Ci kielichowiec :!: Zapach niepowtarzalny. Mój mam dwa lata ale nie ma zamiaru zakwitnąć :?
Też muszę przesadzić 'Casablancę', bo mniejsza niż w ub. roku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”