Tajemniczy ogród Joli i Adama

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama

Post »

Weszłam przypadkiem- czy to jakiś Ogród Botaniczny? :D
Pięknie! Wrócę z pracy to przejrzę cały wątek. Już nie mogę się doczekać!
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Joluś i ja wpadłam na otwatcie nowego miejsca w ogrodzie...na ławeczce posiedziałam i winkiem się poczęstowałam :wink:
Ten bonsai jest przesuperaśny...ma takie długie "ręce" i fajnie nimi ławeczkę obejmuje :D
A gdy po kolejnych cięciach się zagęści to będzie rewelacja ;:108
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Piękny ten nowy zakątek w Twoim ogrodzie .
Winko bardzo smaczne , a ławeczka wygodna .
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja posmakowałam Joluś winka , kontemplując się urokami nowego miejsca ;:138 .

Dziękuję , bardzo mnie urzekło to miejsce , a zwłaszcza widok na mostek , z ławeczki ;:196 .
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nowy zakątek piękny, a te tarasy ... przypomniał mi się Nepal, choć to inna skala. No macie wyobraźnię i miłość do tego miejsca, że tak to wszystko pięknie Wam wychodzi. Na ławeczce chętnie kiedyś bym przysiadła na chwilkę ;:196
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Stolik kamienny -bomba, ale ja się ma takie zaplecze, to nie trudno wykonać -"specjalnie wyszukany". Zazdroszczę dostępu do budulca i pomysłowości. Oj chyba romantycznie było, sądząc po ilości kieliszków :wink: :wink: :wink:
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Bogumilka Bogusiu witaj dawno u nas nie gościłaś ;:108

AGNESS roślinki z własnej hodowli cieszą najbardziej i uczą cierpliwości :;230 Iglaki kilkunastoletnie , które teraz przycinam na bonsai właśnie są z moich sadzonek ;:108 Właściwie to mam jakąś manię dzielenia wszystkich roślinek , które zdobędę . Tak dzieliłam hosty, żurawki , dzielę nawet jednoroczne sadzonki te do doniczek i wiele ,wiele innych. Ogród jest wielki więc i miejsca dużo...

Ulcia Ula witaj. Miło, że wdepnęłaś choć na chwilkę - zapraszam do spacerku po naszych zakątkach. A z ogrodu botanicznego to u nas chyba tylko ścieżynki żwirowe :;230

FRAGOLA Graziu bonsaiek nowy faktycznie będzie superaśnym okazem .Odnogi ma pokręcone i do tego długie ponad 2 metry- wydląda jak pająk :;230 W ubiegłym roku albo dwa lata temu (już straciłam rachubę?) przycinałam dwa podobne i obecnie są już gęste i wypaśne- zobacz sama. W tym roku jeszcze ich nie podcinałam ale spokojnie można wybrać najładniejsze gałązki i nawet je przerzedzić:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

agatka123 :wit ławeczka troszeczkę zdezelowana - ale czeka w kolejce do przerobienia. Póki co cieszy taka jaka jest :tan

Jagodka Faktycznie widoczki z ławeczki są fajne , bo na większą część ogrodu. A i siedząc tam słychać szmer wody . Mamy kilka takich odprowadzeń ukrytych w kamieniach , którymi dopływa woda, z jednych oczek do drugich, ;:7 Wprowadzają fajny nastrój...

jola z izer To najstarsza część naszej skarpy i rosło tam już wiele roślin ale wciąż wszystko było zagłuszane przez roślinki strefy bagiennej , a skalniaki nie koniecznie sobie dobrze tak radziły ;:108 Teraz stopnie są bardziej wyprofilowane na półki A co na nich posadzę :?: muszę jeszcze pomyśleć i się rozejrzeć. A na ławeczkę zapraszam ;:108
Jolu pokażę moją wierzbę z pokręconymi gałązkami ,to chyba taka sama jak ta , którą chcesz ukorzenić? (mam jeszcze taką z pokręconymi listkami na prostych gałązkach):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

emienta :wit Potrzeba jest matką wynalazków... Siedząc tam w przerwie prac z filiżankami z kawą narodził się taki pomysł na kamienny stoliczek . A "specjalnie wyszukany" , dlatego ,że wśród 1000 głazów i kamieni ciężko znaleźć płaski :;230 A romantycznie to miało być ale deszcz nas pogonił ;:108

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

po prostu mnie zatkało ;:154
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
mmgosik
50p
50p
Od: 9 lis 2010, o 12:20

Post »

Oj piknie tu piknie ! Posiedziałam, powzdychałam i tyle ! ;:63 ;:63 Piękne te bonsai ;-)) Też kiedyś będę tak kombinować hihi Ale to za parę ładnych lat, jak rośliny urosną bo na razie to same maluchy !
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Jola a po jakim czasie zaczelas ciac te jalowce? tz ile rosly zanim sie do nich dorwalas :twisted: Ja mam 3 szt przy sciezce ale one tegoroczne i nie wiem czy dac im jeszcze rosnac, czy juz je troche obskubac?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

:shock: po prostu mnie zatkało ale u Ciebie jest cudnie coś wspaniałego i wcale się nie dziwie że ludzie przystają bo te widoczki dech zapierają ;:138 Piękne stworzyłaś miejsce i nawet było oficjalne otwarcie , postrzyżyny rewelacja jak ochłonę to jeszcze raz popodziwiam - szkoda że się zdjęcia większe nie otwierają bo ja nie wypatrzyłam tych trzmielin tak mnie całość zachwyciła :wit
jaclaw
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 22:32

Post »

cudowne widoki :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Fantastyczne fotki. Spróbuję ukorzenić swoją trzmielinę i poprowadzić ja na kulkę według Twojego przepisu :wink:
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Przyszłam się przywitać :wit
Nie wiem co napisać bo mi serce wali tak mocno po takich widokach, kocham kamienie , żwir i ogrody z domieszką ciepłego klimatu. Tyle padało ostatnio że już zaczęłam tracić chcęci do pracy nad moim ogrodem , który jest w powijakach dopiero. Jednak Wasz ogród oczarował mnie w każdym calu i znów mam natchnienie do pracy nad tym co sobie wymarzyłam. Dziękuję za możliwość obejrzenia takich cudów ;:167 ;:196 Będę wracać do Waszego ogrodu i podpatrywać :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

patkaza , mmgosik , jaclaw witam i zapraszam ponownie :wit

Jule W większości moje bonsaiki powstały na kilkunastoletnich okazach jałowców różnych odmian, sosna też miała kilka dobrych lat zanim ją ogołociłam, cyprysiki, świerki, tuje i cis też już były wielkie. Stare rozrośnięte okazy same mają naturalnie pokrzywione pędy. Kształtując bonsaia od młodej sadzonki możesz sama kierować i wyginać je w dowolny sposób. Ja podcinam i kształtuję nawet liściaste:, bzy, bukszpany i derenia. Teraz podzieliłam młodą sadzonkę pęcherznicy i też ją będę kształtowała, robię sadzonkę derenia na długim kiju- ale czy się uda zobaczymy. W taki sposób na długim pniu prowadzę kilka forsycji i trzmielinę.Wierzbę Hakuro mocno podcinam od dołu zostawiając długie i grube gałęzie. A i z wierzby płożącej zrobiłam małego bonsaika ;:108 Ale ... nie jestem fryzjerką :;230 tylko lubię ciąć - zawsze coś fajnego można wyczarować :tan

Beata T Beaciu ;:196 Chociaż mam fotki wszystkie z daleka to specjalnie dla Ciebie moja trzmielinka na pniu :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aancyk Polecam mnie z łatwością to się udało ;:108

kozino Witam i dziękuję za miłe odwiedziny. Ja też tak mam ... spaceruję , oglądam i zachwycam się innymi ogrodami , a później głowa mi pęka od nowych pomysłów i zapał do pracy rośnie :tan Zapraszam.

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”