Ogród Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Wioli

Post »

Fajnie, że założyłaś bloga :) . Tutaj można porozmawiać, pokazywać rośliny w czasie rzeczywistym, ale jak ktoś trafi na takie rozbudowane wątki, jak np. ja, to już trzeba godzin na przejrzenie wątków, a wolnych godzin teraz nie mam. Na blogu wszystko w pigułce. Super ;:138 Będę wiedziała co jeszcze sobie wybrać, bo ponad 40 horetnsji nie posadzę, ale kilka jeszcze bardzo chętnie :)

I uwaga do bloga :) Dodaj tam gadżet dla osób, które chcą obserwować bloga. On się chyba nazywa: Obserwatorzy.
Pozdrawiam, Kaśka
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wjolu...fajnie,że założyłaś bloga te wszystkie Twoje doświadczenia zdobyte przez lata uprawy tych pięknych kwiatów bardzo przydadzą sie takim laikom jak ja ;:138 będe tam zaglądać.
mam 1 bukietową hortensję czy ją można ścinać po przekwitnięciu?
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też z chęcią poczytam tego bloga. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dziękuję miłe kobietki. Dziękuję Wam za to, że zaglądacie tu do wątku i na bloga (widzę to po ilości wejść) :D
Cieszę się, że Wam się podoba. Dziękuję również za wszelkie sugestie, te tutaj i na pw ;:196

Halinko, można bukietówki ścinać jesienią, ale ja tego nie robię. Czasami tylko kilka kwiatostanów na suche bukiety.
Takie zaschnięte hortensje pięknie wyglądają również zimą, zwłaszcza jak są przyozdobione szronem i dlatego zostawiam je do wiosny.

Wreszcie przestało lać, ale na jak długo ... ? Podobno nie nacieszymy się słońcem :?
Jakoś mało roślin kwitnie teraz w moim ogrodzie, ale mimo to cyknęłam kilka nie hortensjowych fotek :)

Po raz pierwszy posadziłam kobeę i właśnie mi zakwitła. Jestem zachwycona jej kwiatami :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powojnik Anita
Obrazek

I moja jedyna paproć ogrodowa. Zapomniałam że ją mam. Wiosną posadziłam bardzo marną sadzonkę a że popadła susza, to paproć zniknęła z powierzchni a ja o niej zapomniałam.
Chyba dzięki sprzyjającej aurze postanowiła rosnąć i sprawiła mi tym ogromną radość.
Chociaż tyle dobrego z tej deszczowej pogody :roll:
Obrazek
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

I masz języcznika:)
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witaj Wiolu! Dzisiaj chyba po raz pierwszy trafiłam do Twojego pięknego obfitującego w piękne rośliny ogrodu ;:138 ;:138 ;:138 . Oooo... to ja tutaj będę wpadać do Ciebie często ....
napatrzyłam się , naoglądałam aż miło :) ...z rana,na cały dzień : hortensje, perovskia taka dorodna
/ u mnie pewno 4 sezon ale nie bogata,przesadzana 2-krotnie :oops: taki sobie wiecheć.../
no ale najbardziej, tak najbardziej spodobała mi się Twoja nowa jeżówka pomarańczowa Mango...
coś tam ! cudeńko , kolorek przecudny jak dla mnie...moja żółta okazała się biała
ale też ładna, troszkę inna niż popularna Alba. Nie przepadam za pełnymi .. :? nie powiem,że nie lubię bo nie można się zarzekać...wpadnę jeszcze no i na bloga...no a na razie na ryneczek na jakieś łowy , na poprawę deszczowej chandry, daaawno nie byłam bo miejsca już nie mam ale...ciągnie wilka do lasu...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kiedy wysiewałaś tę kobeę, moje jeszcze nie mają pąków. Ty przynajmniej dochowasz się swoich nasion.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiolu kobea ma cudowne kwiatuszki , one już od fazy pąka są zachwycające :D
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Wioluś jak Ci zazdroszczę tego hortensjowego szaleństwa :D ,
ja zacznę szaleć na wiosnę ,to już postanowione ;:224 .
Wczoraj widziałam przecudne okazy w sprzedaży tutaj,oczu oderwać nie szło :shock: .
drogie,ale takie doskonałe krzaczki, kwitnące i pięknie rozrośnięte.
Kiedy wiosna znów będzie :?: :roll: :lol:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

tulipanka pisze:
Kasiu, dziękuję za linka. Faktycznie, wyrośnięta ona nie jest, ale i tak bardzo ładnie się prezentuje. Moja w tym roku o wiele gorzej wygląda, ale tak jak pisałam wcześniej. Nie ma co osądzać jej w pierwszym roku.
Kilka godzin temu przyjechała do mnie ta hortensja...hmmm....małe rozczarowanie, szału nie ma, dość drobne te kwiatki i nastawiłam się na czyściejszy róż, ten jest brudnawy...no cóż, trzeba polubić :)
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulipanko, jak oceniasz hortensje dębolistne? Marzy mi się taka, najlepiej o pełnych kwiatach, ale nie wiem kiedy się dorobię. Może niepotrzebnie marzę, bo wcale nie jest taka super?
Jak z przyrostem Hayes Starbrust? Też mi się marzy, a najlepiej żeby szybko rosła i była duża ;:3
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Kasiu, dziękuję za identyfikację paproci.
Co do czerwonej Anabelki .... no cóż ... ja na razie wstrzymuję się z opinią o niej. Mam nadzieję, ze to słaba roślinka, wypędzona na różnych nawozach w szkółce. Musi się zaaklimatyzować i dopiero pokaże na co ją stać.
Kwiaty zdecydowanie najładniejsze ma, gdy są młode. Potem im starsze, tym bledną i stają się jakby brudne. W tej chwili ta u mnie nie wygląda zbyt ciekawie :roll:

Maryniu, witaj w moim ogrodzie. Miło mi, ze coś tam Ci się spodobało.
Ostatnio pogoda u nas nie najgorsza, więc i czasu mniej na forum.
Perovskię uprawiam już kilka lat. Ona lubi słoneczko i suchą, dobrze zdrenowaną ziemię.

Dorotko, ja jej nie siałam :oops: Kupiłam gotowe sadzonki na ryneczku :roll:

Aguś, jestem zauroczona kwiatami kobei. Nie ma ich ona zbyt dużo (nie wiem, czy one wszystkie tak mają, czy moja coś się obija), ale są tak cudowne, że kilkakrotnie w ciągu dnia do nich podchodzę i napatrzeć się nie mogę.
Mam ją dopiero pierwszy raz.

Halinko, zazdroszczę Ci w tym wyjeździe tego, ze możesz popatrzyć sobie na takie okazy o których ja tutaj mogę jedynie pomarzyć.
A wiosna już nie długo ...
Ostatnio pojawiły się w sprzedaży cebulki do nasadzeń jesiennych a to zawsze kojarzy mi się z odchodzącym już latem :(

Iwonka, dębolistne mają podobne wymagania do ogrodowych, czyli trzeba okrywać na zimę, bo kwitną na starych pędach i gdy one przemarzną, to kwiatów nie doczekamy.
Pierwszą dębolistną posadziłam w ubiegłym roku. Kwitła, bo kupiona była z pąkami. Zimę przetrwała, ale w tym roku mi nie zakwitnie :(
Podobno jest już taka odmiana, która przetrzymuje do -40*C, ale czy to prawda, to nie wiem.
Zwie się Sikes Dwarf.
Hayes Starburst, to hortensja drzewiasta, a one rosną mniejsze od bukietowych. Źródła podają, ze osiąga do 2 m wysokości.
Moja w drugim roku uprawy ma jakieś 150 cm.
W porównaniu z zeszłym rokiem jest zdecydowanie większa i gęściejsza.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wiolu a ja dziś podeszłam do mojej kobei z patrzałkami na nosie, no i wypatrzyłam na niej małe zawiązki pąków kwiatowych, może zdąży tego sezonu zakwitnąć.
Wiolu wczoraj rano wąchałam moją hortensję wydawało mi się, że poczułam lekki zapach, dziś poszłam sprawdzić czy pachnie koło południa i nic nie wyczułam, coś jest z moim węchem nie tak :;230
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Wjolu mam jeszcze 1 pytanie czy Anabellki przycina się wiosną czy jesienią?
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

tulipanka pisze:..Gabi, Limelight wręcz uwielbia słońce i u mnie rośnie na patelni i jak widać na zdjęciach służy jej to. Nie mam drugiej w cieniu, aby porównać, ale gdzieś kiedyś czytałam, że w cieniu gorzej rosną.
A jak się przebarwia ? Na raki brudny róż, brąz z domieszką zielonego...
Wiolu tak jak pisałem powoli zaczynam oglądać Twoje królestwo ;:138 ;:138 pozwolisz że odnośnie Limelight pokażę troszkę inny kolorek -zdjęcie jesienne słońce do g. 12tej i od 16tej

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”