Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Czereśniak 2011

Post »

Fajny ten busz... a języczki jakie długaśne..... trzy razy takie ja u mnie...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BASIA gdzie Cię wywiało na pewno masz co do pokazania .Ciekawe kim jest ta moja z różowym pąkiem ;:224 a druga to chyba Eskimoska ta w donicy ale czyja tego nie wiem w każdym razie na razie miała zielonkawo -żółty pąk . Może dzisiaj sie czegos dowiem ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Baśko, ten Twój gąszcz mnie po prostu rozwala, jest cudny ;:196 :wit
Powojniki piękne, jak aksamit...
Może ta roślinka o którą pytasz na poprzedniej stronie to Cryptotaenia japonica 'Atropurpurea' ?
Tak mi się coś kojarzy :lol:
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kolory mienią sie jak szalone i widać to w każdym zakątku Twego ogrodu.
Z powojników Viola mnie urzekła z racji kontrastowego koloru kwiatów i budowy środeczka.
Przesadzanie u nas to mania ... bez niej chyba nie da się żyć.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Majka ja się w tym gąszczu nie gubię, ale rośliny jak najbardziej. Taki np. żółtek, sam się zasiał, a że ładnie kwitnie, to go zostawiłam. Jakie było moje zdziwienie, kiedy dojrzałam w srodku zakamuflowane lilie ;:223

Obrazek

Obrazek

Jadzia wysokie niebieskości na zdjęciach to tojad, na szczęście nie rozrósł się za wiele.
Plisch Spirit i Viola są bardzo podobne, różnią sie odcieniem niebieskości. PS bardziej fioletowy, Viola wpierw granatowa, jaśniejąca z wiekiem.
Zawilce czekają, masz do wyboru :D
Czy to jest Alinka?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iza to chyba dzwonek pokrzywolistny. Mam ich dużo, sieją się same. Wyrastają powyżej metra, nie potrafią oprzeć się wiatrom i potrzebują, mimo dośc masywnego pędu, podpór.
Powojniki wciąż jeszcze mają kwiaty, chociaż jest ich już o wiele mniej...ale takie np. Mazowsze zakwitło po raz drugi :D Natomiast bylinowa Arabella kwitnie bez przerwy od wczesnego lata i kwiatów ma coraz więcej.

Obrazek

Obrazek

Iwonko oj, nie wiem, jak to będzie z zamawianiem róż. Mam juz jedno wielkie zamówienie złożone i jak dojdzie do skutku, to chyba na razie spauzuję. Gdybym gdziekolwiek zobaczyła Queen Of Heards to na pewno Ci kupię.
Życzę Ci słonecznego i pachnącego urlopu ;:3

Obrazek

Obrazek

Stasia powojniki, owszem, kwitną wszystkie drobnokwiatowe - niezmordowanie. Na wielkokwiatowe nie ma co liczyć :wink: kup sobie, chociaż jednego, a zobaczysz, jak Cię zauroczy :)
Chyba nie mam lilii większych ode mnie, ale takich mniej więcej, mojego wzrostu, jest parę.

Obrazek

Obrazek

Ania u mnie w tym prawdziwym gąszczu róz niewiele, chociaż i tam coś się znajdzie np. biedna Citron Fraise...już jej obiecałam dobre miejsce w przyszłym sezonie :D

Obrazek

Obrazek

Jagusia ta języczka rośnie u mnie dopiero drugi rok. Tak się rozrosła, że będę zmuszona ja przesadzić, a może i podzielić. Pójdzie do cienia, to ją może troche poskromi.
Mam parę roślin, których chciałam sie pozbyć, bądz zmniejszyć ich liczebność, a tymczasem...jest ich coraz więcej np. odętka czy zawilec japoński.

Obrazek

Obrazek

Ania i znów trafiłaś w dziesiątkę ;:167 nawet przypomniało mi się, skąd ją mam. I może nawet nazwę uda mi się zapamiętać ;:223 Kolejna roślina do przesadzenia.
mój busz zaczyna się powoli przerzedzać. Połowa lilii już ścięta, więc i kolorów coraz mniej.

Obrazek

Obrazek

Krysiu jeszcze sezon w pełni, a ja juz planuję kolejną rewolucję...a miało być prawie idealnie :;230
Kwiaty Violi są naprawdę urzekające, zaraz po rozbiciu pąka mają kolor bardzo ciemny, prawie czarny, jaśnieją w miarę przekwitania. Kupiłam małą sadzonkę jesienią, którą zresztą posadziłam w miejscu bardzo cienistym. Okazało się, że clematis bardzo mile mnie zaskoczył wydając kilkanaście kwiatów.
Dla Ciebie bielutki bylinowy Alba
Obrazek

i jasne lilie
Obrazek

A dla wszystkich odwiedzających ciekawostka z repeckiego parku :D
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu, śliczny ten biały powojnik ;:167
Zawilce... jedni tępią i nie mogą wytępić a ja nie mogę zdobyć ;:223 A tak mi się podobają :(
Moja Arabella strasznie wymordowana, ale tez kwitnie niestrudzenie. Mocarna :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIA masz rację to jest Alinka . Fajnie kolorowo jeszcze a u mnie coraz mniej kolorów i powoli robię porządki czego za duzo na ----hasiok . No cóż nie można mieć wszystkiego ;:196
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Basiu śliczne te lilijki, zwłaszcza te jaśniutkie i Clematis Alba. ;:138
Zawilce powoli zbieram a Odętki karczuję bo to też rozłazi się jak perz. ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

basjak pisze: Krysiu jeszcze sezon w pełni, a ja już planuję kolejną rewolucję...a miało być prawie idealnie :;230
Kwiaty Violi są naprawdę urzekające, zaraz po rozbiciu pąka mają kolor bardzo ciemny, prawie czarny, jaśnieją w miarę przekwitania. Kupiłam małą sadzonkę jesienią, którą zresztą posadziłam w miejscu bardzo cienistym. Okazało się, że clematis bardzo mile mnie zaskoczył wydając kilkanaście kwiatów.
Dla Ciebie bielutki bylinowy Alba
Obrazek
i jasne lilie
Obrazek
O Boże .... cudny ten śnieżnobiały powojnik - zrobiłaś mi wielką przyjemność ale i problem bo właśnie z pnączy nie mam nic białego.
Lilia tez piękna -czy pachnie? Białe kwiaty częściej pachną niż inne i dużo intensywniej.
Jak sie nazywa ?
W tym roku moja "biała kolekcja" dość marnie wyglada bo na białych płatkach widać każdą kropeczkę a przy takiej pogodzie to nieuniknione.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Bardzo kolorowy ogród, lilie pięknie kwitną, ja je też uwielbiam, tak jak pierwiosnki wiosną. Lilie mimo deszczu ładnie wygladają, ich płatki kwiatu są dosyc sztywne i nie niszcza się. Dzięki temu są ozdabą nawet w deszcz. Niektóre miałam posadzone w cebuli, nie wyszło im to na dobre ale i cebula zgniła. Widocznie taka ziemia tam była.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Dorotko zawilec japoński to taka twarda sztuka, jak już raz posadzisz, to się nie pozbędziesz. Korzenie rozrastają się na szerokość i głębokość. U mnie rośnie w kilku miejscach przesadzony, ale najbardziej urodziwa kępa wyrosła w miejscu, z którego miał być wyeksmitowany :;230 Wylazł między azaliami i wspaniale czuje się w kwaśnej glebie.
Clematisy silnie rosnące i obficie kwitnące, to moje tegoroczne zauroczenie. Spójrz, jaka nowa piękność pojawiła się w sprzedaży http://e-clematis.com/Clematis_Elf-382.html

Jadzia moja Alinka zakwitła pierwszy raz, a mam ją już chyba ze trzy lata :roll: Przedtem rosła w cieniu Mary Rose i widząc taką piękność nie miała odwagi zakwitnąć :;230 Bidula, znalazła się na czerwono-różowej rabacie i czeka ją kolejna przeprowadzka.
A co wyrzucasz na hasiok? Może pozbieram? :)

Majka lilii coraz mniej, ale jeszcze nie koniec :D
Odętki, podobnie, jak zawilca, niby przesadzałam...a w efekcie rozmnożyłam ;:223 mają tak nitkowate korzenie, że chyba tylko Raundap może pomóc.

Krysiu powojnik Alba należy do grupy integrifolia i nie posiada żadnych części czepnych. Ładnie wygląda zawieszony np. na róży, czy innym krzewie http://e-clematis.com/Clematis_Alba-37.html U mnie miał spełniać rolę okrywowego, ale jest jeszcze za "chudy". Może w przyszłym roku???
Białych pachnących lilii jest sporo, ale chyba najładniejsza jest Gizmo - orienpet, czyli mieszaniec trąbkowych i orientalnych.

Krysia u mnie też kilka lilii zgniło, ale są też takie, które mają młode, kwitnące jednym kwiatem, dzieci :D postanowiłam jesienią zrobić generalne liliowe porządki. Na szczęście prawie wszystkie rosną w koszyczkach, więc z wykopywaniem nie powinno być problemu.

A te jeszcze kwitną :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ślazówka, którą kiedyś namiętnie dekorowałam mieszkanie
Obrazek

Wypatrzyłam na poboczu drogi ładną roślinę :roll: taka trochę bodziszkopodobna. Znacie, wykopać?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Basiu twoje lilie są bardzo ładne i masz ich sporo u mnie też jest kilka ale nie są tak piękne jak twoje.
Powojniki od wiosny pięknie Ci urosły i masz ich sporo, widzę że też je uwielbiasz u mnie mogłyby rosnąć w każdym kącie działki bo prawie wszystkie podobają mi się.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Basiu dawno nie zaglądałem do Twojego ,,Czereśniaka''. Jak ja uwielbiam taki busz ;:224 ;:224 Jest problemem utrzymać to wszystko w ryzach , zwłaszcza takie ekspansywne rośliny jak odętka czy zawilec. ;:14 Lilie masz bardzo ładne ;:138 ;:138 OT nie za bardzo lubią być przesadzane i dlatego u mnie nie za wielkie. Może coś podszepniesz na temat powojnika bylinowego. Niedawno dostałem lichą sadzonkę , biały pełny z bladoróżowym środkiem. Wpakowałem do doniczki i jakimś cudem rośnie. Ma nawet kilka pączków. Jeżeli Języczka w słońcu tak rośnie , to w cieniu dopiero pokaże co potrafi ;:224 ;:224
Ta roślina z pobocza to ślazówko podobna. Nie bierz tego do ogrodu, trudny do pozbycia chwast. Na łące można spotkać bodziszka łąkowego, ten jest niegrożny.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIA to to ma śliczne kwiatki a na hasiok właśnie poszła część floksów i odętki no trochę irysów . Z tego nic Ci sie nie przyda . Mam do wydanie duzo cebulek szczawika zielono czerwonego może ktoś by reflektował . To się okropnie rozrasta . Musze przesadzić brunerę . I znowu pogoda monopolowa ;:196 ;:196
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tade k pisze: Na łące można spotkać bodziszka łąkowego, ten jest niegrożny.
To dopiero chwast ;:223 . Czwarty rok z nim walczę i bez przerwy gdzieś wyrasta .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”