Ogród Pod Lasem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród POD LASEM

Post »

Ewo,jeżówki w dużej kępie rzeczywiście wyglądają ładnie, zresztą ja lubię, chyba to zauważyłaś właśnie duże kępy. A skoro Ci się podobają, to razem z tawułką dostaniesz sporą kępkę. Hortensja z fotki dopiero zaczyna kwitnąć, ale jej nazwy nie znam. Bardzo łatwo się ukorzenia - mam juz kolejną sadzonkę, bo po majowych śniegach jedna gałązka się wyłamała, wsadziłam ją do doniczki i urosła. Dostałam ją od sąsiadki jako hortensję i już. Jak już pisałam, nie przywiązywałam większej wagi do szczegółowego nazewnictwa, ale teraz, widać, muszę ;:108
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wysępiłam kilka gałązek wierzby argentyńskiej (używana we florystyce), ukorzeniam (8 szt). Będzie dla chętnych, zwłaszcza posiadaczy oczek wodnych (np.Jola1010), co by się nad nimi zwieszała, nad oczkami znaczy, swoimi powyginanymi gałązkami. No i ja też mam w perspektywie "zorganizowanie" jakiejś wody - strumyk :?: oczko :?: w ogrodzie.
To sadzonki, a obok stały lokator skalniaka koper, chyba się stał byliną, bo stale rośnie w tym miejscu. Obrazek Obrazek

Zakwitły moje "tropiki" - bugenwilla i sundewilla

Obrazek Obrazek

No i kolejne róże NN Obrazek Obrazek

Sympatia za zasłoną perowskii Obrazek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu cudne te tropikalne roslinki,
a koper widziałam już w wielu forumowych ogrodach na rabatkach ;:108
Nawet fajnie wygląda wśród innych roślin .
Nieznajome bardzo piękne ;:224
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Jolu, oregano już oskubałam z kwiatków, chcę je mieć tylko w zielniku.
Tropiki bardzo ładne. Gdyby nie konieczność przechowywania zimą w pomieszczeniu, też bym się skusiła.
Gdzieś mi się obiło o uszy, że Sympatia kwitnie nieprzerwanie przez cały sezon, czy u ciebie też?
Fajnie że masz zamiar zorganizować sobie wodę w ogrodzie. Będę ci kibicować.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Agnieszko,witaj, różyczki dziękują za uznanie, a koper też mi nie przeszkadza, ten baldach nasienny jest nawet fotogeniczny :;230
Małgosiu. dobrze że oskubałaś oregano, bo to sprytne wędrowne ziółko, ani byś się spostrzegła jak by zajęło cały ogródek. Jak już pisałam, róże były objadane przez sarny, więc nie miałam okazji zaobserwować jak długo one kwitną, ale chyba pamiętam z ogrodu rodziców we Wrocławiu, że Sympatia, ulubiona róża mojego ojca, kwitła bardzo długo. Teraz u siebie będę mogła zaobserwować. A tropiki, no cóż, muszę im oddać chłodny pokój i od czasu do czasu podlać. Teraz jeszcze jedna roślina mi przybyła do zimowego przechowania w domu - ołownik, który kupiłam jako prusznik.
Woda w ogrodzie będzie, mam nadzieję, wstępne konsultacje już przeprowadziłam. I jeszcze będzie stawiany foliak., bo to przecież wstyd, żeby mając tyle ziemi (1 ha) nie mieć własnych pomidorów czy ogórków, nieprawdaż :?:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sundewilla jest piękną roślinką :uszy czemu tylko są problemy z zimowaniem?
Przynajmniej u mnie nie dała rady :cry: Nawet wczesną wiosną puściła jednego wąsa i zeszła :evil:
Eeee jak już trzy do zimowania, to moze coś tam podesłać? Datury może :D U mnie właśnie zaczynają kwitnąć ;:108
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Pamelko. Rzeczywiście z Sundavillą jest trochę kłopotu. Ważne jest, aby w zimie podlewać ją bardzo oszczędnie, bo korzenie mogą zgnić i im mniej ma światła, tym niższa temperatura w pomieszczeniu, ale nie może być więcej niż +15*. Ona w zimie gubi sporo liści i to nie jest nic groźnego. A wczesną wiosną (marzec-kwiecień) pędy skracamy o połowę i zaczynamy częściej podlewać. Od wiosny, jak już wystawię do ogrodu, to do donicy wkładam kilka pałeczek nawozowych dla roślin kwitnących, no i uważam, żeby nie przeschła. Jak podlewam inne rośliny pokrzywówką czy skrzypówką, to też ją uraczę. Może więc spróbujesz jeszcze raz :?: Daturę mam jedną, nawet nie wiem jaką, bo z kilku, które poprzednie lato spędziły w piwnicy ;:223 uratowała się tylko jedna i wiosną wsadziłam ją do gruntu. Rośnie ładnie, ale nie spodziewam się po takim traktowaniu, kwiatów. Datury bardzo lubię, moja zimna piwnica jest dobra do przechowywania, więc jeżeli możesz podesłać mi sadzonki :?: . to chętnie przytulę i się zaopiekuję :;230 A co byś chciała z mojego dzikiego ogrodu na zamianę :?:

A tak w ogóle to kiedy się skończy ta wredna pogoda ;:223 Dziś w południe +14* i leje. Ktoś trafnie nazwał ten miesiąc lipcopad :;230
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

O :!: , nawet nie zauważyłam jak mi się sreberko pojawiło :tan
Wracam jeszcze do sadzonek wierzby - a może to jest wierzba mandżurska Tortuosa, w każdym razie jest pokręcona, jak sama nazwa wskazuje. W mojej biblii wyczytałam, że rośnie bardzo szybko. Zobaczymy czy się ukorzeni. Obrazek
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Joluś jakąś pokręconą wierzbę też mam ale nie znam jej nazwy. Jutro cyknę fotkę z bliska to porównamy. Może jak moja jest inna to i ja zrobię sadzonki to będziemy miały dwa różne kręciołki :;230

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu gratulacje dla srebrnej dziewczyny ;:196
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję, Agnieszko, miły akcent w czasie tej okropnej deszczowej, zimnej aury ... brrr. Koza pracuje, więc w domu mam ciepło. Ale pies od rana nie chce wyjść za próg :lol: prawdziwie pieska pogoda :twisted:
Stachu 1956

Post »

Jola - w tv pogoda pokazują dośc często Twoje strony , mgły jak jesienią .
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Joluś ,a mam sundawille , ale choć spora , to malo ma liści i slabo kwitnie . Zimowała w chłodnym , widnym pomieszczeniu , ale nie obcięłam jej na wiosnę . Może to jest przyczyną jej słabego kwitnienia i małej ilości liści ?

Perowskia też mi się podoba , a prusznika nie żałuj , że go nie masz , bo mój nie przetrzymał zimy , chociaż warunki miał dobre w kwaterze zimowej .
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Stachu, no cóż, pogoda jak przystało na krainę deszczowców ;:223 .
Martwię się tylko czy ta woda lejąca się z nieba nie zaszkodzi pustynnikom, które po przekwitnięciu powinny mieć sucho. Trzeba było pomyśleć przed szkodą i przykryć je folią.
Witaj Jagódko, no właśnie, niektóre rośliny trzeba sobie wybić z głowy jak klimat nie ten, Ale mam nadzieję, że ołownik będzie godnym zastępstwem, oczywiście zimowany w domu, razem z sundavillą. To, że nie przycięłaś wiosną może być przyczyną słabego ulistnienia i słabego kwitnienia - tak myślę.
Perowskię bardzo lubię, tylko chciałabym mieć większą kępę - czy ona jakoś sama się rozmnaża, wysiewa się :?: . Drugi sezon u mnie rośnie i żadnych oznak samodzielnego rozmnażania się nie zauważyłam.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Joluś , nie mam doświadczenia w rozmnażaniu perovskii , bo jej po prostu nie mam . Ale ja bym spróbowała odkład zrobić , ewentualnie uszczknąć gałązkę i do ukorzeniacza , a potem do ziemi .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”