pomidorki koktajlowe
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: pomidorki koktajlowe
Odmiana koralik, brzmi ciekawie, gdzie można zdobyć nasionka? Czy wysiewaliście kiedyś pomidorki- miniaturki z nasion zebranych z owoców kupionych w sklepie? tzn chodzi mi czy jeśli kupie teraz pomidorek w sklepie, zbiorę nasionka i posieję czy coś z niego będzie?
A ja również mam pytanie czym różnią się pomidory koktajlowe od typu cherry?
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Agnieszko nasiona można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, zazwyczaj jest kilka gatunków , więc coś można wybrać.
Wysiewałam nasionka z pomidorków koktajlowych takich zakupionych w markecie, w smaku były zdecydowanie moje lepsze - bardziej słodkie - chociaż grona troszkę mniejsze.
Wysiewałam nasionka z pomidorków koktajlowych takich zakupionych w markecie, w smaku były zdecydowanie moje lepsze - bardziej słodkie - chociaż grona troszkę mniejsze.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- nyskadu
Dzięki za info, ja jakoś nie spotkałam takich nasion małych pomidorków
i właśnie zastanawiam się nad zakupem kilku pomidorków i zebraniu z nich nasion. Kiedy najlepiej je wysiać?

- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Wysiewa się je tak, jak pozostałe pomidory, więc jest to polowa marca.Teraz dopiero zaczynają pojawiać się nasionka, być może dlatego nie spotkałaś ich w sklepie do tej pory.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nasiona pomidorków koktajlowych widzialam w tesco
Pozdrawaim
Pozdrawaim
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz kupić pomidorki w sklepie, wydłubać nasiona i potem je wysiać. Tak właśnie Kozula zrobiła z Truskawkowymi F1, i teraz po kilku latach selekcji ma prawie ustalone odmiany, mi. Megagroniasty. Siane w drugiej połowie marca jest odpowiednie, a dla koktajlowych nawet starczy w kwietniu. Nasiona "Koralików" też na pewno znajdziesz, a może dopiero w terminie.nyskadu pisze:Dzięki za info, ja jakoś nie spotkałam takich nasion małych pomidorkówi właśnie zastanawiam się nad zakupem kilku pomidorków i zebraniu z nich nasion. Kiedy najlepiej je wysiać?
pozdrawiam, Gunnar
Popatrzcie mafia nawet za pomidorki się bierze http://biznes.onet.pl/wloskie-sledztwo- ... news-detal dobrze że mamy swoje 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
U nas może mafi nie ma ale pośrednicy zarabiają drugie tyle na towarze niż rolnik.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 paź 2010, o 17:31
a czy pomidorki kokatajlowe można uprawiać w zimie na parapecie, chodzi o to, zeby wysiać na jesień a w zimie cieszyć się owocami

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
A potem to one już same Ci się wysieją, jak zostawisz krzaczek na grządceGunnarSK pisze: Nasiona "Koralików" też na pewno znajdziesz, a może dopiero w terminie.

Pozdrawiam - BabajAGA
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 paź 2010, o 17:31
ale nie o to pytałam 

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- nyskadu

Zdjęcia z przed paru tygodni

Co do siania pomidorków jesienią na parapecie, myslę, że to kiepski pomysł. Niewystarczająca ilość światła, ciepło od kaloryferów.....
Witam wszystkich. W tym roku zakupiłem sadzonki pomidorów koktajlowych w sklepie ogrodniczym. Miałem 2 odmiany jak powiedziała mi pani w sklepie" czerwone" i "żółte". Posadziłem je w doniczkach na balkonie (średnica ok.30cm wysokość też) tylko 2 krzaczki, reszta poszła do gruntu, a jednym (jak się okazało ostatnim żółtym jaki pozostał) zaopiekowała się moja siostra także na balkonie. Jak się okazało czerwone pomidorki to cherry- to niski krzaczek do 40 cm (miały strasznie grubą skórkę i nikomu specjalnie nie smakowały), żółtych do tej pory nie rozszyfrowałem ale roślinka jest wysoka-ponad 1,5m (mówie tutaj o uprawie doniczkowej) owoce ma lekko owalne, i lekko zielone przy korzonku, są słodziutkie
. Niestety nie miały za dużo owoców- tylko ponad 10. Mam do was w związku z tym pytanie czy może ktoś wie jaki może być to gatunek (na pewno to nie są te gruszkowe)? poza tym chciałbym się was zapytać jakie znacie gatunki pomidorów koktajlowych, które mają bardzo dużo owoców (nie musi być do doniczek)Mam 8 osobową rodzinę i każdy uwielbia mi podkradać moje pomidorki