Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon(arbuz)

Post »

Suzana!
Napisz proszę co można im podać.Mam na razie jednego arbuzika(trochę większy od piłki tenisowej)i boje się coby mi nie zmarniał.Nie chcę ani za mało ani za dużo go podkarmiać.Przestało padać i słoneczko się pokazało to może urośnie.
Pozdrawiam.
PS.Doczytałam,że gnojówka ale jaka?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najlepsze nawozy Magiczna Siła-do ogórków z Substrala, doglebowo,po tym to moment i kwitną stężenie takie jak na opakowaniu, dodatkowo gnojówka z pokrzyw, gnojówka zwierzęca na zmianę, opryski wywarem ze skrzypu, moze też być gnojówka ze skrzypu( do podlewania), co ma się.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Czy ktoś kto miał Złoto Wolicy, mógłby mi powiedzieć czy owoc nadający się do zerwania jest ciemno żółty czy jasno? Pukam go a on mi odpukuje;) Ale mam wrażenie że to jeszcze nie to, od góry jest jasno żółty a od spodu zielone, i skórka jakby jeszcze dość miękka..
x-suzana

Post »

Myślę, że na zrywanie arbuzów jest jeszcze za wcześnie, może się okazać że w środku będzie blado różowy, bez pełni smaku. Pisano tu na forum, że ogonek ma zasychać, u mnie nie ma oznak zasychania ogonka.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

aha, no to jak ma zasychać to jeszcze długa droga przed nim. Jakoś tę informację przegapiłam:)
x-suzana

Post »

Po fali usychania zawiązków a raczej gnicia na czarno ( jakaś choroba grzybowa) arbuzy znowu zawiązują kolejne arbuziki, ciekawe czy utrzymają się.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Wczoraj zdecydowałem się zerwać pierwszego arbuza. Ważył 600 g :wink:
Takie cechy jak: przy naciskaniu słyszalne chrupanie (trzeba ścisnąć tak jak piłkę tenisową, żeby się lekko odkształciła), opukiwany dawał pusty odgłos, jakbym opukiwał piłkę dla dzieci do wody świadczyły o gotowości do zbioru. Ogonek był zielony.
W środku był dojrzały, czerwony, a nawet lekko przejrzały bo miąższ się robił mało zwięzły. Był słodki jak z marketu. Odmiana 'Rosario'.
Posiałem je 22 kwietnia a do gruntu wsadziłem 5 czerwca z zawiązkami. Tak wczesne zawiązanie spowodowało, że było za mało liści żeby wyżywić arbuzy i porosły bardzo małe. Teraz arbuzy się mocno wzięły i znowy kwitną, więc będą następne owoce na jesień ;:138
Tomek
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41

Post »

suzana pisze:Najlepsze nawozy Magiczna Siła-do ogórków z Substrala, doglebowo,po tym to moment i kwitną stężenie takie jak na opakowaniu, dodatkowo gnojówka z pokrzyw, gnojówka zwierzęca na zmianę, opryski wywarem ze skrzypu, moze też być gnojówka ze skrzypu( do podlewania), co ma się.
Chyba się skuszę na tego Substrala :D Ciekawe czy od razu powiększy się arbuz ;p
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
x-suzana

Post »

U mnie na początku po zawiązaniu arbuzów widać było codziennie duże przyrosty arbuza, nawet tego nie oczekiwałam i było to dla mnie przyjemnym zaskoczeniem jak poszłam na grządkę a tam arbuz jak pięść itd..Już wtedy trzeba było uzupełniać nawożenie bo deszcz wypłukiwał składniki z podłoża, w pewnym momencie część zawiązanych arbuzów, melonów zrzuciła zawiązki i dopiero wtedy zaczęłam ostrzej działać. Tak to jest: człowiek uczy się na własnych błędach.

Jeszcze zauważyłam, że arbuziki nie lubią jak się ich przesuwa albo trochę odwraca, zatrzymują się we wzroście :? Pędów też staram się nie przenosić, dynie np. nie lubią przesuwania pędów.

Odmiana Sugar Baby dorównuje wielkością Rosario, myślałam, że rośnie mniejsza. Kiedyś wkleję zdjęcia, jak będą jeszcze większe ;:109
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

O metodach służących określeniu stopnia dojrzenia sporo pisaliśmy w zeszłym roku, kiedyś sobie je wynotowałem:

1. Dojrzały owoc powinien pływać zanurzony w wodzie
2. Zasychający ogonek
3. Odgłos pustki przy opukiwaniu
4. Trzaski miąższu podczas naciskania na owoc
5. Dojrzały owoc jest błyszczący
6 Miejsce styku owocu z ziemią przybiera żółty kolor

Pozostaje je sprawdzić w praktyce, u mnie sprawdziły się metody nr 1, 3, 6 :)
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też się zastanawiam, czy ten mój arbuz jest gotowy. Pasuje opis z nr. 3 i 6, ale jakoś boję się go zerwać. Z drugiej strony już nie rośnie i zastanawiam się czy nie będzie przejrzały, a co za tym idzie też niesmaczny, ech.. skomplikowane to dla mnie trochę. :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Ja z innej beczki. Dziś kupiłem arbuza w "Biedronce", wyglądał normalnie, zielony, w środku czerwony, a nasionka malutkie. Jeszcze tak małych nasion w arbuzie nie widziałem. Oczywiscie był w dużym opakowaniu zbiorczym i nie było nazwy odmianowej. Oto zdjęcie tego arbuza. Czy ktoś już spotkał się z takim arbuzem?
Obrazek
wodnik
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Zauważyłem, że kolejne arbuzy mają już ogonki lekko pomarszczone, jest to cecha niejednoznaczna i dlatego trzeba posiłkować się innymi wskaźnikami dojrzałości konsumpcyjnej. Wkrótce wstawię zdjęcia dojrzałych owoców.
Tomek
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Dzisiaj była kolejna konsumpcja kawonów :)

http://img32.imageshack.us/img32/245/img2896c.jpg

http://img32.imageshack.us/img32/245/img2896c.jpg

http://img585.imageshack.us/img585/1976/img2897y.jpg

Ten pierwszy z żółtym przebarwieniem od strony styku z ziemią po przekrojeniu był dojrzały. Drugiego (bez żółtego przebarwienia) schowałem do lodówki i za kilka dni spróbuję.

http://img228.imageshack.us/img228/162/img2898r.jpg
A tu arbuz gotowy do zbioru:

http://img96.imageshack.us/img96/9256/img2877xx.jpg

Poletko arbuzowo-melonowe:

http://img405.imageshack.us/img405/6947/img2878rb.jpg

Kącik dyniowatych:

http://img855.imageshack.us/img855/9546/img2879q.jpg
Tomek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Wczoraj przejrzałem krzaki i wyciąłem część dyni która wpakowała się na arbuzy i okazało się, że Rosiario zawiązał jeszcze dwa owoce, na razie wielkości dużej cytryny. W sumie mam już 4 szt na jednym krzaku, ale nie wiem czy zdołają dojrzeć przy postępującym zamieraniu pędów..

zelwi - co to za odmiana? Fajne są ,takie posiasne. Wolałbym mieć takie niż 4 - 5 kilogramowe, potem nie ma kto tego zjeść :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”