ogród Agaty (sure) - cz.2
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ogród Agaty (sure) - cz.2
Pewnie ze sie przyjmie - jak ladna, to saperke pod pache, wykopki zrob, powsadzaj, dobrze podlej i bedzie 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Tylko ciekawe co na to leśniczy by powiedział - lepiej żeby Cię nie przyuważył..
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jule pisze:Pewnie ze sie przyjmie - jak ladna, to saperke pod pache, wykopki zrob, powsadzaj, dobrze podlej i bedzie
Juź czuję smak ryzyka. Albo leśniczy przyuważy, albo trawa się nie przyjmie... ;)Bufo-bufo pisze:Tylko ciekawe co na to leśniczy by powiedział - lepiej żeby Cię nie przyuważył..
A czy to zakazane trawę z lasu uszczknąć?

Gosiu, fajnie, że dogoniłaś!

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Swoje wrzosy (ale mam ich niewiele
) przykrywam białą włókniną, kładę duże kawałki. Agapanta nie ruszałam-po wsadzeniu do doniczki został w niej na zimę. Na lato zakopuję doniczkę w ziemi, jesienią wykopuję i stawiam na parapecie. Od początku marca zaczynam nawozić. W tym roku zrobię tak samo-z doniczki jeszcze nie wychodzi.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
No tak - postawilam Agapka w goscinnym - nie moge sie patrzec na niego i tak sobie zostanie przez zime. Jak w przyszlym roku nie ruszy i nie zakwitnie, to idzie na kompost 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Nie jestem leśnikiem, ale czytałam o tym tu na forum, że nie wolno wynosić roślin z lasuA czy to zakazane trawę z lasu uszczknąć?

- Sure
Ewo, Jule, a taki agapant na parapecie ma być podlewany, czy te liście mają mu uschnąć?
Olu, w takim razie sprawdzę ten temat. Ale ładna jest, naprawdę!
doszły zamówione kokoryczki, moczę je w wodzie, a potem posadzę. I kolejny odcinek frontu zaliczony! ;)
Olu, w takim razie sprawdzę ten temat. Ale ładna jest, naprawdę!

doszły zamówione kokoryczki, moczę je w wodzie, a potem posadzę. I kolejny odcinek frontu zaliczony! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00

Anabelki coraz ładniej się prezentują

- Sure
Dzięki, Agatko. Przez tę pogodę nawet nie mam możliwości ich podziwiać, na szczęście kwitną długo!
...pomimo deszczu jednak posadziłam kokoryczki, może przez to lepiej się przyjmą:

obok na białej rabacie świecznice zaczynają popis, mają szanse przyćmić liatry:

a to moje białe różyczki okrywowe nn, jak widać jedna rośnie płasko płożąco, druga ma niektóre pędy do góry - może to obie odmiany?

i spójrzcie na to, wygląda, jakby funkia zmieniała odmianę??

...pomimo deszczu jednak posadziłam kokoryczki, może przez to lepiej się przyjmą:

obok na białej rabacie świecznice zaczynają popis, mają szanse przyćmić liatry:

a to moje białe różyczki okrywowe nn, jak widać jedna rośnie płasko płożąco, druga ma niektóre pędy do góry - może to obie odmiany?

i spójrzcie na to, wygląda, jakby funkia zmieniała odmianę??

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
lubię oglądać Twój ogród, Su... mimo, że jeszcze młody to już widać że z każdym sezonem będzie piękniał w oczach i cieszył oczy jego właścicielki 
zainteresowała mnie świecznica... co to za bylina?

zainteresowała mnie świecznica... co to za bylina?

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agatko, ale będziesz miała kokoryczkowy busz.
W poprzednim roku posadziłam jedną kokoryczkę i w tym roku było już co oglądać.
Z różami to zawsze loteria. Kupowałam w szkółce dwie podobno takie same różyczki odmiana Merkury i co się okazało?
Jedna to być może jest Merkurym ale druga to zagadka i w dodatku jakaś różowiutka. Twoje okrywowe mają przynajmniej ten sam kolorek.

W poprzednim roku posadziłam jedną kokoryczkę i w tym roku było już co oglądać.
Z różami to zawsze loteria. Kupowałam w szkółce dwie podobno takie same różyczki odmiana Merkury i co się okazało?
Jedna to być może jest Merkurym ale druga to zagadka i w dodatku jakaś różowiutka. Twoje okrywowe mają przynajmniej ten sam kolorek.

- Sure
Agunia, świecznica to inaczej Cimicifuga racemosa, jest kilka odmian, także czerwonolistne. Bylina, która pasuje do takich "leśnych" zakątków, dość wysoka. Kwitnie kwiatami w kształcie świec, które dość długo się utrzymują. U mnie rośnie obok parzydeł i paproci...
Krysiu, mam tych kokoryczek kilkanaście, jak wszystkie przetrwają, będzie "żywopłot". Posadziłam je przed choinami, na granicy z trawnikiem. W tym miejscu trawnik tworzy półkole i chcę tam przesadzić grujecznika pendula. Chyba, że nadal nie będzie chciał rosnąć, to zamienię na buk Purple Fountain.
Krysiu, mam tych kokoryczek kilkanaście, jak wszystkie przetrwają, będzie "żywopłot". Posadziłam je przed choinami, na granicy z trawnikiem. W tym miejscu trawnik tworzy półkole i chcę tam przesadzić grujecznika pendula. Chyba, że nadal nie będzie chciał rosnąć, to zamienię na buk Purple Fountain.

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Agatko, u mnie też tak odrastają. Wydaje mi się, że to jest zależne od światła,te właśnie lubią słońceSure pisze: i spójrzcie na to, wygląda, jakby funkia zmieniała odmianę??
witaj Agato,
Czy na zdjęciu 3 i 4 licząc od góry, w ich górnym prawym rogu, rozpoczyna się hortensjowy zakątek? Jestem bliski kupna pierwszych hortensji, mam dla nich dobre miejsce. Jak pogoda? U mnie niestety już od 5 godzin intesywnie pada.
Czy na zdjęciu 3 i 4 licząc od góry, w ich górnym prawym rogu, rozpoczyna się hortensjowy zakątek? Jestem bliski kupna pierwszych hortensji, mam dla nich dobre miejsce. Jak pogoda? U mnie niestety już od 5 godzin intesywnie pada.