Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

Iwonko, a no już :) Nie był tak duży jak te z Hiszpanii, ale dla rodzinki starczyło, a ile było radości. :wink:
Pewnie , że się doczekasz, teraz pójdzie szybko, niech tylko przestanie już lać, bo normalnie mnie coś trafi z tą pogodą.
U nas wczoraj była straszna wichura i ulewa, ogródek wygląda jak pobojowisko, duża Akacja w połowie złamana, no masakra jakaś... :cry:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nitko, gratuluję :) Jak ja bym zjadła faszerowanego.. Ale nic nie gadam tylko trzymam kciuki za nasze uprawy. Niestety pogoda pozostawia wiele do życzenia. Deszcz i deszcz i zimno :(
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Nareszcie jestem cywilizowaną kobietą! Mogę zamieszczać zdjęcia ;:138 ;:138 ;:138 ;:138

Tak własnie wyglądają moje nieszczęsne ... a raczej nie szczęśliwe bakłażanki :cry: Fotki zrobiłam w przerwie ( bardzo krótkiej) miedzy deszczami, dla tego one takie obłocone i szare. Parę kwiatów usilnie się trzyma krzaka ...ale jak tak dalej będzie padać to chyba nici z owocków. Nu cóż, na razie zajadam się brokułami i kalafiorami a bakłażana chyba pójdę kupie na rynku :|
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

Dziewczyny i chłopaki ;:138 dobra nasza
możemy za przykładem Nitki czekać na owocki
wczoraj naliczyłam 4szt już zawiązanych bakłażanków co prawda na 18 krzaków(ale liczę na więcej)
więc jest nadzieja :tan ,podlałam magiczną siłą od co prawda winogron,ale one chyba wszystkie mają taki sam skład
wciąż odpadają niektóre kwiatki,ale inne rosną śmiało więc jak sobie podjedzą to może będą lepiej wiązać owocki
a czy zauważyliście jakąś różnicę w zawiązywaniu owoców u tych kwiatków którym pomożemy pozbyć sie krony przekwitłego kwiatka od tych które same sobie poradziły?
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

U mnie na jednym krzaku rosnie już po 3-4 bakłażany ,wczoraj skonsumowałam juz pierwszego .Muszę poszukać dobrych przepisów na bakłażany ,bo smażony jakoś mi nie przypadł do gustu
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
elzunia70
100p
100p

Post »

Dagmara pisze:U mnie na jednym krzaku rosnie już po 3-4 bakłażany ,
to super tylko się cieszyć a przypomnij czy one rosną w szklarni czy pod chmurką
bo ja po tegorocznych doświadczeniach w przyszłym roku chyba wszystkie sadzę do gruntu,tylko na początku zrobię im foliowe kurteczki :D
Dagmara pisze:Muszę poszukać dobrych przepisów na bakłażany ,bo smażony jakoś mi nie przypadł do gustu
moje ulubione :mtebbel,magdus,bakłażanowa potrawka mogę to jeść codziennie ;:108
pozdrawiam
elżunia
MAKOWALE
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2011, o 23:09

Post »

to ja potrzebuję porady fachowców. Pierwszy raz uprawiane z nasion i nie mam pojecia, czy juz są dojrzałe, czy nie. Odmiana Black Beauty. Obrazek

Może ktos pomoc? czytałam, ze niedojrzale są trujące. Producent pisze "zbierac niedojrzale" czy moze te są już przejrzale? mlode owoce dopiero rosnace są zupelnie czarne, te sa juz troche na krzaku, ale jakby zbladly...
Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak na moje oko, możesz już śmiało go konsumować ;:137 . A gdzie był uprawiany w tunelu czy gruncie?
MAKOWALE
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

w tunelu. Wiec wszystko szybciej niz w gruncie :)
Alembik

Post »

Coś czuję, że po tych deszczach i tak nic nie będzie z bakłażanów gruntowych :/
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje wkońcu wypuściły kwiatuszki :) Piekne kwiatuszki i na razie to tyle - czekam, aż coś zacznie się dziać - tzn. zobaczę jakiegos malutkiego fioletowego guziczka ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

moje tez bardzo ładnie kwitną :tan
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eeech! Szkoda gadać :cry: wszystkie kwiaty zgniły i poopadały. Dzisiaj robiłam przegląd, same krzaki i żadnego kwiatka. Nie ma co! Trzeba stawiać tunel, i koniec :roll:
MAKOWALE
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zrobilam dzisiaj sos z bakłażanów i zapiekankę, miód. Okazuje się, ze baklazany faktycznie mogą być trujące, ale za to jest odpowiedzialna zielona czesc rosliny, wiec duzego stresu nie ma.

czy ktos z Was robił może bakłażana z serem feta w oliwie? zastanawiam się nad zamknięciem tych dwóch skladników i moze jeszcze papryki w sloiku i przechowania, ale nie wiem, czy sie nie zepsuje. Nie wiem jak pasteryzowac kiedy w srodku ser feta. Dziekuje za radę :)
elzunia70
100p
100p

Post »

romaszka pisze:Eeech! Szkoda gadać :cry: wszystkie kwiaty zgniły i poopadały. Dzisiaj robiłam przegląd, same krzaki i żadnego kwiatka. Nie ma co! Trzeba stawiać tunel, i koniec :roll:
och :| tak mi przykro
ale Romaszko na sierpień zapowiadają więcej ciepełka
więc głowa do góry ;:196 jeszcze będzie nasze na wierzchu
u mnie,choć Białystok to Polska Syberia,to jednak parę kwiatków się trzyma
tyle że ja wcześniej pryskałam je dwa razy
może to im pomaga jakoś walczyć
choć sporo kwiatków odpada
i jutro też prysnę ale już tylko ol.eterycznymi
MAKOWALE
moja teściowa robi bakłażany w oleju ale bez fety za to z orzechami mi papryką(ale to chyba tu nie bardzo o tym gadać :roll: )
pozdrawiam
elżunia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”