Czy jak obetnę to nie uschną ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
manymany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lut 2008, o 08:02

Czy jak obetnę to nie uschną ?

Post »

Witam Was serdecznie.
Postanowilem poszukac jakiego forum gdzie otrzymam pewnosc, ze nie zniszcze plotu mojego brata....
Ten oto plotek ma okolo 10 lat i okolo 5-6 metrow wysokosci, nie byl obcinany ani razu-tak to jest chlopa nie ma w domu.
Czy jezeli obcialbym te swierki na wysokosci okolo 2-2,5 m od ziemi wykozystujac pile spalinowa lancuchowa (pnie sa juz zagrube na jakikolwiek sekator) to czy aby na pewno nie uschna?? Ale bym mial mine gdyby tak sie stalo.... :roll:
Jezeli mam ciac to kiedy, czy poczatek marca bedzie odpowiedni?
Jezeli bym przelecial te swierki taka pila to czy zastosowac jakis specyfik do pomalowania miejsca ciecia pnia aby wzmocnic te swierki przed choroba , grzybem itp.

Poradzcie drodzy forumowicze bo macie wiedze i doswiadczenie a ja będę cienko piszczal jak wszystko uschnie.
POZDRAWIAM

Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Admin
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Raczej nic nie powinno się dziać ale nie przesadzaj lepiej z tą wysokością. Do metra ok, ale wyżej już raczej nie radzę, bo możesz przez takie coś rzeczywiście zniszczyć sobie drzewka.
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bigaczzz, dlaczego piszesz; " Do metra ok, ale wyżej już raczej nie radzę, ", jak on chce do 2,0 - 2,5 m ?. (do metra od dołu, czy od góry?).
Manymany, śmiało tnij na taką wysokość jaka Ci odpowiada. Weż pod uwagę, że po paru latach znów trzeba ciąć. Po ucięciu, posmaruj maścią ogrodniczą. Maść, lub inny środek np. "funaben", lub farba emulsyjna z dodatkiem Topsinu, kupisz w każdym sklepie ogrodniczym.
Pozdrawiam
manymany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Cytat.
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Admin

jeśli chodzi tu o polskie znaki to sorry Winnetou ale niestety moja smieszna vista ich nie uznaje, "ALT" nie robi znakow bardziej polskimi. Kombinacje z ustawieniami nie pomagaja. Nawiasem mowiac pierwszy raz dostaje takiego ping-ponga
chociaz pisze na kilku forach o innej tematyce. (moze gorsze..)

Wracajac do tematu... Planuje obciac na wysokosci okolo 2-2,5m poniewaz drzewka te dobrze chronia przed wiatrem.

Faktycznie, poniewaz jestem laikiem, wydaje mi sie, ze z kazdym metrem ktory zostanie odciety-szanse na przezycie maleja.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeczytaj m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... F3w#229625
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... F3w#179711
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %F3w#48395
Tnij śmiało. Ja bym jednak ciął na Twoim miejscu piłą ręczną (nie jestem pewien czy piła łańcuchowa nie "porwie" tych cienkich pieńków). Rany po cięciu koniecznie zabezpiecz (podał Krakus czym) by uniknąć zagrożenia chorobami grzybowymi.
Co do czcionek to przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Erazm pisze: Tnij śmiało. Ja bym jednak ciął na Twoim miejscu piłą ręczną (nie jestem pewien czy piła łańcuchowa nie "porwie" tych cienkich pieńków). Rany po cięciu koniecznie zabezpiecz (podał Krakus czym) by uniknąć zagrożenia chorobami grzybowymi.
Tnąc piłą łańcuchową zdrewniałe pędy ligustra, sąsiad wykończył 15-letni żywopłot.
Rozszarpane rany były zaczątkiem obumierania całych krzewów.
Do cięcia zdrewniałych pędów służą piłki ogrodnicze, dające czyste rzazy. :P
manymany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Ciensze sprobuje ciac recznie ale zeby znowuz reka nie uschla, spalinowa bedzie w pogotowiu.
Pozdrowka dla Was i admina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”