Mam pytanie ile centymetrów będzie mierzył trzyletni świerk pospolity,dwuletnia jodła pospolita i trzyletni buk pospolity. Za odpowiedzi bardzo dziękuje
Zbyt dużo zależy od rozmaitych warunków jakie im zapewniasz: światło, woda, składniki mineralne, mikoryza itp.
Buk np. jeśli ma dużo światła to w pierwszym roku może urosnąć 20 cm a w następnym zainwestować wszystko w korzenie i urośnie o 1 cm oraz będzie miał "krzakowaty" pokrój. Jak ma mało światła to będzie wysoki i smukły, ze słabiej rozwiniętym systemem korzeniowym. Jeśli masz je w donicach, to miej na uwadze że w pierwszych latach życia tak jak dąb, ma dłuuuuuuuuuugi korzeń palowy w stosunku do tego co nad ziemią. Od 30 do 100 cm powinien mieć po 3 latach.
Świerk nie pędzony raczej więcej niż 30 cm na pewno nie urośnie. A jak ma dobre warunki, to puści pędy świętojańskie. Mam akurat takiego dwuletniego delikwenta teraz co ma jakieś 15 cm i mocno się zagęszcza na boki od miesiąca.
Jeszcze pare pytań . Zdecydowałem się zasadzić młodnik brzozowy
a teraz plan działania
lipiec2012 roku zebrać nasiona brzozy i przerowadzić orke nasiona wysiać na zorany teren tylko kiedy? i czy to by dało rade? bardzo prosze o rady dzięki