Ile urosną...

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
pawel12
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 mar 2011, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ile urosną...

Post »

Mam pytanie ile centymetrów będzie mierzył trzyletni świerk pospolity,dwuletnia jodła pospolita i trzyletni buk pospolity. Za odpowiedzi bardzo dziękuje :D :D :D
E-mil
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 cze 2011, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ile urosną...

Post »

Zbyt dużo zależy od rozmaitych warunków jakie im zapewniasz: światło, woda, składniki mineralne, mikoryza itp.

Buk np. jeśli ma dużo światła to w pierwszym roku może urosnąć 20 cm a w następnym zainwestować wszystko w korzenie i urośnie o 1 cm oraz będzie miał "krzakowaty" pokrój. Jak ma mało światła to będzie wysoki i smukły, ze słabiej rozwiniętym systemem korzeniowym. Jeśli masz je w donicach, to miej na uwadze że w pierwszych latach życia tak jak dąb, ma dłuuuuuuuuuugi korzeń palowy w stosunku do tego co nad ziemią. Od 30 do 100 cm powinien mieć po 3 latach.

Świerk nie pędzony raczej więcej niż 30 cm na pewno nie urośnie. A jak ma dobre warunki, to puści pędy świętojańskie. Mam akurat takiego dwuletniego delikwenta teraz co ma jakieś 15 cm i mocno się zagęszcza na boki od miesiąca.

Z rodzimą jodłą z siewu nie miałem styczności.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Jeśli Twoje pytanie dotyczy zakupu to zobacz np tu http://www.hikora.com.pl/oferta.php
a rozszyfrujesz symbole tu http://slownik.ekologia.pl/3_Encykloped ... zonek.html
pawel12
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 mar 2011, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeszcze pare pytań . Zdecydowałem się zasadzić młodnik brzozowy
a teraz plan działania
lipiec2012 roku zebrać nasiona brzozy i przerowadzić orke nasiona wysiać na zorany teren tylko kiedy? i czy to by dało rade? bardzo prosze o rady dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”