Małe - wielkie szczęście...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Małe - wielkie szczęście...

Post »

No ładnie to wszystko wygląda. Teraz po deszczach jest świetna pora na przesadzanie tego i owego. Będać na forum i podglądając co nieco u innych doszłam do wniosku, że podoba mi się całkiem coś innego niż przed rokiem. A wię rónież przenoszę z miejsca na miejsce rosliny. MOże tak jak ty nie znajduje na nie więcej miejsca, ale przynajmniej ładniej się ze sobą komponują. Różę New Down mam. To prawda, że jest straszna śmieciucha, ale podobno trzeba poczekać ze trzy lata, aż ukaże swoje piękno.
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie u Ciebie, tak kwitnąco...
p.s. nadal zazdroszczę Ci tego złotokapu, chcę też sobie go sprawić. Tylko muszę znaleźć odpowiednie miejsce, gdzieś gdzie trudno będzie dotrzeć dzieciom, bo czytałam, że jest bardzo trujący. Mimo tego pięknie się prezentuje.
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Witaj Justynko

Napisałaś
Ja też tak lubię, może mało elegancko i światowo, ale po mojemu :D .
No i tak powinno być! ;:138

Dziś tylko na chwilkę przysiadłam sobie z kawką w Twoim pięknym ogrodzie.
Po nocy tłuc Ci się nie będę ale raniutko znów przylezę i wszystkie zakątki obejrzę.
Szybko się mnie nie pozbędziesz...
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Justynko ja podobnie, jak ty działam ostro w ogrodzie od kilku tygodni, tylko, coś z efektami u mnie marnie :?
Masz dwie rzeczy, które wzięłabym z pocałowaniem w rękę: pomarańczową jeżówkę i "nadzorcę" ;:108
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wando, wielu z nas 'tańczy' z roślinkami w ogrodzie ( tak to nazywa mój M). Koncepcje się zmieniają, inni podsuwają nowe pomysły. Dążymy do realizacji wymarzonego skrawka świata. Każdy swojego.
Niektóre niefortunnie posadziłam. Nie miałam cierpliwości, by czekać, aż urosną i zrobiło się ciasno. Trzeba było trochę prześwietlić, dać oddechu. Jeszcze muszę to zrobić z hostami. Powoli za domem powstaje koncepcja cienistego.
New Down-piękna. Piękności się wybacza nawet to, że bałaganiara, wszak królowa. Stworzona do tego, by zachwycać. Myślę, ze jesienią uda mi się ją znaleźć. Mam już sporą listę rekomendowanych ;:14 Myślę, ze kryterium wyboru może być dostępność :wink:

anesse81 dziękuję ;:196
Złotokap trujący, ale wiele roślin w ogrodzie ma takie właściwości. Ważne, by dzieci nie miały dostępu do nasion. Wystarczy oberwać okwitnięte kwiatostany.

Iwonko efekty pracy na pewno widoczne, tylko ogrodnik krytycznie nastawiony :wink: Pomarańczowej jeżówki nie mam. To rudbekia, którą dostałam wraz z przetacznikiem od M ;:167
"Nadzorczyni' to moja kota. Jest u nas 5 lat, dostałam ją w prezencie od pewnego chłopca, który szukał dla niej domu. Wiedział, że mój kocur zginął potrącony przez samochód. Kotka jest świetna. Nie narzuca się, patrzy na wszystko z dystansem i ogromną klasą.

empuza, witam cię w moich skromnych progach. U mnie można i po nocy ;:108 Nie pozbywam się miłych gości, a wręcz przeciwnie. Zapraszam i z chęcią przyjmuję. Cieszę się, ze ci się u mnie spodobało. Podczytywałam o twoim sobotnim spotkaniu i przeciwnościach pogodowych. Fajne masz przyjaciółki ;:167 . Mam nadzieję, ze zdrowie dopisuje. Tego życzę ;:196

Czarują liliowce. W słońcu i w deszczu wyglądają pięknie. Warto mieć nawet te najzwyklejsze.

Obrazek Obrazek Obrazek

Inne kwitnące zwiastuny pełni lata ( niestety nie potwierdzają tego prognozy pogody).

Obrazek Obrazek Obrazek

Niedzielne w miarę pogodne popołudnie spędzone w lesie i nad jeziorem zaowocowało takimi obrazkami:

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Nad brzegiem jeziora na polanie porośniętej ogromną ilością sadźca konopiastego można było podziwiać masę różnorodnych owadów. Dominowały motyle. Naliczyłam 8 różnych. Leniwie przysiadały na pachnących kwiatach i pozowały. Bliżej wody niebieściutkie ważki - samczyki łątki dzieweczki i bledsze samiczki miały chyba okres godowy. Ich smukłe ciałka układały się w kształt serducha :shock:
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Ślicznie "sfociłaś" te owady :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

To jest rudbekia :shock: :shock:

Obrazek

W pierwszej chwili myślałam, że to są cynie :lol:
Nie spotkałam takiej odmiany, nawet na forum ;:108
Niedzielne popołudnie niezwykle udane i owocne :uszy
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko lubię się bawić z aparatem ;:108 A te modele były wyjątkowo cierpliwe :wink: albo leniwe...

Iwonko mnie tez zadziwiły. Pani sprzedająca zapewniała, ze rudbekia. Zresztą z boku jest jeden inny kwiatek-taka zwykła z brązowym środkiem.
Kwiaty pochodzą z uprawy w znanym u nas ogrodnictwie. Podobno zimują bez problemu, To była jedyna doniczka z taką odmianą.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj...ślicznie u Ciebie..masz piękne rabatki ;:138 Nadzór tez mi się podoba... :D
Wspaniale kwitną liliowce...a fotki z niedzielnego popołudnia rewelacja:))Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Liliowce może i zwykłe, ale za to jak obficie kwitną! :shock:

A ta rudbekia jest niezwykła, pierwszy raz widzę taką odmianę.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agato, moja okrywówka. Zdjęcie nie najlepsze, ale białe trudne do 'ustrzału', odbijają światło i robi się biała plama :twisted: Kwiatki dosyć spore, środek w pełni kwitnienia widoczny, gałązki się kładą, ale lekko uniesione. Od początku czerwca kwitnie :D . trochę śmieci, ale fajna.
Pokażę też klon, o którym pisałam. Na pierwszym foto widać , jaki był w ubiegłym roku. Ostatnie z lipca 2011 :( Zielony bez żadnych sensacji, ocalał i ma się dobrze :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Reniu Niedzielne popołudnie na łonie natury z rodzinką ;:167
Syn młodszy uwielbia oglądać owady, więc trochę posiedzieliśmy nas łące-polance. Liliowce w tym roku się postarały :)
Nadzór robi w ogrodzie tez inne, nie fajne rzeczy ;:14

Lubi jak clemki mieć główkę w słoneczku a nóżki w cieniu :;230. Gdy kot się myje, będą goście. Dzisiaj będą.

Obrazek Obrazek

Oliwko-Walentyno Liliowce w tym roku się popisują ;:224 No cóż, jak się nie może być odmianowym, trzeba naleźć inny sposób, by zwrócić na siebie uwagę. Poszły w ilość ;:108
Rudbekia też mnie zadziwiła. Wygooglowałam w grafice i znalazłam jedną fotkę podobnych, ale na zagranicznym blogu. Kolejne kwiaty się pojawiają, ale zwykłe. Wydaje mi się, że tam kilka sadzonek. Zobaczymy czy będzie powtarzać z nasion. Z rudbekiami to loteria. Dotychczas miałam tylko te żółte najzwyklejsze.

Obrazek
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Cudownie u Ciebie!!!Wszystko kwitnie uwielbiam róze okrywowe mam chyba te same.... lekko przebarwiaja sie na rózowo?
Kociak cudny.. mój synus młodszy własnie skończył 8 lat i dostał od znajomych kotka Maine Coon małe, rude cudo. Na razie z mamą a od września z nami :heja
Co z klonem? Przemarzł?
Ciekawe te rudbekie...ja nie mam wcale jakoś kolor mnie odtrasza :wink: Robiłam dzisiaj porzadek nad stawem musze kupić jeszcze zwirek i będzie gotowe,podjazd gotowy ale nie mam jak wyczyścić bo stale kapie ;:223 jeszcze podmurówka z przodu ,ale dopiero jak pogoda sie zmieni.Wakacje na razie przesuniete :( ale i pogoda nie koniecznie pod namioty ;:108
Pozdrawiam ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
bratek158
500p
500p
Od: 28 lis 2010, o 14:57
Kontakt:

Post »

Witaj
alez mi sie to zdjecie podoba :tan
nawet uchwycilas jak ptaszyna robaczka niesie ;:108
a kociak juz wczesniej napisalam zupelnie taki sam jak moj ;:65

Obrazek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za zdjęcia różyczki, fajna. Mam nadzieję, że moja to ta sama, ale na różowo na razie się nie przebarwia. Pokrój mi trudno na razie ocenić, bo trochę zmasakrowana przez deszcz...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jusi, a tak ogolnie, to biale kwiaty sa dupne do fotosow - bo jak sie tak patrze i patrze, to tez Sea Foam moze byc. Bo wyczytalam ze sa nie tylko takie male odmiany jak moje ale tez takie ktore dorastaja do prawie metra wysokosci.
No i badz tu czleku madry i pisz wiersze :twisted:

i caly post zmienilam, to wszystko przez to patrzecie - Aspirin jednak przy calkowitym rozkwitnieciu wywija troche platki do tylu a u Ciebie tego nie widac. aha, to bylo a propos mojego - ze moze mala Aspirin-ka ... zmeczona jestem i cos mi sie chromoli wszystko :;230

edit - sasiedzi patrza sie na mnie jak na ufo - poszlam z miarka i jest tak ze Alba ma male kwiatki ok 4cm srednicy a Sea Foam powyzej 6-ciu cm maja.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”