Ja niestety zbyt dużej różnicy w tych odmianach nie widzę, przejrzałam wiele fotek i podobieństwo ogromne, to po czym ty je rozpoznajesz, czy tylko po tym w jakim okresie zaczynają dojrzewać?suzana pisze:Mam też San Marzano, różnią się i nie można ich pomylić, pewnie masz Cornabela.
Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wkleję zdjęcie tylko wczoraj mnie nie było a teraz baterie rozładowane i muszę czekać.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Suzana wspaniały plon
Ja też nie narzekam, co dziennie zrywam sporą miskę pomidorków. Klęska urodzaju mówisz..., oby tylko takie klęski nas dotykały.

pozdrawiam, Anita
-
Tak, masz rację
W tym roku przemarzła ludziom porzeczka , to cena w skupie była po 4,6 zł. / kg. W poprzednie lata, że było dużo porzeczki to cena była 0,5 zł/kg. Podobnie jest z pomidorami.

W tym roku przemarzła ludziom porzeczka , to cena w skupie była po 4,6 zł. / kg. W poprzednie lata, że było dużo porzeczki to cena była 0,5 zł/kg. Podobnie jest z pomidorami.
- NITKA
- 1000p
Dokładnie u nas późna porzeczka po 5,10, takiej ceny nikt tu nie pamięta. A wracając do pomidorków, które bardziej byś poleciła, Cornabela, czy San..., a może jakiś inny. Posadziłam w tym roku Rumbę na przetwory, ale tak nam smakuje, że znika na bieżąco i chyba nie zdążę z niej za wiele zrobić. W przyszłym roku muszę posadzić więcej pomidorów na przetwory i do suszenia. 

pozdrawiam, Anita
-
Jeszcze nie zdążyłam zjeść Cornabela bo on jeszcze nie przejrzewa, nabiera pełni kolorków a ja mam dużo do zjedzenia VP-1 która już jest dojrzała. San Marzano jeszcze nie jadłam ale tę Elik planuje suszyć , pewnie też spróbuję ususzyć. Coś mi przypomina się, ze to odmiana na przetwory- jest gęsta w środku.
Jak ocenię smak to coś napiszę.
Jak ocenię smak to coś napiszę.
- elik_49
- 1000p
Ja miałam San Marzano w ubiegłym sezonie, z uwagi na prawie całkowity brak galaretki nie jest wodnisty, do bezpośredniego spożycia niezbyt mi smakował ale jako dodatek na przeciery czy inne przetwory rewelacyjny. Jako że miałam okazję jeść kilka dni temu po raz pierwszy suszone pomidory które mi bardzo smakowały a cena w sklepie dość wysoka spróbuję sama zrobić, przepis nie skomplikowany a ponoć są nawet lepsze od gotowców marketowych.
A że wątek o pomidorach malinowych, polecam malinowego olbrzyma, nie wyobrażam sobie by zabrakło go w śród wielu odmian.
A że wątek o pomidorach malinowych, polecam malinowego olbrzyma, nie wyobrażam sobie by zabrakło go w śród wielu odmian.
Cornabel jest baardzo słodki.Z malinowych mam Mexico
nie ma ich wiele w gronie ale rzeczywiście to smaczne olbrzymy .Nr 150 F1 od Ani też jest malinowy piękny ciemny i nieźle smakuje ,dla mnie no 1 smakowo to Brandywine malinowe i żółte.
- elik_49
- 1000p
Jak on apetycznie wygląda, czyż nie jest piękny.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Ja też spróbowałem w tym roku odmiany Mexico, ale moje jeszcze zielone, chociaż też duże. W gronie faktycznie mało owoców - u mnie jest jeden, dwa i trzy na najniższych gronach.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
Cornabel jest przeciętny w smaku, pójdzie na przeciery bo jest gęsty,smaku pomidorów malinowych jednak nic nie przebije np. VP-1 Pink King, po nim to bardzo nam smakuje megagroniasty- ten ma w sobie nutkę słodyczy, pewnie dlatego tak smakuje, wnuczek rwie bezpośrednio z tunelu, bez namawiania.NITKA pisze:Dokładnie u nas późna porzeczka po 5,10, takiej ceny nikt tu nie pamięta. A wracając do pomidorków, które bardziej byś poleciła, Cornabela, czy San..., a może jakiś inny.
- NITKA
- 1000p
Suzana, no właśnie o jakąś odmianę na przecier mi chodziło. 

pozdrawiam, Anita
- NITKA
- 1000p
Suzana, a będziesz może miała parę nasionek tego 'Pink King'a' i 'przecierowych' na zbyciu?
Bo jeśli tak, to bardzo się uśmiechnę
, a jeśli nie, to czy można je normalnie w sklepie kupić.?

pozdrawiam, Anita
- elik_49
- 1000p
Anita jak będziesz potrzebowała nasiona na przeciery nr 131 nie ma problemu, mam je zebrane.