Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Świetny nabytek Tomku. ;:333
Hortensje są bardzo wdzięczne i też mam kilka.
Chciałoby się więcej, ale mój ogród za mały na nie.
A moja miłość....wiadomo.....liliowce :uszy potrzebuje sporo areału.
Grażyna.
kogro-linki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomek, Ty też ?
Wszyscy kuszą tym Bobem.
Dziewczyny z Lubelskiego już namówiły na Bobo Gorzatkę :roll: .
Mam rozumieć, że to Bobo jest malutkie?? tak mi się kojarzy.
Tomek masz spore kępy liliowców i lilii.
Wszystko chyba naturalnie podlane, w tym roku wilgoci nam nie brakuje :wink: .
Do mieczyka abisyńskiego straciłam serce, cebulki coraz mniejsze, nie kwitły,
ale może Ty będziesz im bardziej dogadzał i się jakoś dogadacie, co do kwitnienia :P .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku Bobo to już wcale nie takie bobo :;230 rośnie pięknie a jak pięknie kwitnie .
Acidenterę miałam kiedyś w starym ogrodzie ,pięknie pachniała .
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Grażynko co do hortensji, to skłaniam się coraz bardziej ku bukietowym, za sprawą mniejszych 'zachodów' przy nich, ale i ogrodowych się nie pozbywam, bo wiem dobrze jak mogą zdobić ogród, kilku z nich stworzyłem wydaje mi się optymalne warunki i będę się przyglądał czy się odwdzięczą. Wiem..wiem..liliowce..też je lubię, może te zwyklejsze i starsze odmiany ale szczerze szanuję liliowcową pasję, ich uroda jest niezaprzeczalna :D

Obrazek

Obrazek

Elu Boba kupiłem, na fali mojego za sprawą forum, zainteresowania bukietowymi hortensjami, co rusz ktoś pokazywał że nabył albo jak pięknie mu kwitną, więc się skusiłem. Obecnie mam trzy bukietowe, jednak na tym nie poprzestanę, muszę wyśledzić które odmiany warto mieć. Moje, tak jest na razie niewielkie, jednak chyba się rozrośnie, na pewno się rozrośnie, bukietowe są żywotne i mało kłopotliwe a poza tym co najważniejsze niezawodnie kwitną. Elu, tak, ogród naturalnie ostatnio podlewany, ja nie narzekam na za dużą ilość wody, mam wiele wysokich i mocno ukorzenionych iglaków i nie tylko, one szybko wypijają wodę, dzisiaj np. było dość ciepło i zaraz wilgoci nie widać, jedynie co to trawa pod kosiarką soczyście tryskała wodą. Oczywiście współczuję wszystkim, którzy cierpią z nadmiaru wody, to na pewno jest problem. Mnie mogłoby jedynie zaszkodzić jakieś oberwanie chmury którego sobie nie życzę, takie zwyczajne deszcze na moim ogrodzie nie robią wrażenia a jedynie pozwalają mu dobrze funkcjonować. Ja chciałbym mieć lepsze doświadczenia z 'Acidanterą", może mi się uda :D

Obrazek

Geniu nie mam czasu odpowiadać na bieżąco, bo byśmy coś weselej pokonwersowali. To bobo, niebobo widziałaś u mnie bo Ci pokazywałem. Zastanawiam się czy te bukietówki, kwitną tylko na biało lub różowawo?
Tak 'Acidantera' mocno i ładnie pachnie :D
Zaczynają u mnie też pachnieć takie trąby

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Twoje lilie są bezkonkurencyjne .
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

W kolejnym ogrodzie napotykam BOBO . :P
Może na mojej drodze też stanie i będę go mogła zaprosić do swojej kolekcji bukietówek . ;:224
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Olgo fajnie że tak myślisz, ale konkurencja jest tu mocna, bardzo mocna. Ponieważ te kwiaty przypadły mi do gustu, będę rozwijał miłość do nich, właściwie to wszystkie lilie są piękne, jedyne co ważne dla podkreślania ich urody według mnie, to sadzenie ich odmianami (kolorami), bo miksy im nie służą, w masie kolorystycznej pojedyncze egzemplarze tracą wdzięk. Doskonale wyglądają grupki tych samych lilii na tle np.zieleni iglaków, lub innych roślin, podobnie jak np.kępy tych samych irysów :)

Jolu to Bobo to takie dwuznaczne :wink: Jednak jako hortensję, to śmiało można zapraszać do siebie. Ja też napotkałem go przypadkowo, w szkółkach które najczęściej odwiedzam, nie ma za dużego wyboru bukietówek, Wy ogrodnicy z centralnej Polski, wydaje mi się jesteście lepiej zaopatrzeni :)

Parę zdjęć z moknącego dzisiaj ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

A u nas do tej pory nie padało , bardzo mnie to cieszy,że dziś dzień bez deszczu .
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu za to u nas była wczoraj piękna pogoda, wykosiłem trawniki i poszalałem trochę po ogrodzie, co nieco działając. Od pierwszego zaczynam urlop, to obiecuję sobie że poświęcę więcej czasu ogrodowi :D

Obrazek

Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Tomku to Bobo mnie zaciekawiło, bardzo obficie kwitnie, aż sprawdziłem ofertę pobliskiej szkółki ale niestety tej odmiany nie ma :? , ale za to w nowej ofercie pojawiło się 20 odmian samych bukietówek :wink: Te hortensje burzą stereotyp, że hortensje to kłopotliwe, zawodne rośliny, który powstał za sprawą ogrodowych, a to przecież taka szeroka grupa roślin, do równie bezproblemowych, co bukietowe trzeba doliczyć hortensje krzewiaste.
A jeśli chodzi o takie które nie robią się różowe to na pierwszym miejscu trzeba wymienić Limelight, albo odmiana Wim's Red, która niby zaczyna od białej a kończy jako buraczkowoczerwona.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Deszczowa aura wszystkim już daje się we znaki, no ale jak widać i przy takiej pogodzie ogród wygląda genialnie, może nawet intensywność kolorów daje jeszcze lepsze wrażenie :)
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Przemku Bobo i w ogóle bukietówki, mam dopiero pierwszy sezon i to oczywiście za sprawa podglądania Waszych Forumowiczów ogrodów. Widziałem właśnie u Ciebie krzewiastą hortensję, też się nią zainteresuję, będę rozwijał temat mniej kłopotliwych hortensji, tylko tak jak pisałem wcześniej nie spotykam ich wiele w sprzedaży, np. Limelight, myślę o niej a nie spotykam, może w sezonie jesiennym, bo w Krzywaczce (trochę chyba Ci znanej) dowiedziałem się że jesienią mają bogatszą ofertę. Ja zwykle jesienią, nie myślałem już o zakupach roślinnych, zdruzgotany myślą o nadciągających mroźnych miesiącach :)

Sylwku, powiem tak, mój ogród w większości mocno iglakowy, ziemia usłana gęsto ich siecią korzeni, to i zauważam że mu deszczyk sprzyja, poza tym taka aura uwypukla szczególnie urodę iglaków, bardziej niż upał. Oczywiście ponieważ są wakacje też tęsknie do słońca i ciepłej pogody, trzeba przecież się wygrzać przed zimą :D

Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

No tak, pogoda jakoś nie daje nam się wygrzać w słońcu, ale mamy jeszcze sierpień przed sobą, więc może wtedy ;)
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Sylwku zwłaszcza ze w sierpniu mam urlop :D

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku wg naszej forumowej pogodynki czyli Carlosa, sierpień ma nam wynagrodzić lipcowe deszcze.
Zatem termin wybrałeś optymalny.
Ja dzisiaj gdzie nie wejdę na forum to wszędzie widzę Bobo.
Chyba mi się przyśni.... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”