Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jaclaw
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

piękne zdjęcia z wakacji :) miło popatrzeć :)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Dzięki za piękne wakacyjne widoki, ciekawą wycieczkę miałaś! :)
U nas tez pada i na razie odkładam planowane opryski, bo i tak je deszcz zmyje. I z utęsknieniem czekam na poprawę pogody!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x-d-a

Post »

Moniko, miło było pospacerować po Rzymie i popatrzeć na Wieczne Miasto Twoimi oczyma :P
Włochy to jeden z naszych ulubionych krajów i - w związku z tym - częsty kierunek naszych wycieczek. Ostatnia to była majowa wyprawa do Bolonii, Toskanii i San Marino. Oprócz wspaniałej przyrody i pięknych zabytków, niezaprzeczalnym atutem tego kraju jest słoneczna pogoda, a tej ostatnio bardzo nam brakuje :(
Chyba przez całą Polskę przetoczyła się fala burz, wichur i intensywnych opadów deszczu. U nas dzisiaj jest troszeczkę lepiej, ale kilka ostatnich dni lało non stop ;:47
Ale roślinki chyba mają się nieźle, co widać po Twoich fotkach. Masz piękną kolekcję lilii - to jedne z moich ulubionych kwiatów. Z przyjemnością oglądam je w zaprzyjaźnionych ogrodach, a i u siebie mam ich sporo :P Są piękne i właściwie bezproblemowe - jak dotąd w ogóle u mnie nie chorowały.
Pozdrawiam wakacyjnie ;:7
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Moniko!
Piękne zdjęcia z pięknej Italii ... ;:3 ;:3 ;:3 Syn właśnie jest teraz tam gdzieś i zwiedza ... ja nigdy nie byłam, ale bardzo chcę, więc na pewno pojadę :D
Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:167
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochane, witam wieczorkiem :D
Przed chwilą wróciliśmy z grillowego obiadku u sąsiadów :lol: Jest tak mokro, że rozpalili ognisko i nawet przyjemnie się siedziało.
Kupiliśmy dzisiaj jakiś preparat p/komarom- wczesnym popołudniem opryskałam wszystkie miejsca, w których przebywam najczęściej. Mam nadzieję, że zadziała. Jest taka inwazja tego świństwa, że nic się nie da zrobić :twisted: Przed wyjazdem muszę posadzić hortensje, które kupiłam kilka dni temu.

Dziękuję za odwiedziny ;:167 Włochy to piękny kraj, właściwie należałoby tam jeździć przez lata, żeby wszystko zobaczyć. Poza zabytkami i pięknem krajobrazu lubię tubylców i ich kuchnię :lol:

OR Sabancaya (w tle kwiatostany Pinky Winky) i OR Sixth Sense
Obrazek Obrazek

OR Tiger Edition. Na drugim zdjęciu różnica w wysokości lilii w pierwszym i kolejnych latach uprawy.
Obrazek Obrazek

OT Urandi i OT Jameson
Obrazek Obrazek
Miłego wieczoru :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Zabytkowe miasta mają swój niepowtarzalny klimat i urok. Piękne zdjęcia z podróży, będziecie mieli wspaniałą pamiątkę.
Zachwycam się także liliami, choć ich nie potrafię rozpoznawać - ich nazwy już po chwili ulatują z mojej pamięci.
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniko piękne lilie i pamiątka z wyjazdu pozdrawiam :wit
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, dziękuję :D Robię mnóstwo zdjęć- oglądanie ich w długie zimowe wieczory uprzyjemnia mi oczekiwanie na wiosnę :lol:

Pesteczko, cieszę się, że zajrzałaś :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Moniko świetne zdjęcia z Rzymu, a synek widać,że bardzo lubi pozować do zdjęć.
Piękne lilie ;:224
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, sąsiedzki grill-ognisko w taką pogodę to jest to :) mam nadzieję, że się trochę zrelaksowałaś...
byłam dziś w ogrodzie podobnym do Twojego klimatem... i przepadłam... musisz mieszkać w raju :)

u mnie też jest zatrzęsienie komarów :( po tych deszczach wyległy się miliony, mam wrażenie... kupowałaś ten środek Zielonego Domu, czy coś innego?

miłego wieczoru ;:167
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, dziękuję :D

Aguś, rzeczywiście trochę się zrelaksowałam. Poza tym dawno nie jadłam kiełbaski z ogniska. :lol:
Cieszę się, że jesteś pod wrażeniem leśnego ogrodu- można w nim uprawiać wiele roślin, a starodrzew nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Nie wiem, czy to raj, ale mieszka się dobrze :lol:
Preparat na komary to Trebon Mega 10SC- w ogrodniczym twierdzili, że skuteczny, bo używali u siebie. Do rozrobienia w opryskiwaczu. 20 ml kosztowało 18 zł.

Poranek mamy chłodny, ale słoneczny. Mam nadzieję, że słońca nie zabraknie przez cały dzień. Będę miała okazję się przekonać, czy zadziałał oprysk p/komarom.

Polecam OT Olympic Flame- na żywo wygląda o wiele piękniej niż na zdjęciach. Obok OR Sixth Sense i OT Rexona, która przetrwała bez szwanku wszystkie nawałnice.
Obrazek Obrazek
Udanej niedzieli :wit ;:167
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Moniko, fotki wakacyjne piękne.
Lilie czarują w wielu ogrodach, w twoim uwagę zwróciła OR Sixth Sense. Kolor -bajka. Na tle zieleni drzew musi wyglądać cudnie.
Czy Pinky Winky wymaga jakiś specjalnych zabiegów? JAk znosi zimy ? Marzę o niej. Pisałam o zaporowej cenie, ale może gdzieś znajdę w korzystniejszej :wink:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Moniko,pozazdrościc pasji podróżniczej.Ja lubię siedzieć na swoich czterech literach i to błąd na pewno,ale niestety finanse nie pozwalaja.
Kolekcja lilii piekna,żadna nie zmarzła ci w maju, bo u mnie około 20 lilii poszło sobie z powodu mrozu.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, dziękuję ;:196 SS mam drugi sezon- jest bardzo dekoracyjna i widoczna z daleka :lol: Na pewno warto ją mieć.
Moim zdaniem hortensje bukietowe nie wymagają jakiś specjalnych zabiegów. Wczesną wiosną przycinam wszystkie pędy nad 2-3 oczkiem, nawożę obornikiem. Mniej więcej od połowy maja zasilam magicznym substrala do hortensji i to w zasadzie wszystko. Na zimę nie zabezpieczam, spada na nie sporo liści i igliwia, które sprzątam dopiero wiosną.
Mam nadzieję, że znajdziesz w normalnej cenie, bo w Twojej szkółce wzięta jest z sufitu :roll: Co prawda za swoją forever & ever zapłaciłam 120, ale uważam, że to zdecydowanie za dużo- żadna rewelacja ta hortensja, skusił mnie jedynie fakt kwitnięcia na pędach tegorocznych.

Małgosiu, kocham podróże najbardziej i staram się tę pasję realizować. Kiedyś wyjeżdżałam częściej, teraz z wiadomych względów zostają terminy wakacyjne.
Majowe przymrozki na szczęście mnie ominęły, ale z wielu lilii nie jestem zadowolona. Z pewnością wpływ na to ma pogoda i dość kiepskie cebule od P.
AFRYKA
Mój ogród.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, dzięki za podanie nazwy środka - będę o niego pytać w ogrodniczym.
Na dzisiaj mam plany tylko związane z relaksem, zwłaszcza, że podobnie jak u Ciebie, od rana świeci piękne słońce i niebo jest błękitne! - odzwyczailiśmy się już od tego widoku przez ostatnie dni...

wspaniała jest ta lilia w mocnym różu...

pogodę do sadzenia hortensji masz idealną - gleba mokra i nie pada :)

udanej niedzieli również ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”