Różanka w Sudetach
Re: Różanka w Sudetach
Heniu, Golden C. wspaniały - ma taki delikatny pokrój, układ płateczków i ten kolor, subtelny nie narzucający się... strasznie mi się spodobał... R. teraz nie ma go na liście róż dostępnych do zamówienia, ale będę obserwować bliżej jesieni. Mają za to Arthura Belle'a.. hmmm...
pozdrawiam Cię, A.
pozdrawiam Cię, A.
- Dyskrecja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj chwaliłam pogodę ale całą noc, do teraz ciągle siąpi,cały ogród nasiąka wodą, niektóre kwiaty trochę podgniwają a niektórym krople wody dodają urody. Po tych opadach trzeba będzie przejść się z sekatorem i powycinać te zepsute, pewnie też będzie konieczny oprysk p/grzybom.
Wracając do Golden C. myślę, że to był dobry zakup, dziś mimo deszczu zrobiłam fotkę krzaczka:

oraz kilka fotek, róż którym w kroplach deszczu do twarzy / NN- florystyczna i Hanne /

Aguniado, każda z nas ma swoją własną wizją swojego ogrodu, ale powiem Ci, że Arthur Bell to też piękna, zdrowa, żelazna róża ja jestem ze swojej b. zadowolona, bardzo ją cenię.
Wracając do Golden C. myślę, że to był dobry zakup, dziś mimo deszczu zrobiłam fotkę krzaczka:

oraz kilka fotek, róż którym w kroplach deszczu do twarzy / NN- florystyczna i Hanne /

Aguniado, każda z nas ma swoją własną wizją swojego ogrodu, ale powiem Ci, że Arthur Bell to też piękna, zdrowa, żelazna róża ja jestem ze swojej b. zadowolona, bardzo ją cenię.
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O tym samym myślałam czytając ten post i oglądając przepiękne zdjęcia Duetu.PiVi pisze:Rozumiem, że to "ten" Duet: http://www.helpmefind.com/rose/plants.p ... ARCH&tab=1
Czyli róża Kordesa z 2000r ?
Na HMF nie mają zdjęcia... warto by im dołożyćjeżeli to ta.
PiVi
Heniu,pomyśl nad tym

- Dyskrecja
Orszulko, PiVi, myślę, że mój Duett to Duett Kordesa z 2000r. jednak nie jestem ekspertem w sprawach identyfikacji, dlatego dla potrzeb własnych mam zamiar tak go traktować,aby jednak go wstawić do "helpmefind" jakoś nie mam śmiałości.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Heniu, duży, zgrabny i ładnie kwitnący GC.
A ja mam słabość do tych Twoich florystycznych, znowu piękna nn.
Gdzie Ty to kupujesz.
A ja mam słabość do tych Twoich florystycznych, znowu piękna nn.
Gdzie Ty to kupujesz.

- Dyskrecja
Majeczko, ta nn to ta sama o której wcześniej pisałam, że każego roku wygląda inaczej, znowu się zmieniła dlatego jej nie poznałaś.
Kupowałam ją trzy lata temu razem z Duettem. Ciągle mnie zadziwia, sugerowano mi, że to Wersal ale tego jeszcze nie potwierdziłam.
Kupowałam ją trzy lata temu razem z Duettem. Ciągle mnie zadziwia, sugerowano mi, że to Wersal ale tego jeszcze nie potwierdziłam.
- Dyskrecja
Nareszcie trochę słonka!
Kilka godzin dzisiaj zajęło mi wycinanie podgnitych kwiatów róż, podwiązywanie do podpór poprzyginanych wichrem pędów, gleba pod różami usłana grubo obsypanymi płatkami, oprysk p/grzybowy będzie konieczny.
Oby nie lamentować zbyt długo na pocieszenie dołączę fotkę Duettu po deszczu i wichrach:

Kilka godzin dzisiaj zajęło mi wycinanie podgnitych kwiatów róż, podwiązywanie do podpór poprzyginanych wichrem pędów, gleba pod różami usłana grubo obsypanymi płatkami, oprysk p/grzybowy będzie konieczny.
Oby nie lamentować zbyt długo na pocieszenie dołączę fotkę Duettu po deszczu i wichrach:

- Dyskrecja
Dziś pokażę moje żelazne damy, którym nie straszne są deszcze, wiatry, mszyce i grzybki.
Na początek Dama de Coeur, jest u mnie wiele lat i czas jej służy, krzak z każdym rokiem potężnieszy, pędy coraz grubsze, jest zdrowa i obficie kwitnie:

Coraz piękniejsza jest Ghislaine de Feligonde, mam ją trzeci sezon i właściwie dopiero teraz pokazuje prawdziwą urodę:

oraz ciągle czarujący Tip - Top:

A teraz inne fragmenty ogrodu - część letniej rabaty wysokiej i zakątek cienisty:

Na początek Dama de Coeur, jest u mnie wiele lat i czas jej służy, krzak z każdym rokiem potężnieszy, pędy coraz grubsze, jest zdrowa i obficie kwitnie:

Coraz piękniejsza jest Ghislaine de Feligonde, mam ją trzeci sezon i właściwie dopiero teraz pokazuje prawdziwą urodę:

oraz ciągle czarujący Tip - Top:

A teraz inne fragmenty ogrodu - część letniej rabaty wysokiej i zakątek cienisty:

- majka411
Heniu, wszystko piękne ale jak widzę ogród a w tle taki krajobraz to mi motylki w brzuchu latają.
Ostatnie zdjęcie zakątka cienistego jest dla mnie marzeniem.
Masz przecudne zadbane róże.
A tej nn faktycznie nie poznałam, a to ci kameleonik

Ostatnie zdjęcie zakątka cienistego jest dla mnie marzeniem.

Masz przecudne zadbane róże.
A tej nn faktycznie nie poznałam, a to ci kameleonik

- Dyskrecja
Witam wszystkich odwiedzających moją różankę.
Część przekwitłych kwiatów moich różyczek musiałam powycinać, część ze śpiących oczek wypuszcza już następne pędziki do kwiatów a spora część kwitnie w najlepsze.
Do takich należy parkowa NN:

Westerland:

Bonita R.:

Rozkręca się tegoroczny Golden Celebration:

oraz Chambord Castle, ma może z 30 cm, ale jest oblepiona kwieciem:

Mam jeszcze dużo innych ale to już na inną okazję.
Część przekwitłych kwiatów moich różyczek musiałam powycinać, część ze śpiących oczek wypuszcza już następne pędziki do kwiatów a spora część kwitnie w najlepsze.
Do takich należy parkowa NN:

Westerland:

Bonita R.:

Rozkręca się tegoroczny Golden Celebration:

oraz Chambord Castle, ma może z 30 cm, ale jest oblepiona kwieciem:

Mam jeszcze dużo innych ale to już na inną okazję.
- majka411
Heniu, czekam na następne.
Ale kwitną. Znowu nn - i taka piękna.
Jeszcze trochę to Cię poproszę o kupienie jakiejś nn, to może mnie też się trafi cudeńko.

Jeszcze trochę to Cię poproszę o kupienie jakiejś nn, to może mnie też się trafi cudeńko.

Heniu, Twoje róże niezmiennie mnie zachwycają... zwłaszcza, że cały czas prezentujesz piękne, słoneczne zdjęcia i mam wrażenie że Twój ogród deszcze omijają... (u mnie wciąż leje)
patrząc na Twoją Bonitę R. utwierdziłam sie w przekonaniu, że moja NN własnie zyskała imię
pozdrawiam Cię serdecznie,
A
patrząc na Twoją Bonitę R. utwierdziłam sie w przekonaniu, że moja NN własnie zyskała imię

pozdrawiam Cię serdecznie,
A
- Dyskrecja
Miło mi, że odwiedzacie moją różankę Majko i Agulino,i że podobają się Wam moje różyczki. Mnie też bardzo podobają się Wasze ogrody i chętnie w nich bywam choć nie zawsze zostawiam ślad pisemny.
Dzisiaj pokażę zdjęcia aktualnie bujnie kwitnących i zdrowych róż:
Queen Elizabeth:

Louise Odier:

Całe lato kwitnąca i pięknie rozrastająca się okrywowa Swany, już dawno osiągnęła ponad metr szerokości, chociaż to dopiero jej drugi sezon:

Ciągle też kwitnie Elmshorn:

Oraz Melrose - wielokwiatowa, średniego wzrostu, bijąca po oczach intensywnym różem, gratis z pewnej szkółki:

Dzisiaj pokażę zdjęcia aktualnie bujnie kwitnących i zdrowych róż:
Queen Elizabeth:

Louise Odier:

Całe lato kwitnąca i pięknie rozrastająca się okrywowa Swany, już dawno osiągnęła ponad metr szerokości, chociaż to dopiero jej drugi sezon:

Ciągle też kwitnie Elmshorn:

Oraz Melrose - wielokwiatowa, średniego wzrostu, bijąca po oczach intensywnym różem, gratis z pewnej szkółki:

- majka411
Heniu, raj dla oczu, a my już głupoty wypisujemy na forum bo tak nam się znudził ten deszcz.
Ja nie wiem skąd Ty bierzesz te cuda. Na pewno z Twojego ogrodu
. Czy z raju 
Ja nie wiem skąd Ty bierzesz te cuda. Na pewno z Twojego ogrodu