Ogród Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Wioli

Post »

Aga, zdjęcia porobię, tylko dziś też nie miałam czasu. Nie dawno wróciłam do domu i dziś jestem tak padnięta że nie chce mi się ani sadzić, ani robić fotek...

Tereniu
pogoda jest beznadziejna, ale na sadzenie roślin wyśmienita. Oby tylko potem nie nastały jakieś nagłe upały, bo ziemię mi zaskali i będzie problem :roll:

Moniko, u mnie w zimie bywa i poniżej -30*C. Często się to nie zdarza, ale jednak i gdy przejdzie taka fala, to co wrażliwsze roślinki mam załatwione.
Trochę przekonałaś mnie do niej tym, że kwitnie również i na młodych pędach.
A jak ze stanowiskiem? Potrzebuje dużo cienia ? No i gdzie taką można zdobyć :?:

Aniu, witam Cię serdecznie.
Jakże by hortensji mogło nie być .... Oczywiście że są, ale o szczegółach później :D

Grażynka, Grażynka (kogra) jeszcze trochę cierpliwości :P

Agniesiu, jeżówki od dawna mi się podobały, ale nie mogłam zdobyć tych nowszych pdmian. W końcu się udało.
A dzień faktycznie, spędzony rewelacyjne. Następny taki pewnie w przyszłym roku :roll:
Moniko, dobre masz oko. Jest tam i tulipanowiec :wink:

Majeczko, jeśli nie spotkasz jej w centach ogrodniczych (a pojawia się nawet w naszych kiepsko zaopatrzonych :roll: ), to polecam sklep http://www.futuregardens.pl/index.php l

Gabi, od czasu do czasu mój m lubi pochodzić sobie po ogrodowych. Jak już zrobimy wypad, to efekty, takie jak na zdjęciu :D
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Uuu la la piękne zakupki ;:138
Widzę iglaczki,jeżówki...ciekawe co tam jeszcze się ukrywa ;:224
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wczoraj przed wieczorem cyknęłam kilka fotek nowym nabytkom.
Nie są to ładne zdjęcia, bo robione w pośpiechy i przy złym oświetleniu, ale co nieco Wam pokażę :D

Bardzo jestem zadowolona z jeżówek. Kupiłam ich aż 4 odmiany:
1. Mango Meadowbride
2,After Midnight
3, Summer Sky
4, Maui Sunshine

1,
Obrazek

2,
Obrazek

3,
Obrazek

4,
Obrazek

i wszystkie razem
Obrazek

lilak meyera palibin

Obrazek

berberys - Starburst i Admiration

Obrazek

Dwie hortensje - Drzewiasta Grandiflora, której jakoś do tej pory nie zamieszkała w moim ogrodzie oraz zmaltretowana piłkowana Blue Bird

Obrazek

i jeszcze trzy moje nowe hortensje bukietowe - Mega Mindy, Magic Fire i Bobo

Obrazek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wiolu cuda i cudeńka .

Jeżówki pierwsza klasa .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu toż to są piękne zdjęcia, chciałabym aby moje były takie :D
Nawet nie wiedziałam, że są takie odmiany jeżówek, jestem ciekawa jak z ich zimowaniem.
Dalej kupujesz hortensje ;:138 , a czy próbujesz sama robić z gałązek sadzonki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aga, dzięki. Jeżówki od dawna mi się podobały. Bardzo ładnie wyglądają, gdy już rozrosną się w większą kępkę.

Dorotko, jeżówek jest jeszcze więcej odmian i co jedna to ładniejsza. Z zimowaniem myślę, że będzie ok. W ubiegłym roku kupiłam sobie jedną tą nowszą odmianę. Ładnie odbiła w tym roku i podwoiła swoją objętość.
Co do hortensji, to ja je kocham i gdy widzę jakąś odmianę której nie mam, to muszę kupić.
Niektóre próbuję rozmnożyć sama. Z różnym skutkiem mi to wychodzi, ale zawsze kilka krzaczków się ukorzeni i jest na wymianę, albo dla siebie.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu dziś listonosz przyniósł mi katalog roślin i na dwóch stronach same jeżówki, dopiero wtedy oczy wyszły mi z orbit :shock: :shock: ale cudowne odmiany :D
Mnie w zeszłym roku udało się ukorzenić trzy gałązeczki hortensji drzewiastej nazwy odmianowej nie znam, ma piękne ogromne kwiaty, tylko mój kochany pies mi jedną gałązkę złamał, na szczęśce odbija.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko, a cóż to za katalog dostałaś ? :D

Ciekawa jestem cóż to za odmianę sobie ukorzeniłaś. Jeśli ma ona ogromne kwiatostany, to myślę, że to Anabell :D
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Wiolu Witam ;:196 Cudne zakupy ,cudne jeżówki ,cudne berberysy ,wszystkie piękne ;:63 ;:63 ;:63
Wiolu ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiolu sama nie wiem czym się zachwycać .....bo i jeżówki i hortensje wspaniałe, cudne odmiany jeżówek....zresztą one wszystkie są piękne, nawet te najpopularniejsze widziane w wielu ogródkach różowe sa śliczniutkie :D A hortensje wciąż przybywają do Twojego ogrodu,.......jak dobrze , ze jest duży, bo te wspaniałe krzewy zajmują sporo miejsca, a Ty masz ich mnóstwo.......uwielbiam odwiedzać Twój ogród i je podziwiać ;:196
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

O kurcze... pięknie... :shock:
Ja też ostatnio kupiłam trzy jeżówki, ale do zółtych jakoś nie byłam przekonana... a szkoda bo są ładne.
Wiolu, a po ile je kupowałaś... ? jeśli to oczywiście nie tajemnica :wink:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu to katalog wysyłkowy hyzop- http://www.hyzop.pl , może tam są jakieś szczegółowe informacje. Mnie katalog zamówił syn przez internet, chyba informacja była w lipcowym Działkowcu.
Ukorzeniłam na pewno nie Annabell, jest o hortensja wysoka, o podłużnych wiechowatych ogromnych kwiatach, wybarwiających się z białego na zielony kolor. Właścicielka nie znała jej nazwy odmianowej. Widziałam to cudo w ogrodzie Zosi.
Ty na pewno ją masz.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Tereniu i dziękuję za miłe słowa :D

Agnieszko, dziękuję za te wszystkie miłe słowa.
Jeśli chodzi o jeżówki, to mi właśnie zawsze bardzo podobały się te najpopularniejsze. Teraz pojawiło się wiele nowych odmian i one również mi się podobają.
Cieszę się bardzo, że je nabyłaś.

Gabi, ciekawa jestem jakie jeżówki kupiłaś. Ja za swoje płaciłam 15 zł.

Dorotko, w poprzednim poście napisałaś, że ukorzeniłaś hortensję drzewiastą , więc od razu skojarzyłam z Anabelką.
Te o wiechowatych kwiatostanach, to bukietowe . :D Z Twojego opisu myślę, że będzie to Limelight, ale zidentyfikujemy ją, gdy zakwitnie :wink:
Aha, na tego hyzopa uważaj. :evil: Bożenka (babopielka) u niego wiosną zamawiała i wiem, że miała jakieś przejścia. W końcu dostała roślinki, ale kiepskie. On sprzedaje na allegro i ma dużo negatywów :twisted: Chyba ma nawet zawieszone konto i teraz pewnie zdobywa klientów inną drogą.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu jeszcze dużo muszę nauczyć się o hortensjach :;230 plączą mi się bukietowe, drzewiaste, jedynie hortensji pnącej nie pomylę.
Ta moja hortensja pewno tego roku nie zakwitnie, nie wiem ile lat przyjdzie czekać na kwiaty, rośnie pięknie na razie w górę.
Ja u nich nie będę nic zamawiała, ceny są duże. Widzisz jak można się naciąć po pięknym wydaniu katalogu, super zaprezentowanych roślinkach klapa. Pamiętam nasze pierwsze zakupy w cebulach, byłyśmy zadowolone, a już za rok same negatywne komentarze.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ja mam Pink Poodle, Hot Papaya, Cranberry Cupcake i Doppelganger... no i oczywiście tą popularną.
Białą wywaliłam... :;230
Korci mnie jeszcze Marmalade... ale ta Twoja żółta z 1 zdjęcia też bardzo mi się podoba... musze zapisać jej nazwę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”