Zenku ślicznie wkomponowałeś swój ogród w środowisko.
Zapewne dlatego wygląda bardzo naturalnie i urokliwie.
Rośliny, jak inni już pisali, są dorodne i zdrowe, całość piękna, aż się chce tam być.
Szukając wiosny wybrałem się wczoraj na spacer do swoiego ogrodu,w celu sprawdzenia kondycji drzew i krzewów.I doszedłem do wniosku że na wiosnę będę musiał zrobić małe przemeblowanie. A mianowicie przygotować nowe miejsce w którym zgrupuję wszystkie azalie i wrzosy poprawiając im warunki glebowe. Jednak mam pewne obawy, gdyż azalie mają już po 6 lub 7 lat i czy ta przeprowadzka im nie zaszkodzi. Ciekaw jestem czy ktoś przeprowadzał juz takie eksperymenty i z jakim skutkiem? Oczekuję na odpowiedzi.
Dzień dobry Zenku. Pozwoliłam sobie pospacerować u ciebie po ogrodzie. Jest tak ślicznie i te iglaki i azalie i oczywiście berberysy - coś pięknego.
A pytasz o przesadzanie azalii. Ja dwa lata temu przeprowadziłam u siebie przeprowadzkę niektórych krzewów azalii i wszystkie rosną. Przesadzałam je końcem sierpnia. To jest chyba dobry moment. A w poprzednim sezonie przesadziłam też trzy rododendrony rosnace u mnie od pięciu lat. Mają się również bardzo dobrze.
Zenku, z wielką przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Wszystko jest bardzo ładnie skomponowane. Rośliny wyglądają zdrowo . Musisz bardzo o nie dbać i pewnie wiesz, jak to robić. Jesteś mistrzem w tym fachu. Gratuluję.
Witaj. Nie było mnie na forum jakiś czas i przeszedłem się własnie po Twoim ogrodzie. Bardzo mi się podoba. Masz sporo przestrzeni a nie to co u mnie ;p A te berberysy! Aż mnie zatkało! Takie złoto! Śliczne! pozdrawiam
Witaj Zenku! Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia Twojego ogrodu. Berberysy też mnie zachwyciły ,bo naprawdę są przepiękne. W ogóle wszystkie rośliny sa piękne i zadbane. Masz bardzo ładne hortensje ,nie mówiąc już o iglakach. Spodobała mi się sosna czarna ,piękny okaz. :P
Zenku owszem - jak wszystkie krzewy, te też pewnie można przesadzić, ale nie wiem jak one to zniosą, bo przecież za miesiąc w kwietniu - maju już kwitną. Dlatego też wydaje mi się bezpieczniej jednak zrobić to pod koniec sierpnia - ten termin jest pewniejszy.
Witam Ewę, Inę, Grażynę,Renię oraz Janka dziękuję wszystkim za miłe słowa oraz informację
dotyczącą azali. Teraz wiem że decyzję o terminie przesadzenia azali będę musiał podjąć sam,
o rezultacie poinformuję w terminie póżniejszym. Jeszcze raz dziękuję .
Witaj. Ponownie pospacerowałam po twoim ogrodzie, jest teraz więcej zdjęć.
Bardzo podoba mi się ogród. Wielkość też jest imponująca.
Moje azalie zmuszona byłam przesadzać w styczniu dwa lata temu (budowa kanalizacji)
nic im się nie stało i piękanie kwitły.
Iwono dziękuję za odwiedzenie mojego ogrodu, i ciepłe słowa, Podjełem decyzję może zbyt ryzykowną, z chwilą poprawy pogody rozpocznę przesadzanie azali. Mam nadzieję że nowe specjalnie przygotowane miejsce, poprawi im warunki do lepszego wzrost i kwitnięcia.
Zenku, pewnie ochy i achy już nie robią na Tobie wrażenia, powiem krótko, ......jest super!
Co do azalii możesz śmiało zaczynać, u mnie przesadzane były w marcu, już chyba ze trzy razy. Nie było z nimi później żadnego problemu.
Witaj Zenku! Właśnie podziwiam Twój ogród, a właściwie to chyba park!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jest po czym chodzić!!!!. Myślę, że największe efekty osiąga się sadząc rośliny w dużych grupach i tak jest u Ciebie. Te berberysy żółte to uczta dla oka. Ja mam takie tylko dwa z uwagi na brak miejsca. Powiedz mi ile trzeba je przycinać wiosną? Moje mają dwa lata.
Witaj Hanno!
Dziękuję za odwiedziny w naszym ogrodzie,w którym rzeczywiście trzeba się nachodzić ze względu na położenie/teren pogórkowaty/ .Obsadzony jest w większości iglakami,oraz nie wielką grupą krzewów liściastych o kolorowych łiściach.Berberys Thunenberga Aurea skracam każdej wiosny około 5 - 10 cm przy wysokości 0.8 m,co powoduję jego szybkie zagęszczanie.