Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Ewciu, dziękuje za zdjęcia malw ;:196 .... te dwukolorowe są cudne!! Jeśli tylko Ci się uda zebrać nasiona to będę zobowiązana, bo plan obsadzenia frontu domu malwami został przyjęty do realizacji przez małża ;:138
Niedawno pisałaś o cukinii i potrawach z niej, do placuszków takich na ostro świetnie smakuje sos z serka bielucha z pomidorem i bazylią, polecam też cukinie nadziewaną mięsem z ryżem i sosem "awgolemono" czyli greckim sosem jajeczno-cytrynowym , jeśli będziesz chciała spróbować to odsyłam po przepis do mojej kuchni: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p1796822

U nas leje...leje...leje... koszmarna pogoda. Kwiaty już zmasakrowane tym deszczem... ale cóż, przecież to lipiec, więc nie ma co się dziwić.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Melduję z Rabatek mokrych,a nawet bardzo mokrych,leje od wczoraj,zamiast zapowiadanej gwałtownej burzy były takie sobie opady,dało się posadzić i przesadzić(dzwonki są teraz wszystkie razem),w nocy opad zrobił się intensywny,no i pada nadal. Przez noc rozwinęła się lilia,pachnie na cały Podwórkowy.Jest także pierwszy kwiat ketmii syryjskiej od Tajgi.
Ewo-Evluk-owady się tak na malwach przed deszczem pasły!W okolicy wszystkie malwy są z tego samego ogródka i tylko te puste.
Andziu-rozumiem,że kiedyś padało 22 lipca,ale teraz?Właśnie urlop zaczęłam.Dzięki za przepisy na cukinie,musi być wielki wysyp,na placu były po 1 zł za sztukę i leżały...Bracia myśleli,że nie wzeszły i dosadzali,a na pytanie co robicie z cukiniami(w sensie jakie potrawy) odpowiadają,"że rozdają".
Zyto-Sto lat i więcej z racji wiadomej!A co do pokrzywek,to te na murku w doniczkach świeżo zakupione,chciałabym posadzić je w misie,może z lobelią?Rzecz do przemyślenia,wolnej misy także brak,a pogoda zniechęca do jazdy do OBI czy Castoramy,zresztą tą samą linia autobusową.Dwie dosadziłam do osteospermum jak widać poniżej.
Elżbieto G.-niebieskie żabki dygocą na sprężynkach i skutecznie wypłaszają z paproci,doniczka nie jest niczym obsadzona to może w niej po opadach zostać woda.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękne kompozycje kwiatowe porobiłaś Ewciu . Życzę Ci mile spędzonego urlopu i oby pogoda dopisała . Fajnie wygląda biała lilia a w tle z hortensją
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś ;:196 Dziękuję za białą piękność. i za życzenia.
Fasolkę plewimy ponownie. jutro przyjeżdża mój brat Eustachy, zapowiedziała się też moja kol. ze szkolnej ławy z wnuczką i moją chrześnicą.
Zadzwonię do Ciebie. Pa. ;:97
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Pięknie wybarwiony koleus tricolor.
Lilia też śliczna i jeszcze pachnie. :)
Moje lilie orientalne nie wzeszły i nie wiem, czy czasem nie zostały zjedzone :roll:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Widać dobrze popadało u Ciebie Ewko...na całe szczęście. :D
U Ciebie zaczynaja kwitnąć hibiskusy....moje uciągnięte z patyczkow jeszcze w tym roku nie zakwitną....oj trzeba ogromniej cierpliwości do nich.
Pięknie u Ciebie bez dwóch zdań. ;:196
Mizianko dla Konstantego. :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbietko-i mój "patyczkowy" hibiskus przywieziony zeszłej jesieni od Danutab jest jeszcze w powijakach.Popadało porządnie i burzowo i ulewnie i ciągle i intensywnie i z przerwami,dziś też siąpi od czasu do czasu .Deszcze wymyły na Srebrnej Gorze małe kamienie,z braku dużych nazbierałam tej drobnicy,wydawało mi się jak niosłam,że całkiem sporo,tymczasem po ułożeniu w miętowisku widać,że dużo tego nie było. :(Żaba patrzy ze zdziwieniem na owoce z podwórkowego,niedojrzałe orzechy laskowe i czereśnie.
Obrazek Obrazek Obrazek
Alinko K.-się przyjęło na skalniaku! ;:196 i kokorycz też,nawet pajączek zabrał się na niej za oprząd.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zyto-oto lilia urodzona 22 lipca ,do mnie też wpadła siostrzenica i koleżanka zamężna w Szczecinie z córeczką,a że nam spotkań nie było dość ciąg dalszy w poniedziałek.
Obrazek Obrazek
Teresat-na pokrzywce też zastałam coś żerującego? pluskwiak?
Obrazek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Odorek zieleniak :) Elegancki pluskwiak.
Co to jest? Jakiś rozchodnik? Ładny ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też są te pluskwiaki.
Nie wiem co zjadają, ale chyba niewiele, bo nie widzę jakichś specjalnych szkód.
Podwórkowe lilie pewno pachną daleko i szeroko.
Może teraz właściciele czterołapego się estetycznie rozbudza i uszanują twoje wysiłki doprowadzenia podwórka do stanu parkowego.
No to urlopuj się radośnie, chociaż pogoda niezbyt urlopowa. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuś ;:196
Żabusia w pełnej okazałości. Deszcz jej nie straszny.
Biała lilia pachnie?
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam ;:196
Rozmawiałam z Ewunią - ma problemy z internetem.
Pozdrawia wszystkich :)
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witaj Ewuniu. Przeglądam strony u Ciebie i nie mogę się nadziwić, że w podwórkowym już tak pięknie jest. Wkładasz w niego mnóstwo pracy,serca i pieniążków. Teraz nasówa mi się pytanie, czy chodź odrobinę dokładają się do tego sąsiedzi? Roślinki kosztują, ławeczka też nie była pewnie tania a jeszcze dochodzi Twoja ciężka praca. Czy w ogóle zauważają, sąsiedzi, że mają piękne, czyste podwórko :lol:

Ewuniu mam nowego laptopa i nie wyświetla mi się na czerwono jak popełnię błąd. Dlaczego?
Pozdrawiam Bogusia ;:196
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu koniec lipca się kończy więc o ile pamiętam zaczynasz urlop. Wiem że ma do Ciebie przyjechać koleżanka ale mam nadzieje że ty do Cieszyna też przyjedziesz. Zastanawiam się stało z ogrodem który chwilę uprawiałaś ale jak przyjedziesz to opowiesz.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam po strasznej ulewie,potoki płyną ulicami i wzdłuż ulic drugie głębsze,a nigdy w tym miejscu strumieni nie było,a co tam gdzie niegdyś były,a od zawsze suchy rów?W Podwórkowym woda stoi w tych miejscach co zawsze.Wsiąknie.Takiego silnego opadu nic nie zwiastowało,do południa jedynie popadywało od czasu do czasu.Tak przedstawia się Podwórkowy w chwilach gdy nie pada.
Teresat-z tym pluskwiakiem to nawet zdążyłam poczytać w necie,faktycznie nieszkodliwy,choć spłoszony ma śmierdzieć.Na razie upojnie pachnie lilia,słabiej niecierpek balsamina,no i mięty.
Zyto-dzięki!W przyszłym tygodniu wpadnie kuzyn ,poprosiłam żeby przywiózł kamienie do ogrodu.Na razie zbieram te małe i układam jako żwirek w pobliżu skalniaka,efekty są zadowalające.
Danusiu-naturalnie dam znać z wyprzedzeniem jak już będę mogła wyjechać.Korzystając z chwili wolnego i mniejszego opadu przesadziłam żurawki,hosty je tłumiły.
Bogusiu-stolik z zeszłorocznej wyprzedaży na koniec sezonu,ławka z "Biedronki",wyszlachetniały po zabezpieczeniu dość drogą lazurą ,która również nadała im lepszy odcień.Naturalnie na zimę i ławkę i stolik i zegar słoneczny i żabę schowam.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWCIU tyle kamoli już naznosiłas ,ale skalniak wygląda coraz ładniej solary też stoją. Jest coraz ładniej a niedawno dopiero powstał podwórkowy . ;:180 bardzo podoba mi sie ten skalniak
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”