Co rośnie u ciotki ?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Marysiu, dzięki śliczne :lol: .
Co do lili też się musze zastosować, bo mam ich kilka, ale jak się nie przypilnuję to ślimaki zjedzą :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu dzięki. :lol:
Jeśli będziesz miała nadwyżkę tych cebulek tych pięknych liliii to ja się piszę. Nic mi z nich nie zostało. :cry: :cry: :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

kogra pisze:Marysiu dzięki. :lol:
Jeśli będziesz miała nadwyżkę tych cebulek tych pięknych liliii to ja się piszę. Nic mi z nich nie zostało. :cry: :cry: :cry:
Grażynko, u mnie prawie taka sama sytuacja. Przesiewałam ziemię we wrześniu. żeby wybrać jak najwięcej kawałków lilii. Niewiele cebulek było w stanie nieuszkodzonym. To wszystko razem zebrałam i posadziłam lub raczej posiałam w innym miejscu w dobrą ziemię kompostową .Teraz czekam na efekty. Może coś zakwitnie. Dokupiłam jeszcze kilka orientalnych ale nie wiem czy przetrzymały zimę. Jutro chyba zrobię przegląd działki. Uwaga na przyszłość. Zawsze przy uszkodzeniu przez gryzonie należy przesiewać ziemię bo można znależć mnóstwo maciupeńkich cebulek, z których mogą wyrosnąć piękne okazy. Pozdrawiam Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Ja chcę takie paskudne liljowce........................ ;:13
A wiesz że są jadalne?

I lilije też chce bo też jadalne........................ są piękne.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dynko jadalne lilie i liliowce? :roll:
Awatar użytkownika
konto-zdezaktywowane
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lut 2007, o 15:34

Post »

kogra pisze:A ja zgadzam się z Grzesiem. Aż mnie wziął koklusz :wink: :lol: . Marysiu ani w arboretum nie mają tyle. I to wszystko na takim kawałku ziemi :shock: :shock: :shock: :?:
Takie i w podobnym tonie cytaty chyba wymagaja odpowiedzi Marysiu...
Trudno uwierzyć,ze masz tyle roślin na normalnej rozmiarów działce pracowniczej...
Chyba ,ze pokazujesz nam zdjęcia z wszystkich ogródków ..
Marysiu pokaz nam działkę z perspektywy ,jakieś zakątki lub całe rabaty bo aż trudno przejść do porządku nad tym,że się jest nabijanym w butelkę...
Czy wszyscy wierzycie ,że takie ilości gatunków i odmian może pomieścić typowa działka pracownicza???
:evil:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

No nie wiem,markizo... :)
Jeśli ma się manię kolekcjonerską można dużo różnych roślin upachać obok siebie .... wiem coś o tym.
Myślę,że Marysia rozwieje Twoje wątpliwości ,a my przy tej okazji wyglądając niecierpliwie wiosny ,zobaczymy piękne zdjęcia jej działki w ten dżdżysty wieczór .
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

KaRo pisze:No nie wiem,markizo... :)
Jeśli ma się manię kolekcjonerską można dużo różnych roślin upachać obok siebie .... wiem coś o tym.
Myślę,że Marysia rozwieje Twoje wątpliwości ,a my przy tej okazji wyglądając niecierpliwie wiosny ,zobaczymy piękne zdjęcia jej działki w ten dżdżysty wieczór .
Pozdrawiam :D
Tak . Karo trafiła w sedno. Ja jestem zbieraczem i nie nastawiam się na ilość tylko na jakość. Mój ogród jest inny niż większość. Mnie nie zależy na tym , żeby działka ładnie wyglądała. Mnie muszą zachwycać poszczególne kwiaty, niekoniecznie te drogie. I dlatego nie sadzę po kilkanaście sztuk jednej odmiany , żeby było ładnie. Ja sadzę pojedyncze egzemplarze - no może oprócz wiosennych cebulowych. Działka ma 300 m jak większośc działek pracowniczych. W tej chwili najlepsza fotka z perspektywą jest na pierwszym zdjęciu. Stoję w alejce obok działki i robię dojście do domku. To jest chyba jedyna perspektywa, którą latem mogę uzyskać. Ale obiecuję, że gdy tylko pokażą sie pierwsze cebulowe pokażę perspektywy północ-południe i wschód-zachód na dowód, że w tym wszystkim nie ma blagi. Moje fotki nie były robione z myślą o pokazywaniu / to jest dokumentacja/ dlatego większość ujęć pokazuje sam kwiat lub fragment krzewu. Od wiosny będę robić również zdjęcia na pokaz. A teraz zagadka. Co to jest ?
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ciotko ! Podobnie wyglądała u mnie jesienią - borówka amerykańska :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu wierzę ci. Gdybym nie miała małych dzieci, może i mój ogród tak by wyglądał. Podziwiam cię, bo to wszystko wymaga wiedzy i wysiłku :lol:
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kwiaty

Post »

Markizo ja wierzę Marysi że ma tyle kwiatów na małej działce ja też nie mam za wiele miejsca około 160m2 a mam tak dużo roślin i jakoś to pomieszczę, lubię nowości i ciągle coś dokupię i dosadzam.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Marysiu ja nie poddaję w wątpliwość, że to co pokazujesz rośnie na twojej działce. Ja jestem pełna zachwytu nad twoim buszem mieszczącym taką rozmaitość roślin. Moj ogród też jest zapchany roślinnością do granic możliwości a teraz jeszcze się zagęści. Wiem ile trzeba wysiłku i kombinacji, żeby zmieścić to, co najbardziej się lubi.
Dlatego czekam na dalsze zdjęcia roślin z twojego ogródka. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

nezka pisze:Marysiu wierzę ci. Gdybym nie miała małych dzieci, może i mój ogród tak by wyglądał. Podziwiam cię, bo to wszystko wymaga wiedzy i wysiłku :lol:
Dzięki KaRo i Agnieszko, że uwierzyłyście mi. Dziękuję wszystkim, którzy podziwiali moje roślinki , prosili o jeszcze. Tak jak przyjaciół poznaje się w biedzie, teraz dopiero po takich słowach jak Markizy doceniłam Wasze miłe słowa i życzliwość. Nawet uwagi, że działka jest piętrowa czy z gumy odbierałam jako miłe żarty. Jednak słowa Markizy o oszustwie z mojej strony bardzo mnie zabolały i jeszcze ten emotikon na końcu. Markizo ! Może byś pokazała swoją twarz, nawet nie podałaś swego miejsca zamieszkania. Wiem,że najłatwiej krytykuje się zza wachlarza. Ja nie wstydzę się swojej twarzy ani miejsca zamieszkania. Jestem biedną emerytką i nie stać mnie na kosztowne zakupy. Ale za moje podejście do ludzi większość roślin gdy zakładałam działkę w 2001 roku dostałam od życzliwych sąsiadów. I co ciekawe - każdy wybierał to co miał najładniejsze. Obawiam się, że ty takiej życzliwości nigdy nie doświadczysz. Jeszcze jedno chciałam powiedzieć. To wszystko co pokazuję jest moje. Pokazałam tylko niewielką część mojej kolekcji. Wszystkie zdjęcia sama robiłam, oprócz zdjęcia mojej osoby, ale to jest w innym miejscu. ;:96 Pozdrawiam wszystkich życzliwych Marysia

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

eukomis, kogra dzięki za poparcie ;:2 Muszę trochę dojść do siebie. Wnet pokażę trochę kwiatów róż. Trzymajcie się ciepło. Aby do wiosny. :lol:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu może Markiza nie chciała tak bardzo cię urazić :wink:. Najważniejsze, że pokazałaś nam swoje okazy.
A tak z innej bajki, życzliwość zawsze popłaca, ja na początku też rozdawałam dużo swoich kwiatów i pewnego dnia mój M przywiózł mi od pewnego pana ok 8 kęp irysów, myslałam, że padnę :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”