Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Tak własnie robię, ale ... chyba za ciasno upycham byliny, bo miedzy nie jakos nie mogę wepchnąć lilii :;230 Tylko królewskie miały u mnie zawsze wyjątkowe względy i zajmowały swoje małe poletko.

Wiadomo, stary ogród jest już ukształtowany, rosliny dojrzałe - tp zawsze robi wrażenie.
W młodym trzeba sie nieźle nagimnastykować, zeby osiągnąć jakis przyzwoity efekt, nim rosliny podrosną. Ale wydaje mi sie, że Tobie to całkiem, łatwo przychodzi :D
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dałeś po oczach :D. U mnie też lilie OT otworzyły kielichy. Jak tylko deszcze przestały je moczyć. Mądre roślinki. Azjatkom, które wcześniej kwitły, wszystkim pogniły kwiaty od nadmiaru wilgoci. Chodzę po ogrodzie i się zaciągam :D . Chyba tylko maciejka jest wstanie je przebić pod względem intensywności wrażeń zapachowych. Na szczęście zaczyna pachnieć dopiero wieczorem, kiedy lilie odpoczywają po pracowitym dniu. ;:167
Agata
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witajcie :!: Lilie liliami a u mnie trwają intensywne przygotowania do sezonu 2012. Powstaje nowa rabata irysowa. Do soboty posadziłem 52 odmiany. Jeszcze mi trochę zostało do przesadzenia. I muszę pomyśleć jak zagospodarować resztę tej sporej rabaty (ponad 100m2). I wreszcie mogę się zająć lewym bokiem ogrodu, zaniedbanym jeszcze, bo nie daję rady. Rosną tam już drzewka, szpaler krzewów, a teraz myślę, by zrobić tam alejkę traw, bo ciągle nie są dość wyeksponowane i poupychane, gdzie było miejsce :roll: Uporałem się już z piaszczystą ścieżką w tej części, która potem przechodzi w ceglaną. A w innej części powstaje oczko, które po ostatnich deszczach, nawet nabrało wody :)
No to tak chciałem się podzielić, że nie tylko kwiaty u mnie kwitną ale dzieją się też inne rzeczy 8-)

Bożenko, moje lilie szczęśliwym trafem uniknęły spotkania z nornicami, które i u mnie grasują. Straciłem m.in. trójlista, niektóre narcyze i epimedia z powodu nich. Ledwo odratowałem krzewuszkę.

Dziękuję Izo :) Gdybym miał kontrolę nad starym ogrodem, na pewno byłby ciekawszy i bogatszy w rośliny ale teraz jestem tam tylko gościem (i doradcą :wink: ) Cieszę się, że jest w dobrych rękach i na emeryturę będę miał do czego wracać ;:224

Agatko, myślałem ostatnio o Twoim ogrodzie bogatym w lilie, że musi być teraz niezwykle pachnąco i pięknie ;:108 Może uda mi się podskoczyć do Ciebie w któryś dzień :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku 52 odmiany irysów i inne jeszcze czekają w kolejce do przesadzenia :shock: :shock: :shock: ależ szykuje się rabata....już nie mogę się doczekać jej widoku :D
Widzę, że mnóstwo dzieje się u Ciebie w ogrodzie, tworzysz go w błyskawicznym tempie :D
Lilie cudowne.....nimi nie można się nie zachwycać......
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Jacku, zawsze jesteś mile widziany. Tylko wybierz słoneczny dzień. Taki jak wczoraj. To pochwalę się też rojami pszczół, trzmieli i motyli, które u mnie goszczą przy dobrej pogodzie.
Agata
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Bardzo urokliwe i malownicze lilie :!:
Czy ta na drugim zdjęciu jest z Twojego nowego, czy starego o grodu ? Cudne tło :D :D
Ale nazbierałeś irysów, jestem bardzo ciekawa efektu końcowego. ;:138
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, tempo prac nie jest zawrotne i wiele planów rozkładam na lata. Ale tworzę praktycznie wszystko sam od zera.
Sporo irysów dostałem w ostatnich dniach z wymiany, stąd taki boom irysowy u mnie. A pierwotna rabata irysowa nie sprawdziła się (za mokro), dlatego wszystkie przesadzam.

Riane, dziękuję :) Będę dzwonił, jakby co i to niebawem, póki jeszcze lilie pięknie kwitną. Dziś pojechałem do znajomych oglądać lilie, ale się spóźniłem, bo większość azjatek i trąbkowe już przekwitły :(

Pelagio, wszystkie lilie są z nowego ogrodu. Tak, liatry zrobiły ładne tło. Jutro pokażę liliowce ale właśnie na tle innych roślin. Teraz trochę je zaniedbuję, to niech przynajmniej pokażą swoje piękno w tle :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lilie cudowne masz! I to pokaźną kolekcję! Ale ilość irysów wręcz mnie powaliła :shock: Chociaż 100m kw to ładny kawałek pola do obsadzenia.
Muszę Ci się pochwalić, że biała chryzantema od Ciebie zaczęła właśnie kwitnąć :roll: Chyba ciut za wcześnie, bo nawet moja lipcowa jeszcze nie ma kwiatów.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, masz imponującą kolekcję kosaćców!! :shock:
Lilie kwitną przepięknie!! Również moimi faworytkami są OT i orientalne :)
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo :!: Lilii i kosaćców przybywa dzięki wspaniałym darczyńcom. Bardzo dziękuję ;:196
Szybka ta chryzantema :shock: Mi chyba najwcześniejsza wyginęła, bo jeszcze nic nie kwitnie. Muszę do nich dziś zajrzeć :idea:

Monia, dziękuję :) Wiele osób kolekcjonuje te piękne kwiaty i chętnie się dzieli nadwyżkami :)
Mi wszystkie lilie się podobają, a że trafiły do mnie OT, to zachwycam się teraz nimi.

Tak jak wczoraj obiecałem, chcę pokazać liliowce w szerszym kontekście. Ich tło stanowią wyższe kwiaty i czasem to się fajnie komponuje więc wymyśliłem taką serię zdjęć :) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Przepiękna seria zdjęć :!:
Najbardziej spodobał mi się ''Duble dream'', cudnie wygląda na tle pysznogłówek, czy one mają faktycznie taki fioletowy odcień :?:
Ciekawy jest też ten bardzo ciemny liliowiec :D :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Jesteś pewien ,co do nazwy CITRINA .Wydaje mi się ,że to nie on .Citrina ma inny kształt płatków -wąskie ,a długie .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=770
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Lilie już u mnie przekwitają a zaczynają liliowce ,, też masz piękne kolory .. Pysznogłówek mam kilka kolorów ale tak intensywnej niebieskiej nie mam ,śliczna ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelagio, bardzo dziękuję :) Pysznogłówka jest fioletowa ale nie bardzo ciemna. Może zdjęcie robione w cieniu i taka wyszła. Zaraz pokażę widok ogólny, gdzie w tle są dwie moje fioletowe pysznogłówki.
Liliowiec 'Bela Lugosi' ma trochę płatki poplamione przez deszcz :(

Jolu, dziękuję za sprostowanie. Pewnie masz rację. Dostałem bez nazwy i niezbyt dobrze porównałem (a właśnie zasugerowałem się Twoim zdjęciem :) ) :oops:

Maniusiu, u mnie lilie i liliowce kwitną łeb w łeb :D Równo zaczęły i kwitną cały czas równocześnie.
Pysznogłówki fioletowe mam dwie. Raczej nie są niebieskie. Zobacz na zdjęciu ogólnym:

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jackumam nadzieję że jutro aktualne u mnie ?

Ja muszę powstrzymać się od dzielenia moich liliowców żeby się bardziej rozrosły , tylko jeszcze stare zobowiązania wysłać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”