Dojrzewanie pomidorów. Kwaśny smak
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dojrzewanie pomidorów... Dlaczego ?
Już dawno powinny być zakończone ,bo każdy kwiat (już teraz niepotrzebny) opóżnia i osłabia rozwój owoców z niższych gron. A już z soboty na niedzielę może być przymrozek ,wdg . układu księżyca,no i dni są coraz krótsze , tak że już pomidory nie będą rosły intensywnie , co tłumaczy wysoka cena pomidorów.Najlepiej już zapalone zerwać aby zielone szybciej dojrzewały .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2010, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pomidory powinny być już zakończone
ale przymrozku z soboty na niedzielę na pewno nie będzie ekopom
ale przymrozku z soboty na niedzielę na pewno nie będzie ekopom
- ekopom
- -Moderator Forum-.
To się bardzo cieszę,bo jeszcze mam dużo zielonych pomidorów ,a ogrzewanie to duży wydatek.
pozdrawiam Ludwik
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może warto odświeżyć ten temat, jest wiele wskazówek jak poradzić sobie z problemem zielonej piętki.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Nie dojrzewanie pomidorów.
Mam pytanie dlaczego nie dojrzewają pomidory w szklarni oraz w gruncie. Sytuacja taka jest prawie na wszystkich naszych działkach w ogrodkach rodzinnych.Pozdrawiam - Elalek Tycvhy.
Re: Nie dojrzewanie pomidorów.
Mistrz Yoda odpowiedziałby Ci cierpliwości, moc sama się tym zajmie.
A jeżeli za tydzień od dziś nadal będą zielone, to oznacza to, że chodujecie odmiany o zielonej skórce
Pozdr
A jeżeli za tydzień od dziś nadal będą zielone, to oznacza to, że chodujecie odmiany o zielonej skórce

Pozdr

elelek
Czy Ty zdajesz sobie sprawę o co pytasz ?. Pora dojrzewania zależy od tak wielu czynników, że nie sposób jest odpowiedzieć na tak postawione pytanie mając zero informacji poza tym, że nie dojrzewają .
Pozdrawiam
Czy Ty zdajesz sobie sprawę o co pytasz ?. Pora dojrzewania zależy od tak wielu czynników, że nie sposób jest odpowiedzieć na tak postawione pytanie mając zero informacji poza tym, że nie dojrzewają .
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedzi. Nie za wiele z nich wynika. Zagadka jest o tyle ciekawa, że to już 2-ga połowa lipca a sprawa nie dotyczy tylko mojej działki. Będę cierpliwie czekał ten tydzień ale temat wydaje się być zastanawiający. Ciekawe jak ten temat wygląda w innych rejonach. Wiem że warunki pogodowe mają zasadniczy wpływ na dojrzewanie ale w roku ubiegłym i innych takich dziwnych " anomalii" nie było, i już od początku lipca zbierałem dobre plony.http://forumogrodnicze . pozdrowienia. Elalek
Ja mam w małej szklarni na krzakach po 4 poziomy pomidorków. Wszystkie poziomy zielonych o prawie takiej samej wielkości. Wysokość krzaków ponad 2 metry. Te z najniższego są niewiele większe od tych z najwyższego piętra. Pewnie dojrzeją wszystkie naraz. Też mnie to zastanawia.elalek pisze: Zagadka jest o tyle ciekawa, że to już 2-ga połowa lipca a sprawa nie dotyczy tylko mojej działki. Elalek
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Orientacyjnie można powiedzieć ,gdy kwitnie 6 lub 7 grono ,to pierwsze powinno dojrzewać, a reszta zależy jaka odmiana i nawożenie.
pozdrawiam Ludwik
Ja ekspertem od pomidorów nie jestem, ale oprę się na swojej wiedzy z matematyki. Skoro tak jest u wszystkich( i w dodatku w gruncie, tunelach i szklarniach) => różne odmiany, różne nawożenie, różne opryski, różne terminy sadzenia do gruntu, różne terminy wysiewu.elalek pisze:Dziękuję za odpowiedzi. Nie za wiele z nich wynika. Zagadka jest o tyle ciekawa, że to już 2-ga połowa lipca a sprawa nie dotyczy tylko mojej działki. Będę cierpliwie czekał ten tydzień ale temat wydaje się być zastanawiający. Ciekawe jak ten temat wygląda w innych rejonach. Wiem że warunki pogodowe mają zasadniczy wpływ na dojrzewanie ale w roku ubiegłym i innych takich dziwnych " anomalii" nie było, i już od początku lipca zbierałem dobre plony.http://forumogrodnicze . pozdrowienia. Elalek
To wiązałbym to raczej z klimatem.
Mam ponad 60 krzaków w gruncie (30 moje i 30 pod moim nadzorem), działeczka 15 minut autobaną S1 od Ciebie na północ. Tydzień temu zapalił mi się jeden, do dziś jest (łącznie z tym pierwszym) jest 5 zapalonych. Poza tym całe tony ślicznych, ale ciemnozielonych. Ja się nie martwię, na Twoim miejscu też bym się nie przejmował.
Pozdr:)
PS. No chyba, że jest jakaś choroba, która opóźnia dojrzewanie i akurat padło na Tychy, ale wątpię.
Dziękuję za ciekawe wyjaśnienia z S1. Staję się coraz spokojniejszy. Też będę się oglądał za zapalonymi ale to jeszcze trochę czasu upłynie.Okazuje się, że matematyka się jednak przydaje nawet w hodowli pomidora. Pozdrawiam.Elalek