Wczoraj byłam na działce i muszę przyznać że z ogromnym trudem udało mi się nie zerwać dyńki. Moja Amazonka jest już całkiem spora, mój brat ocenił że może ważyć jakieś 3 kg To ona kilka dni temu:
mi dynie dopiero zaczynają owocować, ale się nie martwię bo mają zapewnione doskonałe warunki glebowe i przestrzeń. Wiecie co to za odmiana? Jak je siałem to za bardzo się nie przejmowałem odmianami a teraz mi się pomyliło wszystko...
A ja w sobotę zjadłam pierwszą w życiu dynię makaronową - Pyzę - dziwny, bardzo neutralny smak. Hokkaido pięknie rosną mam już 5 porządnych dyniek wyglądających na 2-2,5 kg...i zastanawiam się kiedy je zerwać??? Wybarwione są na pomarańczowo-żółto ale nie maja żebrowań.
Hokkaido nie ma żebrowań , a do spożycia nadają się te w kolorze pomarańczowym . Ja pierwszą zerwłem już ponad tydzień temu , w ub. roku też wcześnie zrywałem a dynie rosły nowe i rosły ... Nie ma co sobie żałować , dyńki to rozumieją jak widać
Moje Giganty mają już 1 pączki żeńskie
Teraz czekam kiedy zakwitną i będziemy mnożyć mnożyć mnożyć...
A na poważnie...
Aby była taka duuuuża dyńka -najlepiej ze 100kg (NASION)
To 1szt na cały krzak czy więcej ma być..
Pytam bo z 1 szt mam już 3 małe "panienki"
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Moje Giganty z akcji coś mi padają miałam dwie dynieczki wielkości piłeczki pingpongowej i jedna zżółkła i padła, a druga już żółknie... rosną jeszcze dwie (z dwóch roślin), czy się utrzymają?
Rosną na kompostowniku, więc raczej mają co jeśc.
Dopiero teraz (chyba wczoraj) widziałem pierwszy żeński kwiat i dyńkę na gruszkowatych. Z tym, co znam od wcześniej, mam dwa owocki, a pewnie będzie więcej, bo gruszkowate mam w czerech miejscach.
Loeb dzięki za poradę, pierwszy raz słyszę o zakładaniu pończoch na jakiekolwiek warzywa
Póki co zjedzona przez ślimaka dyńke oderwałam, kolejna chyba zostanie odrzucona przez roślinę, bo zrobiła się taka miękka i nie rośnie już.
Ktoś w ogóle praktykował zakładanie pończochy?
Jak oglądam zdjęcia waszych dyń, to aż zazdrość mnie bierze.
Moje pozostałe dynie są wielkości piłki golfowej.
Ciekawe czy uda im sie urosnąć?
Już zdjąłem swoje dynie z siatki i rosną na ziemi. Mam gnojówkę z pokrzywy co ile nią można podlewać dynie? Czy dynia na gnojówkę z pokrzywy dobrze zareaguje?