Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

Moniu, cudne róże ;:138
Czy Rosarium jest chorowita u Ciebie? Zamierzam posadzić przy kratce ale zależy mi na zdrowych odmianach :wink:
Piękny kolekcja liliowców ;:63 , szkoda że tak szybko przekwitają :)
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Strasznie łakomym okiem patrzę na Twoje róże Piękne.
Ciemny liliowiec też super, w tym roku także kupiłam takiego ciemnego ale zakwitł na pomarańczowo-brązowo -czerwony brrry
Ładnie wyglądał tylko na fotce u sprzedającego.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Kasiu , Rosarium rośnie zdrowo, ale nie chce się piąć i z tego, co się orientuję, to ona tak ma, że trzeba dłuugo czekać, aby zaczęła być pnąca. Nie wiem więc, czy nie przesadzę ich (2szt. przy okrągłym trejażu) w inne miejsce. U mnie też jest taki problem, ze wymarza co roku do samego szczepienia :( Trzecia, która rośnie w bardziej osłoniętym miejscu tez wymarza, ale u Ciebie zaciszniejszy ogród, bo jest sporo dużych drzew, więc powinna dać radę. Co do zdrowia: Dwie są zdrowiutkie, mają ciemnozielone i błyszczące liście, a jedna co roku łapie plamistość. Myślę, że dlatego, bo ma w pobliżu inne chorowitki, które zresztą zlikwidowałam jakiś tydzień temu (wielkokwiatowe).
A to jedna z Rosariumek udająca rabatówkę :lol:
Obrazek

Obrazek

Monia, mój liliowiec jest identyczny jak na fotce - tak ciemny, że aż mnie zaskakuje. Nigdy takiego nie spotkałam. Nie wiem, czy ładny, ale na pewno ciekawy i robi dobry kontrast na rabacie.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ładny i to bardzo
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moni, :wit byłam kilka dni na dziłce. U mnie burze bardzo poniszczyły kwiaty róż.
Pewnie krzaczki są bardzo zadowolone, tyle wody. Z ciekawością czytałam Twój wątek. Byłam ciekawa czy temat jakości róż jeszcze żyje. Tak jak się spodziewałam poszedł w zapomnienie. Nie udało mi się sprowokować tej dyskusji. Poczytam o tym ;:132 .
Ładne liliowce, one chyba kwitną dłużej niż lilie. :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, jak się rozrośnie, to wiesz... :uszy
Maju, mało osób podjęło dyskusję dot. jakości podkładki róż, a szkoda. Co do liliowców, faktycznie kwitną dłużej, mimo, że kwiaty jednodniowe, a to za sprawą wielu pąków na pędzie i większej ilości pędów w kępce.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, mało osób podjęło dyskusję dot. jakości podkładki róż, a szkoda.
Moniczko, wiesz co ja myślę, ci których to dotyczy jak poczytali to niech wiedzą, że my nie jestesmy "gapy".
Jak tak dalej będzie to stracą klientów i cała brać różana wyniesie się do zagranicznych szkółek. Tam jest dobra jakość sadzonek.
;:108
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Tylko, że Ci z zagranicy biorą także od polskich szkółkarzy.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, jesteś tego pewna, że biorą od polskich szkółkarzy. Znasz szczegóły ? bo ja bym była ostrożna z tym stwierdzeniem. Polskie szkółki eksportują róże kwitnące, wypasione gotowe do postawienia w ogrodzie, a najczesciej przy schodach swoich domów. Te róże są tam traktowane jak jednoroczne. Jak będziesz kiedyś w Danii to róże przy ich ślicznych domkach są własnie od polskich szkółkarzy. Przetrwała Ci kiedyś zimę róża z nadwyżek eksportowa, kupiona gdzieś w naszych centrach ogrodniczych. Droge, wypasione - czytaj przenawożone. Mnie nigdy. :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi przenawożonymi to prawda. Sama na początku tworzenia ogrodu na takie trafiłam, ale żadnej już nie ma. Pierwsza zima zweryfikowała swoje.

Dzisiaj jeszcze raz przyjrzałam się swoim różom. Zdecydowanie niemieckie róże rosną najlepiej, nawet nie ma o czym mówić ;:108 . Stwierdzam, że warto dopłacić, ale jakość jest taka jak być powinna.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, ja też podpisuję się pod tym ;:108
Żeby byc sprawiedliwą to prawda jest taka, że czasmi uda mi sie kupić różę z naszych szkółek i są one bez zastrzeżeń.
Dlatego jak widzę zdrowy okaz to pytam gdzie kupiony. Często sprzedający nie chce powiedzieć z której szkółki bo sie boi stracić klienta.
Przykładem jest np. moja Aphrodyte kupiona w Świecie Róż toż to okaz zdrowia i witalności. Żeby wszystkie róże tak rosły.Sprzdajacy nie powiedział mi z jakiej szkółki ona jest.
Druga Aphrodyte kupiona ze szkółki M S. tydzień temu opuściła moją rabatkę tak się cofnęła w rozwoju. Miejsce szykuję na jakąś niemeczkę. ;:162 Mam jeszcze dwie Piano przykład taki sam. Tylko nie mogę się dostać do tej marnej. poczekam do jesieni. :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niemki są świetne :uszy . Moja Princess Alexandra of Kent, kupiona jesienią, obecnie tworzy już całkiem spory krzaczek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobnie Lovely Meilland, Larissa.
Obrazek

Obrazek

Mają zdecydowanie lepszy wzrost niż nasze, rodzime. Ciekawe dlaczego :roll: Biorąc pod uwagę, że przebyły znacznie dalszą podróż niż nasze, na dodatek podwójną, bo do Deirde, a później do mnie, to trzeba przyznać, że są naprawdę dzielne ;:108
Oczywiście ja też już szykuję miejsce na jesienne Niemcurki ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Floksy
Sadzę je niemal na każdej rabacie, wciąż wyszukuję nowe odmiany do kolekcji, jednak większość (te zwykłe, jednokolorowe) przeniosłam ze starego ogrodu. To jedne z moich ulubionych bylin. Są niezwykle dekoracyjne, barwne i zapełniają rabatę kwiatami dokładnie w tym czasie, gdy róże są mniej urodziwe i mają mniej kwiatów w oczekiwaniu na drugie, obfite kwitnienie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj Moniko, piękna Aleksandra.
Zastanawiam się dlaczego nie mam floksów? Chyba mączniak mnie troszke do nich zniechęcił. Twoje nie chorują?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Piękne floksy ;:138 moje gdzieś poginęły.Podejrzewam kreta :D