Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
dambolla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2008, o 19:13

Post »

Cześć mam problem z jednym z moich hipciów kwiat jeszcze kwitnie a jeden z liści jeszcze dobrze się nie wybił a już usycha co to może być
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dambolla-przypuszczalnie to choroba grzybowa.Pokaż zdjęcie ,albo napisz jak jest posadzona ,czy kupiona była w doniczce czy ma czerwone lub czarne plamy?
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Z moich 6 amarylisów zakwitł tyko jeden. Chyba popełniłam błąd w ich uprawie, ale jaki? wszystkie roślinki były tak samo pielęgnowane.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dambolla poproszę o zdjęcie.

dorcia opisz warunki w jakich były Twoje cebule i pokaż zdjęcia. :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

dorcia pisze:Z moich 6 amarylisów zakwitł tyko jeden. Chyba popełniłam błąd w ich uprawie, ale jaki? wszystkie roślinki były tak samo pielęgnowane.
Gdybyś napisała coś więcej i pokazała fotki może byśmy wiedzieli dlaczego tak sie stało. A ja kupiłam dzisiaj w PNOS Ożarów Papillonka za 26 zł. Już mu wychodzą pączki. Gdy zakwitnie pokażę. :shock: :D
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Serdecznie dziękuję za zainteresowanie. Jutro mąż wykona zdjęcia moich amarylisów, pomoże w ich zamieszczeniu. Moje roślinki nie przeszły okresu spoczynku, czyli cebulki nie były zasuszane, a to chyba o to chodzi? :oops:
x-C-j
---

Post »

Skoro ich nie zimowałaś nie dziw się że nie zakwitły tylko wydały same liście. :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

A mój hipcio niedługo zakwitnie, ma dwa pędy kwiatowe ;:50 ;:26 ;:49
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A pąk kwiatowy na moim wreszcie zaczął się otwierać :D Wrrrrr.... ale to emocjonujące ;) Jutro zrobię fotkę.

Już jest :D

Obrazek
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Witam i muszę się pochwalić moim Amarylisem :D Obecnie wypuszcza 3 pęd kwiatowy, aż sie dziwie skąd on ma w sobie tyle siły ;:50
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Ładniusi :shock: jest na co popatrzec :lol:
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie - przebiegłam wzrokiem po tym wątku, ale wydaje mi się, że nikt o to jeszcze nie pytał (oprócz Sylwusia, ale on nie otrzymał odpowiedzi). Jeśli tak - to uprzejmie proszę moderatorów o usunięcie mojego postu :D

Jakim nawozem i w jakiej dawce podlewacie hipki podczas kwitnienia? Jedynie ciotka wspomniała, że daje nawóz dla roślin kwitnących... Czy taki właśnie jest najlepszy? A może jest jakiś specjalny do roślin cebulowych? Albo wystarczy zwykły do roślin zielonych? Czy najbezpieczniejszy bio-humus? A dawka powinna być taka, jak zalecona na opakowaniu czy słabsza?
x-C-j
---

Post »

Hipeastrum w okresie pędzenia można podlewać nawozem do roślin zielonych(uniwersalnym) ma wystarczające zawartości azotu, fosforu i innych mikroelementów do pędzenia na kwitnienie oraz po nim do wzrostu cebuli, co do biohumusu zaś można go dodawać do każdego podlewania podobnie jak nawóz azotowy. Hipeastrum jest w czasie pędzenia kwiatostanu i w okresie wzrostu bardzo żarłoczne i nawożenia wymaga co tydzień przy każdym podlewaniu. Dawki stosujemy według zaleceń producenta. Jeśli ktoś ma nawóz azotowy i biohumus może je łączyć razem przy każdorazowym podlewaniu. :D
dambolla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2008, o 19:13

Post »

NIUSIA kwiat już przekwitł , kupiłam go w doniczce posadzony w połowie wysokości cebuli brak jakichkolwiek plam, liść już całkowicie usechł ale pozostałe dwa pną sie w gore bez jakichkolwiek zmian, teraz czekam aż pozostałe kwiatki wypuszcza pąki bo jak na razie to tylko liście maja
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

a ja mam takie "laseczki" nawozowe, które wsadza się do doniczki rośliny kwitnącej. Czy tego też można użyć ?/ I czy dopiero jak kwitnie czy jak już zaczyna wypuszczać liście??
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”