Hippeastrum(zwartnica) cz.1
Gdybyś napisała coś więcej i pokazała fotki może byśmy wiedzieli dlaczego tak sie stało. A ja kupiłam dzisiaj w PNOS Ożarów Papillonka za 26 zł. Już mu wychodzą pączki. Gdy zakwitnie pokażę.dorcia pisze:Z moich 6 amarylisów zakwitł tyko jeden. Chyba popełniłam błąd w ich uprawie, ale jaki? wszystkie roślinki były tak samo pielęgnowane.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie - przebiegłam wzrokiem po tym wątku, ale wydaje mi się, że nikt o to jeszcze nie pytał (oprócz Sylwusia, ale on nie otrzymał odpowiedzi). Jeśli tak - to uprzejmie proszę moderatorów o usunięcie mojego postu 
Jakim nawozem i w jakiej dawce podlewacie hipki podczas kwitnienia? Jedynie ciotka wspomniała, że daje nawóz dla roślin kwitnących... Czy taki właśnie jest najlepszy? A może jest jakiś specjalny do roślin cebulowych? Albo wystarczy zwykły do roślin zielonych? Czy najbezpieczniejszy bio-humus? A dawka powinna być taka, jak zalecona na opakowaniu czy słabsza?

Jakim nawozem i w jakiej dawce podlewacie hipki podczas kwitnienia? Jedynie ciotka wspomniała, że daje nawóz dla roślin kwitnących... Czy taki właśnie jest najlepszy? A może jest jakiś specjalny do roślin cebulowych? Albo wystarczy zwykły do roślin zielonych? Czy najbezpieczniejszy bio-humus? A dawka powinna być taka, jak zalecona na opakowaniu czy słabsza?
Hipeastrum w okresie pędzenia można podlewać nawozem do roślin zielonych(uniwersalnym) ma wystarczające zawartości azotu, fosforu i innych mikroelementów do pędzenia na kwitnienie oraz po nim do wzrostu cebuli, co do biohumusu zaś można go dodawać do każdego podlewania podobnie jak nawóz azotowy. Hipeastrum jest w czasie pędzenia kwiatostanu i w okresie wzrostu bardzo żarłoczne i nawożenia wymaga co tydzień przy każdym podlewaniu. Dawki stosujemy według zaleceń producenta. Jeśli ktoś ma nawóz azotowy i biohumus może je łączyć razem przy każdorazowym podlewaniu.