Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fuksja

Post »

Adrianie jak zwykle jesteś niezastąpiony (nie ujmując tym stwierdzeniem oczywiście wiedzy innych :)) tak myślałam, że to ta gadzina :( na szczęście na tej fuksji to tylko na jednej gałązce dopiero się pojawiły a może profilaktycznie opryskac pozostałe ? A ta druga fuksja co pisałam, że gałązki wyglądają jak spalone to nie przędzior a fytoftoroza (mozliwe to?) - wydaje mi się że podobne objawy wraz ze zdj znalazłam w necie - tylko co to z tym robić?
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie czasem jest taki efekt przy grzybach glebowych jeśli mam w doniczce np 2 sadzonki to jedna nagle usycha - wtedy podlewam previcur-em

I jeszcze - zapomniałem, że temperatury są wysokie -Talstar działa tylko do 20 stopni!!! Możesz zastąpić go magus-em albo opryskać tylko vertimec-iem - talstar na pewno nie zadziała - szkoda kaski na niego w tych temperaturach.
Ja jak widzę na jednej to opryskuję wszystkie rośliny bo na pewno są innych
wiszedi
100p
100p

Post »

Previcure mam akurat to podleję niezwłocznie, mam nadzieję że zadziała choć nie wygląda to dobrze, po vertimec jutro się wybiorę. Dziękuję Ci za pomoc i pozdrawiam !
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Piękne fuksje.
Dziś pokaże dalsze kwitnienia moich
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No to i ja się dorzucę z jedną odmianą
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Adrian ależ cudne ;:224 . To nie te same co u mnie na pierwszym zdjęciu? W tej doniczce rosną dwie i jedna miesza się z drugą.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

To Gina Bouwman w moim katalogu nr 205 i chyba faktycznie to ta sama co u ciebie na dwóch pierwszych zdjęciach
Awatar użytkownika
kurka
200p
200p
Od: 17 lip 2011, o 06:49

Post »

Uwielbiam fuksje , tylko nie bardzo wiem co zimą .Zimujecie swoje w mieszkaniu ?
Pozdrawiam Dorota
Moje rośłiny
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Wczoraj liczyłem dokładnie - mam obecnie 573 odmiany w 7 litrowych doniczkach - ciężko byłoby to upchać w mieszkaniu :) Mam szklarnię, a wcześniej zimowałem w piwnicy
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

To jeszcze i j dorzucę moją Gottingen 2002 dopiero zaczęła kwitnąc, ale ma mnóstwo pąków i prześliczne kwiaty.

Obrazek
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52

Post »

co mam zrobić jeśli liście fuksji zaatakował jakiś grzyb?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
wiszedi
100p
100p

Post »

Śliczniutka ta biała odmiana. W tym sezonie niestety nie załapałam się na nią ale w przyszłym na pewno się na nią skuszę. Po Twoich radach Adrianie w zwalczaniu przędziorka zabrałam się do oprysków. Przygotowałam mieszankę i wyszło mi około 1 litr roztworu. Opryskałam raz a resztę zostawiłam w pojemniku i potem użyłam go do kolejnego oprysku, i do kolejnego. I zastanowiła mnie jedna rzecz czy mogę użyć do oprysku roztworu który był przygotowany kilka dni wcześniej ? Czy po jednym oprysku pozostałości należy się pozbyć a do kolejnego oprysku przygotować świeży roztwór?
Awatar użytkownika
fitnes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2011, o 15:27

Post »

Witam wszystkich w tym wątku! Zauroczyły mnie fuksje, dlatego juz w styczniu nabyłam sadzonki. Przepięknie się rozrosły :D Niestety kierowałam się wyglądem i kolorem kwiatów, nie zwracając uwagi na rodzaj, dlatego mam większość przewieszających. Z konieczności rosna w donicy, ale są cudne. Mam nadzieję, że zdjęcie dobrze umieściłam :P Obrazek
Joanna
Awatar użytkownika
fitnes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2011, o 15:27

Post »

I jeszcze inne odmiany. W tej chwili są o wiele wieksze ;:138 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Joanna
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Obrazek

Mnie też zaczęły kwitnąć fuksje :)
Czy ktoś wie jak nazywa sie ta odmiana ?
łatwa jest w uprawie ?
Dostałam ją wczesną wiosną ale obdarowujący nie potrafił nic o niej powiedzeć

Ta druga wiosną chorowała ale chyba już sie pozbierała
Miałam ją przycinać aby sie rozkrzewia ale tak kiepsko rosła wiosną że została taka
trochę goła ale w przyszłym roku jak uda mi się ją przezimować to chciałąbym aby była gęęęęsta :)

Obrazek
Pozdrawiam Beata :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”