Małe - wielkie szczęście...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Małe - wielkie szczęście...

Post »

Kolejne piekne zdjęcia. Kompozycja z bordowymi liliami mnie urzekła :) Czy na tym zdjęciu przed liatrami rośnie przetacznik, szałwia czy jeszcze cos innego? Bo ślicznie wygląda to zestawienie i bym sobie chetnie odgapiła na rabatę wzdłuż płotu :) Żywopłoty nieformowane z krzewów liściastych tez batdzo mi się podobają i u siebie tworzę powolutku :)

Justynko, czy dobrze przeczytałam w wątku Franceski, że nie masz jeżówek?
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu, miło mi niezmiernie. Polecam się na przyszłość :wink:

Ewo Cieszę się że ci się podoba :D Przetaczniki różowe, pod nimi rozchodnik kaukaski kwitnący na biało, dalej dzwonki karpackie i szerokolistne. Nad wszystkim latrie białe i fioletowe oraz Landini. W nieformowanych żywopłotach podoba mi się to, ze krzewy mają różne liście, gałęzie i pory kwitnienia. Ciągle coś się dzieje.
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Justyna nie ważne są nazwy jak pięknie prezentują się żurawki..Wystarczy wygląd ;)
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Justynko żurawki piękne... ;:138
A i ja na nie choruję i właśnie sobie kolejne dokupiłam :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aagaaz Faktycznie, przy zakupie kieruję się wyglądem. Ważne, żeby wiedzieć , co dana roślinka lubi. Do nazw zaczęłam przywiązywać trochę wagi od momentu zaglądania na forum :wink: Tylu zorientowanych w ogrodowym temacie, zobowiązuje ;:108

FRAGOLA to fajnie, że można realizować chciejstwa. W twoim wężowym będzie im dobrze.

Wszystkim miłym gościom dziękuję za odwiedziny :D

Śpieszę donieść, że wczoraj akcja remont (na zewnątrz ) została zakończona.
Teraz należy ogarnąć ogród. Pogoda zmusza na razie do odpoczynku (zasłużonego w pełni) :D
Fotki postaram si pokazać w najbliższym czasie.

Życzę udanej i pogodnej soboty :wit .
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Wygląda jednak na to że życzenia na sobotę sie nie spełnią - no chyba że w następną 8-) 8-)
A jak się spisuje różowy przetacznik? bo u mnie jest przeważnie lichy i to w kilku miejscach za to niebieski przecudny, wielki i ekspansywny [ale mi to jpasuje] Pogoda na grzyby, może uda mi się w końcu wybrac na kurki w Stężycy :wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, pogoda w sobotę (po moich życzeniach-czarach :;230 ) uległa poprawie. Mam nadzieję, ze grzyby dopisały.
Z przetacznikiem różowym nie mam problemów, ładnie się rozrasta i żadne choróbsko się go nie ima. Z niebieskim nie mam doświadczeń, w tym roku zakupiłam maleństwo z szarymi listkami.

A teraz obiecane fotki poremontowe.
Moja znienawidzona 'drewutnia', która straszyła mnie od 5 lat :twisted: ( tyle mamy dom), a wcześniej też pewnie sporo. Fotka z 2006r.
I chyba rozumiecie, dlaczego ten przybytek nie był obiektem moich zainteresowań fotograficznych :;230 Dzisiaj mogę się już z tego śmiać ;:108 , ale wcześniej to raczej było mi do ;:98

Ścieżka wzdłuż domu będzie z kamienia. Część materiału już czeka, sukcesywnie będzie robiona.
Teraz czas na prace w środku, ale to powolutku, w miarę M-owego czasu wolnego.

Obrazek Obrazek

Z z drugiej strony. Wiatrołap został zamknięty.

Obrazek Obrazek

A to już widoki ogrodowe.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I bardzo dobrze , że dążyłaś do usunięcia szopki wątpliwej urody , która na pewno szpeciła tak dom , jak i ogród ;:108 .

Masz spokój , a otoczenie na tym zyskało , należą Ci się ;:63 . Widoczki ogrodowe niczym w buszu , a hosty w pokażnych kępach , nie wspomnę o ilości pąków liliowców ;:224 .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Gratuluję zakończenia remontu :D Zyskałaś miejsce na jakieś cuda ogrodowe, gdy ta przecudna budowla znikła z powierzchni ziemi. Założę się, że masz jakiś plan :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodko cudo architektoniczne raz na zawsze zniknęło z powierzchni ogrodu :tan Mogę spać spokojnie :wink: Hosty się tak rozpanoszyły, ze będę musiała je porozsadzać, bo zakryły część maluchów, także hostowych.
Liliowce w tym roku będą festiwalowe. Właśnie skończyłam poranny spacerek i wiem, że kilka nowych/starych już zakwitło.
Podejrzewany o to, że jest Pandora's Box okazał się kolejnym Gentle Shepherd ten ma kolor taki jak z etykiety. Bardzo mi się podoba. Pozostałe są nn.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ewo Dziękuję ;:196. Zakończony połowicznie, ale bardzo na to czekałam. Miejsca sporo i już planuję zmiany. Chryzantemy spore kępki w różnych odcieniach różu i fioletu, pójdą w inne miejsce. A to będzie dla róż i powojników oraz bylin towarzyszących. Już nawet 2 róże mam. Edenka i (chyba?) Wiliam Szekspir.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to masz z glowy i kawal dobrej roboty odwalony ;:180 Jestem ciekawa co na tym miejscu wykombinujesz :twisted:

edit, Sheparda musze koniecznie gdzies zdobyc - juz go tyle razy ogladam i ciagle chciejstwo na niego sie we mnie odzywa :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki kąt Ci się ujawnił po zniknięciu cudu :D Jakieś pnące? Kratę można przymocować do ściany.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Ooo jak ja Cię rozumię w sprawie tej szopki...cieszę się że i Ty usunełaś obiekt straszący obok domu i w ogrodzie... :uszy
Ale powiem Ci że moje były gorsze bo było ich 4 i miały chyba z 50 lat :roll:
Podobają mi się widoczki u Ciebie :D
Piękne liliwce...może kiedyś zrobimy jakieś machniom :lol:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule Sama jestem z siebie dumna :wink: Jeszcze trochę potrwa zanim to miejsce będzie wyglądało, tak jakbym chciała. Otwarta pozostaje sprawa podjazdu. Musi poczekać, bo źródełko (finansowe) suchawe. Kamienna ścieżka będzie sukcesywnie powstawała, w miarę zwożenia materiału (jest skąd go brać :D ). Przy murze chciałabym róże, powojniki i byliny towarzyszące. Tak ogólnie, czyli może się zrobić busz :;230 Po drugiej stronie ścieżki myślę o liliowcach, ale to nic pewnego. Spodobała mi się ścieżka u Wandy pod dębami.
Gentle Shepherd wpisałby się w kolorystykę twojego ogródka ;:108 ;:108

ewo myślę o różach i powojnikach. Czeka mnie przebudowa tej rabaty. Ten tydzień ma być deszczowy, może się za to zabiorę. Roślinki dobrze zaaklimatyzują się w wilgotnej ziemi. Muszę tylko jej nawieść i kamyki na drenaż.

Grażynko w tej kwestii ty chyba jak nikt rozumiesz moją desperację w usuwaniu przyległości wątpliwej urody. Dzięki ;:196 Wierzę, ze cztery mogą zajść za skórę. Ale najważniejsze, że to już za nami. ;:136
Miło mi, że mój busz ci się podoba. lubię takie klimaty.
Liliowce w naturze trochę bardziej w pomarańczu i rdzy. Aparat dodaje im fioletu. Ale ładne i pasują do kolorystyki tej rabaty. O tej porze mam być ciepła. Od żółci po czerwień.
Jestem otwarta na propozycje wymianki, z tym, ze na razie dysponuję w większej ilości dwoma ostatnimi.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałaś dostać ode mnie nasiona przelotu pospolitego. Zebrałam jednego z nielicznych słonecznych dni i nadaje się już do wysłania i wysiania. Podaj mi adres na pw, wyślę kopertkę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”