następnym razem pokażę parę fotek z mojego Asconopsis i moich kaiki od niego.
A twoją violacea obejrzę z ciekawością.
Lucynko nie wiem dlaczego takie gafy u ciebie strzelam

Zdjęcia mogą być naturalnie też dla Celinki ale w pierwszym rzędzie były przeznaczone dla ciebie

Katarzynko Vandy dobrze znoszą podłoże tylko muszą być pomalutku do niego przyzwyczajane. Mam dwie dorosłe od zeszłego roku(jedna uratowana ze śmietnika ma całkiem połamane liście) które zaczęłam bardzo pomału przestawiać na
podłoże. Na dzień dzisiejszy doniczka jest już pełna i rośliny wytworzyły piękne korzenie.
Zdjęcia poniżej. Zdjęcia z obecnego stanu wstawię jutro, muszę najpierw sfotografować.Jeżeli chodzi o światło to musisz też pomału dozować. Bardzo dobrze znoszą pobyt w lecie na dworze powieszone w cieniu drzewa gdzie światło prześwituje przez listki.
Rysiu

Henrykucieszę się i oczywiście zaglądaj kiedy tylko masz ochotę

Kasiu twoją Asconopsis też widziałam, miałam na nią smaczka, sama wiesz

Laura1806, Renatko

Katarzynko dla ciebie zdjęcia moich vandowatych
Widać doniczkę częściowo wypełnioną. Roślina uratowana ze śmietnika.Wtedy oczywiście nie kwitła.Liście w katastrofalnym stanie

Kwiaty wielkości około 12 cm.

11 kwiatów. Cały pęd taki duży że roślina nie umiała stać bo kwiaty były za ciężkie

Vanda Suri pink też częściowo wypełniona doniczka podłożem. Ostatnia para liści o kilka centymetrów większy rozstaw. Zdjęcie z grudnia zeszłego roku. Za mało światła żeby wytworzyła dorodny pęd kwiatowy.

Zdjęcie z maja tego roku. Doniczka już pełna. Rozwinęły się tylko dwa kwiaty, roślina była ciągle wynoszona i wnoszona do domu.ciągłe zmiany miejsca nie wpływają korzystnie na rozwój kwiatów.
Ale chyba chętna do kwitnienia bo na dzień dzisiejszy kluje się następny pędzik jeszcze maleńki ledwie widoczny między listkami.

A teraz wszyscy wiedzą że jestem fanatykiem wszystkiego co mutowane:
Phal.(violacea x Be Tris) x Violacea unique Type mutowana i pięknie pachnie

Płatki kwiatowe takie grube że aż jeden pękł przy otwieraniu.

Jutro postaram się wstawić kilka następnych przymiarek do kwitnięcia
Przyjemnej nocki życzę