Jak nawozic sadzonki krzewow ozdobnych w doniczkach?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak nawozic sadzonki krzewow ozdobnych w doniczkach?
Ja cały czas jestem na normalnych nawozach ,ale już sił nie mam nawozić ciągle i od przyszłego roku przechodzę na długodziałające, z tym, że zamierzam mieszać ten nawóz z ziemią podczas przesadzania roślin z mulitpalet do doniczek.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Aniu bardzo rozsądna decyzja (i nie mam nic wspólnego z producentem nawozu), do każdego przesadzenia wiosennego jak najbardziej, a przecież zostają jeszcze doniczki które rosną 2-3-5-10 L i więcej podasz raz i masz z głowy. przy 1000 to żaden problem ale to x 1000 to jest trochę do nawożenia. Popieram dobry wybór.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Jeśli jesteśmy przy nawozach długodziałających. Mało pisze się o polskim nawozie, a jest taki. Jest o połowę tańszy od Osmocote, a jego skuteczność jest ponoć porównywalna. Piszę " ponoć" ,bo nie używałam ich. Czy ktoś ma doświadczenie z tymi nawozami? Ich nazwa to Agriform firmy Intermag.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja chciałbym się dowiedzieć gdzie najlepiej kupić takie nawozy?
Bo w mojej okolicy niema żadnego Compo Basacote
Scotts Osmocote
Bo w mojej okolicy niema żadnego Compo Basacote
Scotts Osmocote
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Najlepiej to w hurtowniach ogrodniczych. W sumie firma może chyba też dostarczyc bezpośrednio do odbiorcy, ale myślę, że dotyczy to dużej ilości. Warto popytać o ceny w różnych punktach, bo rozbieżności między hurtowniami sa często ogromne. Nie chce mi sie szukać w necie, być może gdzieś są numery tel, ale najlepiej zadzwonić do przedstawiciela dla twojego regionu, albo napisać email i ci napisze gdzie dostarczają w twojej okolicy nawóz. Jutro wieczorem jak nie znajdziesz numeru bądź adresu email to moge wpisać, tylko gazetki reklamowe z numerami zostały na wsi. Będę je miała dopiero jutro wieczorem.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Witam
A co powiecie o tej firmie Hortiform OPTY nawóz typu OSMOCOTE 10kg 85zł
A co powiecie o tej firmie Hortiform OPTY nawóz typu OSMOCOTE 10kg 85zł
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Dobre, a nawet bardzo dobre, ale za te pieniądze możesz kupić nawozy nie gorsze , a tańsze 5-10 razy jak np; polifoski, czy polimagi,
http://www.hurtownia-rolnik.pl/aa_nawozy.htm
m. in. polifoska M-MAX czy ,polimag S 5101, które ja stosuję w swoim ogrodzie od lat.
http://www.hurtownia-rolnik.pl/aa_nawozy.htm
m. in. polifoska M-MAX czy ,polimag S 5101, które ja stosuję w swoim ogrodzie od lat.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Ale ten co ja podałem nie jest długo terminowy? Nie dział tak około 3-4 miesięcy ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Osmocote mają różne terminy długości działania, ale zazwyczaj jeszcze się posiłkuje innym nawozem uzupełniającym. Nie dość, że jest drogi to i trzeba ze względu na dłuższy okres działania dać więcej.Zazwyczaj dobrze spełnia rolę w kwiatach doniczkowych,bo nie wyobrażam za bardzo w warzywach,lepiej tu stosować więcej w naturze ,jak kompost i obornik.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Mi jest potrzebny nawóz do iglaków i krzewów liściastych w doniczkach 2L doniczek będzie około 1000 ale pewnie będzie więcej.I szukam czegoś nie tak drogiego jak Osmocote ale działającego kilka miesięcy?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Może najprościej zasilać doniczki w czasie podlewania, bo pewnie latem trzeba będzie podlewać nawet codziennie . Przy zastosowaniu osmocote nawet temperatura jest ważna na ilość uwalniania nawozu i jego rodzaj,a prościej i taniej można zastosować nawożenie razem z podlewaniem np. gdy zastosujemy kapilary i za jednym razem mamy rozwiązanie problem podlewania i nawożenia.
pozdrawiam Ludwik
Hmmm:) jestem tu nowa i dopiero doczytałam te posty 
Hortiform nie jest nawozem typu osmocote - jest nawozem o przedłużonym działaniu, ale nie jest otoczkowany (na tym polega działanie osmo i innych cote - na pokryciu żywicą działającą jak błona półprzepuszczalna)

Hortiform nie jest nawozem typu osmocote - jest nawozem o przedłużonym działaniu, ale nie jest otoczkowany (na tym polega działanie osmo i innych cote - na pokryciu żywicą działającą jak błona półprzepuszczalna)