Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

Myszko!
Anulka to ogórek korniszonowy,miałam go przez kilka lat i tez kisiłam.One nie są tylko małe tylko rosną tak jak inne.Chyba,że zerwiesz je wcześniej.Śmiało możesz zakisić.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mousefishyork pisze:Weteranie - pytałam, i oczekiwałam odpowiedzi na pytanie - dlaczego nie nadają się na kiszenie?
Boże kobieto , jak w szpitalu dla weteranów :P :;230
starałem się pisać jasno i krótko , :P , skoro nie dotrwały u mnie do całkowitego ukiszenia , to nie wiem co się później dzieje
mousefishyork pisze:to co jest złego w ich uprawie jako kiszeniaków?
dla mnie nic złego , mi smakują :P
a czy będziesz z nich zadowolona czy nie , to kwestia smaku , Twojego :P

Dziewczyny Ci napisały , że kisiły i się nadał , więc słuchaj Ich bo maja praktykę , a nie pytaj faceta co chce gotowe na stole mieć podane ;:224
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
zawadzkiego
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2011, o 13:22

Post »

Proszę o pomoc coś się dzieje z moimi ogórkami coś im żółkną liście :( Obrazek
Marek
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

moja odmiana to śremski. A czy to moze być niedobór jakiś składników..?
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Ta informacja może jest nie na czasie ,ale może się przydać na następny rok.
W" Działkowcu" Nr.10/2008 znalazłem wykaz odmian ogórka do uprawy ekologicznej.Na WCZESNY PLON do uprawy pod folią i włókniną-poleca się odmiany sałatkowe i na małosolne:Amour F1,Galant F1 i Monika mające bardzo smaczne owoce bez goryczy Na SAŁATKI I KWASZENIAKI-Cezar F1,Frykas F1,Bazyl F1 o bujnym wzroście,Izyd F1 o dobrze regenerujących się roślinach co pozwala na przedłużenie zbiorów do jesieni.Na KORNISZONY- Odys F1,Kronos Skierniewicki i Rodos o krótkich owocach.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

weteran pisze:a nie pytaj faceta co chce gotowe na stole mieć podane ;:224
Zakisić można sobie każdy ogórek, nawet te długie szklarniowe i korniszony również. Nie w tym problem . Problem jest w uprawie. Jeżeli ktoś sobie może przeznaczyć pod uprawę co najmniej około 1 ara- to jest sens uprawy ogórków korniszonowych. Ale jeżeli chce sobie uprawiać kilka krzaków w doniczkach- to nie ma sensu siać takich ogórków . Chyba tylko w celach dekoracyjnych.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przybysz508 pisze:moja odmiana to śremski. A czy to moze być niedobór jakiś składników..?
Są dwa warianty:

1. Zbyt niskie pH, ogórek ma problemy z odpowiednim dostarczeniem składnika pokarmowego przez korzeń.
2. Bardzo mała ilość przyswajalnego potasu, którego niedobór objawia się zaniżeniem plonu i deformacją owoców.

To tak w skrócie, głównie o to chodzi, że po zakończeniu wzrostu wegetatywnego, z początkiem kwitnienia roślina potrzebowała potasu. Niestety miała problemy z pobraniem lub częściowym brakiem składnika w glebie/podłożu i pewnie to jest efektem.

Jaki zastosowałeś nawóz pod korzeń? ile wcześniej go rozsiałeś ?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Przyczyną deformacji owoców ogórka może być również zakażenie roślin np. kanciastą plamistością.
Jeżeli pole pod uprawę ogórków nie było odpowiednio nawiezione przed siewem, wyrównanie braków w trakcie uprawy jest trudne a w pewnych warunkach wręcz niemożliwe.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

mousefishyork pisze:Mi z kolei zależy na kiszeniakach, bo konserwowych jest w brud. Anglicy uwielbiają ocet - a raczej ocet winny, którego ja osobiście nienawidzę! Wszystko - kiszeniaki, maślanka, kefir, itp... nie są dostępne w sprzedaży, bo to zepsute produkty są. Porażka jakaś to jest !!! Spróbuję zasadzić Anulkę i ją zakisić. Widzę że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie - czemu Anulki nie warto kisić... inne walory smakowe? robi się pusta - .... gnije? czy co? Co się z nią dzieje przy kiszeniu??? Mogę w końcu się dowiedzieć? Ja nie wiem, i proszę o oświecenie ;:132 ;:132 ;:132
Nie znam odmiany Anulka, ale co do ogórków partenokarpicznych dlaczego źle się kiszą?... Przeczytałem gdzieś że to przez niską zawartość cukrów w owocach ( poniżej 1 %). W tamtym roku miałem odmianę partenokarpiczną Amant (polecana pod osłony ale zasadziłem w gruncie) super wydajna, piękny plon ale po zakiszeniu wytrzymywała 5 - 7 dni potem robiła się miętka, pusta w środku ( producent polecał tą odmianę do konserwowania i na małosolne i jak widać miał rację :) )
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

przybysz508 pisze:mam już pierwsze zbiory tylko chyba im czegos brakuje bo sa takie troszkę miękkie i się krzywią wstawiam foto proszę o pomoc

http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 232va.jpg/
krismiszcz pisze:
przybysz508 pisze:moja odmiana to śremski. A czy to moze być niedobór jakiś składników..?
Są dwa warianty:

1. Zbyt niskie pH, ogórek ma problemy z odpowiednim dostarczeniem składnika pokarmowego przez korzeń.
2. Bardzo mała ilość przyswajalnego potasu, którego niedobór objawia się zaniżeniem plonu i deformacją owoców.

To tak w skrócie, głównie o to chodzi, że po zakończeniu wzrostu wegetatywnego, z początkiem kwitnienia roślina potrzebowała potasu. Niestety miała problemy z pobraniem lub częściowym brakiem składnika w glebie/podłożu i pewnie to jest efektem.

Jaki zastosowałeś nawóz pod korzeń? ile wcześniej go rozsiałeś ?
Chyba problem w tym że z tego co pamiętam kolega Przybysz508 strasznie oszczędzał na nawożeniu (jeśli mnie pamięć nie myli pisał że dał przedsiewnie tylko siarczan potasu i nic więcej a potem saletrę, a gdzie P a gdzie mikro) i słabo przygotował stanowisko pod ogórek.
Więc nie wiadomo jakie pH, proporcje składników mogą być straszne, mało Ca...
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

rafik_ptp chłopak dopiero się uczy, a najlepsza nauka to na swoich błędach ;-)
A jak u Ciebie ogóraski? Sonata daje rade ? ;-) W przyszłym sezonie wypróbuje Twoją odmiane i jednak zainwestuje w taśmę na 0.5h, musze rozkładać wydatki bo czeka mnie jeszcze nawadnianie borówki ;-)
Co do zmiany odmiany, chciałbym przetestować jeszcze Cabaret z Rijk Zawaan, może wiesz coś na ten temat?

...a i życzę owocnych zbiorów ;:136
11krzych

Post »

Wszystkie odmiany można zakisić, ale lepiej kisić przeznaczone do tego celu, żeby nie mieć przykrych niespodzianek.
Prof. dr Krystyna Elkner pisze:Przydatność odmian do kiszenia

Wieloletnie badania nad ogórkami do przemysłu prowadzone w Instytucie Warzywnictwa wykazały, że większość wad ogórków kiszonych zależy w dużym stopniu od odmiany. Zróżnicowanie cech technologicznych między odmianami jest bardzo duże. Najmniej przydatne do kiszenia i długotrwałego przechowywania są odmiany sałatkowe, ponieważ mają dosyć dużą i delikatną komorę nasienną, która łatwo ulega mięknięciu w procesie kiszenia, tworząc pus­ty kanał wewnątrz owocu. O ile do konserwowania można przeznaczyć owoce większoś­ci odmian konserwowych, to do kiszenia wykorzystuje się tylko niektóre z nich. Ze względu na dużą skłonność owoców do tworzenia niewielkich, ale licznych, pustych komór w komorze nasiennej, drobnobrodawkowe odmiany ? pomimo ładnej barwy skórki oraz wyrównanego kształtu i wielkości ? nie stanowią najlepszego surowca do kiszenia. Konsumenci polscy najbardziej akceptują ogórki kiszone odmian grubobrodawkowych.
Kompletne źródło:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1828
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1872
Ag-ness
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2011, o 12:49

Post »

Witam,
zerwałam ogórki z gruntu o dzień wcześniej niż nakazuje okres karencji dla Amistaru 250SC, w sumie opryskałam je dość pobieżnie po liściach wierzchnich,ale zawsze to jakaś chemia. Proszę o info czy nadają się do spożycia na świeżo lub przetwarzania?
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

forumowicz pisze:
Zakisić można sobie każdy ogórek, nawet te długie szklarniowe i korniszony również. Nie w tym problem . Problem jest w uprawie.

Pozdrawiam
Myślę,że nie tylko w uprawie problem,są tacy którzy przepadają za kiszonymi,inni lubią korniszony a nie znoszą tych pierwszych ,są też tacy którzy lubią jedne i drugie.Informacja którą podałem, zresztą powołując się na miesięcznik "Działkowiec" dotyczyła tych ,którzy preferują określony rodzaj ogórka do określonych celów konsumpcyjnych.Nie każdy ma na ten temat pełną wiedzę,a i przetwory z ogórków robi z reguły do własnych celów.nie będzie więc do tego używał beczek czy silosów.Oczywiście każdy ogórek mona zakisić,tylko nie każdy ma odpowiedni smak i nie każdy po zakiszeniu może być przeznaczony do dłuższego przechowywania.
Obrazek
11krzych

Post »

Ag-ness pisze:Witam,
zerwałam ogórki z gruntu o dzień wcześniej niż nakazuje okres karencji dla Amistaru 250SC, w sumie opryskałam je dość pobieżnie po liściach wierzchnich,ale zawsze to jakaś chemia. Proszę o info czy nadają się do spożycia na świeżo lub przetwarzania?
Nie rób tak nigdy więcej. Definicja okresu karencji wynika co prawda z SOA, ale należy jej przestrzegać.
Tu sobie poczytaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... i#p1668815 i sama zdecyduj.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”