Paź królowej.... i inne owady. Cz.1
- robaczek
- 200p
- Od: 19 kwie 2008, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Paź królowej.... i inne owady.
MirekAW ten owad z kawałkiem liścia to może być miesierka inaczej pszczoła krawiec. Rozejrzyj się dookoła może znajdziesz na jakiejś roślinie np. róży liście z powicinanymi kółkami średnicy 1 cm lub większej.
Dziękuję Agnieszce - Robaczkowi za odpowiedź. Rzeczywiście owad niosący wycinek liścia przypominał większa pszczołę. Znając nazwę przejrzałem internet i to jest to.
Ktoś napisał że paź królowej lubi też zwykły koper, pewnie tak ale gąsienice pazia spotykałem tylko na fenkule choć wokoło było sporo zwykłego kopru a motyla spotykałem tylko wtedy gdy rósł koper włoski.
Pozdrawiam
Ktoś napisał że paź królowej lubi też zwykły koper, pewnie tak ale gąsienice pazia spotykałem tylko na fenkule choć wokoło było sporo zwykłego kopru a motyla spotykałem tylko wtedy gdy rósł koper włoski.
Pozdrawiam
To może u mnie był wyjątek, ja kopru wloskiego nie miałam.MirekAW pisze:Ktoś napisał że paź królowej lubi też zwykły koper, pewnie tak ale gąsienice pazia spotykałem tylko na fenkule choć wokoło było sporo zwykłego kopru a motyla spotykałem tylko wtedy gdy rósł koper włoski.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też nigdy kopru włoskiego nie miałam, a już dwa razy były u mnie Pazie
Ostatnio rok temu : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=616 (u dołu strony)

Ostatnio rok temu : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=616 (u dołu strony)
To fakt , że zdjęcie okropne . Brak ostrości .
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Pierwszy raz odwiedził mnie Paź Królowej! Czekałem tak długo na niego i się doczekałem

- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
tija ten drugi motyl, o ile w słońcu mienił się na niebiesko to może być jakiś Mieniak, np. Mieniak tęczowiec. Wg wiki: w odróżnieniu od większości motyli dziennych mieniaki tęczowce (i blisko spokrewnione z nimi mieniaki strużniki, mieniaki metis) żywią się nie nektarem, ale sokiem wyciekającym z ran na drzewach i płynami zawartymi w gnijących substancjach (także odchodach zwierzęcych)
U mnie w tym roku też był:

i właśnie ze względu na jego upodobania kulinarne ciężko mu zrobić "klasyczne" zdjęcie na kwiatku...

U mnie w tym roku też był:

i właśnie ze względu na jego upodobania kulinarne ciężko mu zrobić "klasyczne" zdjęcie na kwiatku...
Witam, zarejestrowałam się na tej stronie ponieważ dzisiaj znalazłam pazia królowej na liściach kalafiora, który w ogóle nie lata. Na jego jednym skrzydle brakuje "czułka". Może to jest powodem. Chociaż tato mówił mi że ostatnio pryskał kalafiory opryskiem, więc może motyl został podtruty. Dałam mu kopru, liści marchwi i pietruszki do jedzenia. Co mogę jeszcze dla niego zrobić? Proszę o szybką odpowiedź.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo ,motyl to nie gąsienica ,nie będzie jeść liści , może dobry byłby nektar z kwiatu ,a więc nazbieraj kwiatów
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Dziękuję za odpowiedź. Nazbierałam trochę polnych kwiatów.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50