U Gajeczki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tatia
50p
50p
Od: 20 cze 2011, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Gajeczki

Post »

Bardzo fajna rabatka, szczególnie podobają mi się liliowice, może dlatego, że nie mam ich jeszcze! w swoim ogrodzie.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

Iwonko, tak, kasztanowiec to to samo co rącznik. Jak da nasionka to będę się dzielić :D Mam nadzieję, że net u Ciebie szybko wróci do normy.

Tatio - dziękuję :) Polecam Ci liliowce, są właściwie bezproblemowe a wybór ogromny :)
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

hej piszesz, że u mnie pusto a u Ciebie? ;)
mi na razie net zwolnił i nie mogę zdjęć dodawać do 17 :( Ale to jeszcze tylko tydzień.
za nasionka rącznika dziękuję, mam swoje z bordowego :)
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Już będzie u mnie głośniej :)
Oto co w ostatnich dniach zakwitło u mnie:
Niespodzianka, nie wiedziałam, że mamy takie cudeńko, a nazywa się ono podobno George Burns, fajnie :)

Obrazek

A to moje ulubione lilijki:

Obrazek

Datura troszkę podkarmiona, nabrała ciemniejszego koloru i ma już pąki!

Obrazek

Obrazek

A żeby nie było tylko kwiatowo, pierwszy czerwony koralik! Niestety pryskany, więc zjedzony nie będzie na razie:

Obrazek

Ale za to mam taką pyszną kolacyjkę (wiem, że pomidorków i ogórków się nie łączy, ale taką sałatkę uwielbiam po prostu):

Obrazek

A gdyby ktoś chciał, to podzielę się przepisem na banalnie prosty, a moim zdaniem pyszny otrębowy chlebek, o taki:

Obrazek Obrazek
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

to ja poproszę przepis na chlebek :)
a salatkę z małosolnych i pomidorków zrobiłam sobie jutro na śniadanie do pracy :) i też świadoma tego, że się ich nie łączy ;)
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

To ja poproszę przepisik ;:180
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Bo ta sałatka jest the best, prawda Iwonko?
Proszę, oto przepis:

1 kg mąki pszennej (lub po pół kg pszennej i żytniej)
5 dkg drożdży zwykłych (ta kosteczka, nie w proszku)
1 szklanki otrąb pszennych
1 szklanka otrąb owsianych
2 płaskie łyżki soli
pół łyżki cukru
10 dkg pestek słonecznika
4 łyżki pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
1 litr ciepłej wody

Przygotowanie:
- drożdże rozpuścić z cukrem i szklanką wody (odlanej z tego litra), odstawić w ciepłe miejsce, żeby troszkę "ruszyły"
- pozostałe sypkie produkty do dużego gara, pomieszać łychą, wlać wodę i rozczyn drożdżowy, wymieszać ciasto łychą (nie trzeba nic zarabiać i to mnie najbardziej cieszy ;), postawić w ciepłym miejscu na ok pół godziny, niech sobie rośnie,
- przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, maksymalnie tak trochę powyżej połowy ich wysokości, żeby nie uciekł :), można posmarować ubitym jajkiem lub białkiem jajka, posypać kminkiem czy sezamem (ja nie lubię, bo mi się sypie przy krojeniu)
- niech sobie stoi chwilę w cieple, a my włączamy piekarnik na 180 stopni i jak się zagrzeje to do gorącego piekarnika na godzinkę (ja po 45-50 minutach wyłączam piekarnik dla oszczędności, ale nie otwieram, to sobie chlebek dojdzie). Można sprawdzać patyczkiem czy upieczony.
- po wyjęciu z piekarnika koniecznie wyjąć z foremek, żeby stygł sobie, np jak u mnie na desce czy na kratce, bo w foremkach się zapoci, i taki ciepły to nie za bardzo nadaje się do krojenia, bo się rozlatuje.

Dla mnie to prościutki przepis, trochę się rozpisałam dodając jak ja to robię. Jeszcze tak odnośnie składników. Otręby można dodawać w innej konfiguracji, można same pszenne np. To samo tyczy się oczywiście ziarenek, można w ogóle nie dawać, można mieszać, u mnie na zdjęciu jest np z samym słonecznikiem, bo innych akurat nie miałam :)

Smacznego Wam życzę i dajcie znać jak wyszedł :)
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Gajeczko!
Pyszna sałatka i chlebek! Ogródek warzywny robi wrażenie :shock:
Pomidory już zbierasz i to nie ze szklarni... Ja w tym roku tez bawie się w pomidory, posiałam kilka krzaczków, ale u mnie dopiero zakwitły, więc do pomidorów jeszcze daleko :( Ciekawa jestem, czy w ogóle coś urosnie. Takie to moje pierwsze eksperymenty :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och, jaki apetyczny chlebek... też piekę najróżniejsze chleby ale na taki to nie mam przepisu więc zapisuję. A co do sałatki to też taką uwielbiam. i jeszcze troszkę cebulki. A jak się da kiszone albo małosolne to już nie zabiją witamin z pomidorów ;)
alpines
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 gru 2010, o 13:14

Post »

Warzywniak imponujący :) Kawał pracy włożony ale pewnie warto bob i zdrowo i smacznie :)
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Kalmia - Witam w moim ogródeczku :) Dziękuję za komplementy :) Z tego co wiem, to od kwitnienia do czerwonego owocu pomidora - 55-60 dni, licz, ja trzymam kciuki :)

Justynko - Ja piekę ten chlebek, bo jest bardzo prosty w wykonaniu, inne czasem nie wychodzą i to mnie zniechęca. Spróbuj, naprawdę warto :) I dziękuję za informację o tych małosolnych ogóreczkach, dziś wypróbuję w ten sposób :) I cebulka obowiązkowo oczywiście!

Alpines - witaj w moim zieleniaku :) Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do częstych odwiedzin :)
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Dziś pokażę moje cukinie i kabaczki, tylko proszę nie zwracać uwagi na chwasty.. Jest za miękko, żeby zrobić z tym porządek, czekam, aż ziemia trochę przeschnie. Roślinki u mnie jeszcze małe, bo pierwsze nie wzeszły, chyba miały za zimno, dopiero rozsada z doniczki się przyjęła. Ale z moich obserwacji wynika, że dyniowate nie lubią takiego sadzenia. Najlepiej i najszybciej rosną siane wprost do gruntu. Takie siewki zanim w ziemi ruszą, to mija trochę czasu. W doniczce posiałam dwie odmiany cukinii, żółtą i zieloną, dwa patisony - biały i taki malutki czarny i kabaczek. Teraz dopiero pierwsze maleńkie owoce ujawniają, co wzeszło. I zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Rośnie też cykoria, około 30 takich maleństw, podniszczonych przez deszcz, ale dają radę:

Obrazek

A to na dzisiejszą zupę:

Obrazek

I przegryzka:

Obrazek
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Bób bardzo apetyczny. Poczęstowałam się, bo też bardzo go lubię.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
Tatia
50p
50p
Od: 20 cze 2011, o 09:57

Post »

Ależ zazdroszczę Ci własnych warzyw, mam nadzieję, że w przyszłym roku też się zdecyduję na warzywnik, tylko gdzie go umiejscowić :?: :(
Smakowicie to u Ciebie wygląda ^^
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”