W tym roku kupiłam Warszawska Nike , właśnie przestała kwitnąć kilka dni temu i teraz zastanawiam się czy ja podciąć. Pani napisała że robi to jesienią a ja na etykiecie mam że dopiero na wiosnę. Mogę ją teraz podciąć?
Ale piękna kolekcja powojników .
Widze masz "Multi Blue" czy może pamiętasz jak kwitła za pierwszym razem? Były od razu takie kwiatki jak na towich zdjęcach czy takie pojedyncze zbliżone do the president? Bo kupiłam multi blue ale chyba tylko z nazwy bo kwitnie mi bez tych rozbudowanych pylników tj taki prosty niebiejki jak president.
Jest to chyba najbardziej znany przypadek i najszerzej opisywany... powojnik ten w każdym momencie może powrócić do oryginalnych kwiatów - czyli stać się ponownie "President"-em.
Częste są nawet przypadki kiedy oba typy kwiatów są w tym samym czasie na jednym powojniku.
Znane są również inne podobne sporty wśród clematisów... choć nie wracają one do oryginału tak chętnie jak "Multi blue".
Poniżej lista:
C. 'Avant-garde' = sport C. ?Kermesina?,
C. ?Blue Light? = sport C. ?Mrs Cholmondeley?,
C. 'Crystal fountain' = sport C. ?H.F. Young?,
C. ?Empress? = sport C. ?Josephine?,
C. ?Fairydust? = sport C. ?Venosa Violacea?,
C. ?Sprinkles? = sport C. ?Prince Philip?,
C. ?Tie Dye? = sport C. ?Jackmanii',
+ dla porządku:
C. ?Multi Blue? = sport C. ?The President?,
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin