Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Beatko mam jeszcze sporo miejsc w ogrodzie do obsadzenia. Moja przygoda z ogrodem przeciez dopiero się zaczęła. Chociaż są osoby , które widząc mój ogród dziwią się, że dokupuje rosliny a ja się dziwię, że tak mówią i dalej nie dyskutuję bo często na innych falach nadajemy :;230 Myślę, że jeszcze długo będę miała co dosadzać i o to przeciez chodzi.
Gosiu wczoraj przegladałm zdjęcia archiwalne. Rany jakie niesamowite zmiany. Nawet nie zdawałam sobie sprawy ,że niektóre rośliny tak szybko sie rozrosły. Jak będe miała trochę czasu to wstawię fotki porównawcze.
Aszko ja też nie widziałam nigdzie w sklepach tego preparatu. Wyszukałam w internecie. Niestety nie ma 100 % środka na te larwy i nie da się ich wytępić za jednym razem. Skuteczność tego preparatu byłaby wtedy gdyby go stosować co roku raz w lipcu , drugi raz pod konieć sierpnia. On niszczy tylko młode a larwy chrząszcza majowego a one siedzą w ziemi trzy lata. Więć systematyczność w stosowaniu to podstawa. Rok po roku. :(

A trawnik "przeczesany" i czekamy co będzie dalej.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monisiu pięknie wyglądają te latarenki,zwłaszcza przy obrzeżu z kamyków.Dobrze mieć zdolnego męża i chętnego do pomocy. ;:138 Idealnie pasują do twojego ogrodu.Na różowa szałwię też się piszę.Tą wielką fioletową przycięłam bo już puszczała młode odrosty.W tej chwili są już spore kępki z nowymi pąkami kwiatowymi.To rewelacyjna roślina.Wczoraj robiłam wielkie porządki w ogrodzie.Wycięłam wszystkie przekwitłe kwiatostany bylin ..No i sporo krzewów uporządkowałam,pęcherznicę,żylistek ,berberysy.Trochę wyrównałam mahonię.Wycięłam padniętą sosnę himalajską i wykopałam korzeń.Trzeba jeszcze to wszystko wywieźć i zrobić porządek.Po tych deszczach znowu pielenie,chwasty rosną jak szalone.Ale jeszcze trochę za mokro,wczoraj znowu dolało.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Soczewka pisze:...wczoraj przegladałm zdjęcia archiwalne. Rany jakie niesamowite zmiany. Nawet nie zdawałam sobie sprawy ,że niektóre rośliny tak szybko sie rozrosły. Jak będe miała trochę czasu to wstawię fotki porównawcze...
Oj Moniko będę czekać ;:65
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ala słusznie zauważyła, że fajnie jest mieć m. chętnego do prac ogrodowych.
Mój na 100% by potrafił zrobic coś takiego. Tylko te chęci :roll:
No, ale ostatnio jak ma humor to nawet nie zrzędzi, że nie podoba mu się nasz ogród i nawet ma jakieś plany. :D
Może się odmienił?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja myślę, że po prostu zobaczył efekty tworzenia tego ogrodu i zaczęło mu się podobać, dlatego przestał zrzędzić :uszy
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Alu jeśli szałwia mi wykiełkuje to oczywiście się podzielę. Nieźle się napracowałaś mam nadzieję, że palce i ścięgna masz całe. Ja również złapałam za sekator i poobcinałam tawuły, wierzby, przekwitłe byliny itp. Tylko z tą różnicą, że ja sobie rozłożyłam tę pracę na kilka dni. Dziś znów była wizyta w szkółce i nowy nabytek
Augusta Luise- ma niebiański zapach.
Obrazek Obrazek

Oprócz tego cztery trawki
Hakonechloa, miskant Cabaret, rozplenica, i jakaś bordowa ale nazwa mi gdzieś uleciała.

Anka_ obiecuję wkleić ale jeszcze musisz poczekać, ponieważ cierpię na brak czasu.

Gosiuz tą chęcią do prac ogrodowych to jest różnie i zależy od humoru, ale narzekać nie mogę. Jeśli chodzi o światełka to Tomek ma na tym punkcie małego bzika więc robił to z przyjemnością. Ja już kiedyś chyba pisałam, że nawet nie wiem kiedy u nas żarówki się przepalają bo od razu są wymieniane na nowe. Do pewnego czasu to nawet nie wiedziałam gdzie trzymamy zapasowe żarówki.

Monia też tak myślę, że Gosi M zaczął zauważać efekty jej pracy. U mnie było na początku podobnie Ciągłe pytania po co kupiłaś kolejne zielsko ? Teraz jest spokój i od czasu do czasu słyszę "ale mamy ładnie" Po drugie chyba mój m przyzwyczaił się do tego, że mam świra na punkcie roślin i już nawet nie zauważa, że przyjeżdżam z nowymi zakupami.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Liliowce
Jan Paweł i Krasnaja Zwiezda (Są bardzo podobne do siebie Na zdjęciu różnią się barwą ale w realu oba są czerwone)
Obrazek Obrazek

Dwa razy NN
Obrazek Obrazek

Little Missy i Longfield Anwar
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prawdopodobnie Mallard i Pink Damask
Obrazek Obrazek

Lilie
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, Twój ogród pięknieje z dnia na dzień. Latarenki dodały uroku ogrodowi :uszy Liliowce masz wspaniałe :D U mnie też powoli zaczynają się otwierać, ale na takie kępy, jak Twoje pewnie jeszcze muszę ze dwa lata poczekać ;:65
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

No, no czekam na fotki porównawcze :uszy Dzisiaj sama się zdziwiłam, jak spojrzałam na moje fotki z ubiegłego roku ;:111
Liliowców nie kocham nadmiernąmiłościa, ale dzięki Twoim porównaniom wiem, ze mam Krasną Zwiezdę ;:180 :lol:
Awatar użytkownika
Tatia
50p
50p
Od: 20 cze 2011, o 09:57

Post »

Bardzo ładnie tu u Ciebie, widać, że działa na Ciebie magia forum, niestety, lub na szczęście- ze mną dzieje się to samo. Wpisuję się, by Cię nie zgubić, będę bacznie obserwować poczynania ;)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, czy ten nutkaj rósł w tym miejscu, czy to coś nowego?
Jakoś go nie pamiętam
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Monika, napisałam róża flashowa, co miało oznaczać zakup na All u sprzedawcy o nicku flash. Sprzedaje jesienią, dość tanio, fajne odmiany. Sadzonki są ładniejsze, niż w niejednej renomowanej szkółce.
Augusta zajmuje u mnie wysoką pozycję zakupową, ale u nas, niestety, brak porządnych sklepów ogrodniczych :(
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Wczoraj wieczorem napisałam się powklejałam fotki porównawcze i ..... wyłączyli u mnie prąd ;:223
Taki mały peszek i wkurzona poszłam spać.

Więc od nowa naraie bez fotek. Może uda się wieczorem

Monia liliowce są u mnie od zeszłego roku a te nieliczne większe kępki to podarunki od znajomych.
Wiekszość to maluszki zakupione przez internet i też będę musiała jeszcze zaczekać na porządny efekt
Jolu u Ciebie w ogrodzie było już widać duże różnice w zeszłym roku. :lol:
Tatia oj działa ta magia , dziala i to z wielka siłą. Ja podchodzę do tego pozytywnie, bo uważam,że każdy człowiek powinien mieć w życiu swoją pasję. Moją jest ogród. Jedyny minus to to że już w środku zimy chciałabym wiosnę i oczekiwanie na nią mnie wykańcza ;:65
Gosiu cyprysik rosnie przed domem już od kilku lat. Możliwe,że nie zwróciłaś na niego uwagi lub zapomniałaś.
W tym roku bardzo wystrzelił w górę, ma coraz większe przyrosty. W zimę robiłam aranżacje tej rabaty, ale nie uda mi się zrealizować tych planów. Po drugie trochę koncepcja mi się zmieniła. Teraz chętnie widziałabym tam róże. Myślałam o Bonice i Leonardo. Po drugie w projektowaniu nie wzięłam pod uwagę tego że zimą w to miejsce jest odgarniany śnieg z podjazdu więć muszę jeszcze raz wszystko przemyśleć i zaplanować.
Basiu dziękuję za namiary. Możliwe, że jesienią skorzystam
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ten o imieniu Mallard jest rzeczywiście aż tak różowy??
Ja kupiłam już kilka różowo wyglądających na zdjeciach, a w rzeczywistości jednak mają inne odcienie, choć nie powiem, również piękne :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”