Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Balkon Lokiego

Post »

Moje dalie szaleją ? ale tylko te z siewu. Wśród tych otrzymanych z karp szaleje tylko jedna odmiana ? Véritable. Miała mieć metr wysokości, ma metr sześćdziesiąt i zupełnie zagłuszyła pozostałe (mimo że wszystkie miały być teoretycznie tej samej wysokości). A najgorsze jest to, że sprawę z tego sobie zdałem zupełnie niedawno. No bo posadziłem cztery karpy i wyrosły cztery wielkie pędy i kilka mniejszych. Pierwsza zakwitła właśnie Véritable. Dużo później zaczęły się pojawiać pączki na drugim wysokim pędzie. Miałem nadzieję, że to któraś z pozostałych odmian ? ale nie. Też Véritable. Obstawiam, że pozostałe dwa pędy, jak w końcu zakwitną, też okażą się być Véritable.

Co do zawilców ? moje kwitną już chyba od dwóch miesięcy. I nie zamierzają przestać. Wprawdzie od czasu do czasu spala je słońce (źle znoszą upał), ale zawsze potem wypuszczają mnóstwo świeżych pąków i nadrabiają straty.

Co do maczku ? ja w sumie też wolę takie o kwiatach pojedynczych, ale ten też ciekawy. Gorzej że na wszystkich makach pojawił mi się chyba grzyb ? w każdym razie na liściach pojawiają się brązowe plamy, potem całe liście nierównomiernie brązowieją i odpadają... Biały nalot też widuję... A oględziny nie pozwoliły mi stwierdzić przędziorków, ani żadnego innego draństwa tego typu.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Parna pogoda na zmianę z zimnem i deszczem to idealna pogoda dla grzybów.
Ja mam już mączniaka na pierwszych floksach.
Pewno więc i twoje maczki złapały jakieś choróbsko.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki za podpowiedź, Kogra ? będę zatem je pryskał środkiem grzybobójczym. Pewnie nawet już dziś.

Przy okazji ? parę fotek. Po pierwsze ? samosiejka tujałki zatokowej. Po drugie ? kolejny ciekawy mak polny. I po trzecie ? biała dalia Mignon.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, wszystkie trzy kwiatki śliczne. Ale jak ty bedziesz je pryskał przy deszczowej pogodzie?
Serdeczności :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Zdjęcie z gościem ,bomba :D
U mnie ostatnio jakby częściej pojawiają się goście .Nawet dzisiaj bączek latał sobie w śród bratków i blue dream .Rozkosz dla mych oczu .
Twoje maki są niesamowite reszta też piękna ale one cudo . Szkoda że cały balkon jest trudno pokazać i w sumie i tak nie odda zdjęcie tego co w rzeczywistości :roll:
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Nie wiedziałam, że zawilce mogą tak długo kwitnąć, szczególnie w mocnym słońcu. Może by tak jakieś zdjęcie...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? i tu mnie masz jak bocian żabę. ;-) Nie będę pryskał, dopóki się te deszcze nie skończą.

@ Katarzynka ? dzięki. :-) No i może rzeczywiście już pora, żeby zrobić (i wrzucić na forum) kolejną fotkę poglądową całości balkonu... Nie będzie już tak ładna jak te ostatnie ? bo powojniki kończą już drugie kwitnienie, a i chabry w znaczącej większości przekwitły ? ale zawsze coś pokaże. :-)

@ Bystrzanka ? kwitną te zawilce i wcale nie zamierzają przestać. :-) A co do zdjęć ? no robię od czasu do czasu, ale w sumie wszystkie wyglądają tak jak te, co już wklejałem. :-P No ale specjalnie dla Ciebie:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Dzięki za zdjęcie z dedykacją! Widzę, że i skrzydlaty gość się załapał na sesję.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Zawilec cudny, taki delikatny. To nic że wszystko juz było. Możesz od nowa pokazywać to samo. ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

O rany ile piękności i to wszystko na balkonie :shock: :shock: :shock: nie chce się w to wszystko wierzyć :D jaką powierzchnię ma Twój balkon :?: Zapraszam do mnie :wink:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Bystrzanka ? no bzygów to na balkonie mam pełno. Podobnie jak trzmieli, biedronek i jakichś takich niewielkich błonkówek zapylających głównie kropliki, nemezje i nasturcje. To i na fotkach się czasem załapują.

@ Abeille ? ja tam wolę co rusz to nowe rzeczy pokazywać. Jeszcze się sezon na nowości na balkonie nie skończył definitywnie. ;-) Właśnie u astrów chińskich zaobserwowałem pierwsze pąki. :-)

@ Bonia ? nie wiem, nie mierzyłem, ale balkony mam DWA. ;-)

A teraz ? ze specjalną dedykacją dla Katarzynki ? fotki poglądowe.

Balkon numer jeden:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oraz balkon numer dwa :

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dziękuję za dedykację :wink:
No wiesz i Ty piszesz że nie masz co pokazywać a zieleninka też niczego sobie .Tak czy tak Twój-Wasz balkon-ny najładniejsze nawet z przekwitającymi już kwiatami w porównaniu do sąsiedzkich ,bajka .Pewnie wszyscy Wam zazdroszczą tej bliskości z przyrodą i to jeszcze tak wysoko :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ciągle nie mogę się nadziwić, ze nikt nie chce obsadzić balkonu, mając taki widok na twój balkon.
Lenistwo, nadmierna oszczędność czy co jeszcze może być tego przyczyną.
Betonowcy bez poczucia estetyki i potrzeby kontaktu z naturą z której się wywodzą czy jak ? :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Katarzynka & Kogra ? Już wam mówiłem, że są nawet i tacy, co to im wręcz roślinki PRZESZKADZAJĄ. Bo ? wiadomo ? czasem coś się przeleje przy podlewaniu i to straaaasznie niszczy fasadę. Normalnie zastanawiam się, kiedy zakażą deszczowi padać, żeby nie niszczył fasady ? bo przecież też po niej spływa.

W każdym razie dzięki za ciepłe słówka. A jako bonus fotka wilca trójbarwnego oraz czerwonej lewkonii o kwiatach pojedynczych.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »