Clematis - pielęgnacja, wymagania

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clematis - pielęgnacja

Post »

Steasi pisze:A zna ktoś coś dobrego do odkwaszania gleby co można by było stosować dość często? Nie miała baba kłopotu to posadziła sobie powojniki przy tujach.Więc?
Mielony dolomit - dostępny w dobrych sklepach ogrodniczych i hipermarketach, wychodzi chyba najtaniej.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dodad pisze:Magiczna siła, bo o niej pisałam, ma nawet opis w łyżeczkach na opakowaniu :wink:
też pisałam o magicznej sile i nie było nic o łyżeczkach (sprawdze raz jeszcze :D, bo może z osłupienia nie przeczytałam) - z tym że ja mam akurat nie do powojników tylko do pelargonii i kwasolubnych
Ewa
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na tym substralu do powojników pisze o łyżeczce;)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Używam czasami "Magicznej siły" - dozowanie jest zupełnie bezproblemowe: jedna łyżeczka na 5l konewkę (czyli 2 na dużą, 10 litrową) - prościej się już chyba nie da.
Przy nawożeniu dolistnym zaleacana jest - o ile dobrze pamiętam - połowa dawki.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

lesioc pisze:
Steasi pisze:A zna ktoś coś dobrego do odkwaszania gleby co można by było stosować dość często? Nie miała baba kłopotu to posadziła sobie powojniki przy tujach.Więc?
Mielony dolomit - dostępny w dobrych sklepach ogrodniczych i hipermarketach, wychodzi chyba najtaniej.
Dzięki wielkie ;:180 rozejrzę się :uszy
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

Jakiego używacie nawozu?
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mam pecha. akurat mój do pelargonii nie ma ani słowa o łyżeczkach :( pozostaje mi zaryzykowac bo grama na pewno nie odmierze.

nie zasmiecam dluzej watku - w koncu to nie nawoz do powojnikow.

a jeszcze jedno pytanie. jak go rozpuszczacie? ja to jakas problematyczna jestem bo nawet z mieszaniem w konewce mam zagwostke
Ewa
Kajku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2011, o 22:44

Post »

Witam !

Kupiłam ostatnio nawóz do powojników-clematisów, firmy agrecol w granulacie a ponieważ naczytałam się o możliwości przepalenia korzeni nie zastosowałam go według instrukcji producenta, tylko rozpuściłam jedną małą łyżeczkę na 6 litrów wody i tym preparatem systematycznie podlewam moje clematisy. Kwiaty są młode, ale pięknie rosną. W ciągu miesiąca urosły dwukrotnie (3 z 4) i właśnie na nich pojawiają się ogromne ilości pąków.
Chciałabym się dowiedzieć, czy ten sposób nawożenia jest dobry, czy to przypadek, że się tak rozwijają i jeżeli nadal będę je podlewać taką mieszanką to np przestaną rosnąć :) Czy ktoś rozpuszczał granulat w wodzie? I może zna proporcje ewentualnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

-- 7 cze 2011, o 22:50 --

Witam !

Kupiłam ostatnio nawóz do powojników-clematisów, firmy agrecol w granulacie a ponieważ naczytałam się o możliwości przepalenia korzeni nie zastosowałam go według instrukcji producenta, tylko rozpuściłam jedną małą łyżeczkę na 6 litrów wody i tym preparatem systematycznie podlewam moje clematisy. Kwiaty są młode, ale pięknie rosną. W ciągu miesiąca urosły dwukrotnie (3 z 4) i właśnie na nich pojawiają się ogromne ilości pąków.
Chciałabym się dowiedzieć, czy ten sposób nawożenia jest dobry, czy to przypadek, że się tak rozwijają i jeżeli nadal będę je podlewać taką mieszanką to np przestaną rosnąć :) Czy ktoś rozpuszczał granulat w wodzie? I może zna proporcje ewentualnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
agnieszka77
50p
50p
Od: 13 wrz 2009, o 18:57

Powojnik ma kwiaty tylko u góry...??

Post »

witam Was serdecznie :D Jestem zupełnym laikiem w sprawach powojników. Może ktoś odpowie mi, czy to normalne, że mój powojnik( niestety nie znam nazwy) wyrósł wysoki i pączki ma tylko u samej góry... Zawsze myslałam, że powojniki kwitną na całej swojej powierzchni..
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Re: kwiaty tylko u góry...??

Post »

Witam,
Powojniki tak z reguły kwitną (zależy też jak były prowadzone). U podstawy z reguły nie ma kwiatów ponieważ powojniki lubią mieć dół zacieniony (np. roślinami okrywowymi ).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
agnieszka77
50p
50p

Post »

rozumiem, tylko, że on ma wysokości już ok 2,5 m ( ubiegłoroczna sadzonka) i tylko dosłownie u samej góry pączki... :?
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli to powojnik włoski, to raczej wszystko w porządku.
Wklej jakieś zdjęcie roślinki.
agnieszka77
50p
50p

Post »

Obrazek

udało się!!! Oto on wczesną wiosną- obecnie jest o wiele, wiele wyższy.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz fotkę z kwiatami?
ps.ładna okolica :wink:
agnieszka77
50p
50p

Post »

Jurek, na razie tylko pąki, wiesz- te wysoko, u samej góry :D , gdy rozkwitnie od razu pstrykam zdjęcie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”