Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Moni,pięknie pokazałaś fotorelację z podróży, synuś obfotografowany,a gdzie na zdjęciach rodzice?
Lilie masz przepiekne.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, to dobry pomysł, żeby zainteresować się trawami, a wybór jest bardzo duży... juz oczami wyobrazni widze jak w półcieniu falują swoimi kłosami...
wiesz, musze sie zainteresowac ketmiami... (kurcze, tylko gdzie znalezc na nie miejsce??) polecilabys je?
póki co czekam na pierwsze pąki hibiscusa bylinowego.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś dzięki za wycieczkę...pięknie oddałaś tamtejsze klimaty. Ja też lubię sobie przysiąść i poobserwować przy kawce. :wink:
A wracając do ogródka....jednym słowem piękne i nazwane lilijki i inne....napisalam do Hani o tę nazwę. ;:196
;:167
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Moniu, po raz pierwszy oglądam Twój wątek, a to już 9 część! Zachwycam się leśnym ogrodem, hostami, żurawkami i rh (tych ostatnich wcale u siebie nie mam, niestety). Dużo mam jescze do końca, wpisuję się, żeby śledzić!

:wit
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Moniko, witam serdecznie!
Nadrabiam zaległości w Twoim wątku, a było co nadrabiać... :) Wspaniała podróż, tyle ciekawych miejsc zwiedziliście! Dzięki za opowieść i foto.
No i widzę, że mimo Twojej nieobecności ogród miewa się bardzo dobrze. Lilie kwitną Ci przepięknie!
U mnie też lilie rozpoczęły kwitnienie, ale moja kolekcja tych wspaniałych roślin dopiero powstaje (oby myszy je nie zjadły, bo mam tych stworzonek pełno w ogrodzie). Piękne to są kwiaty i już wiem, że w następnym roku z pewnością dokupię nowe odmiany!
Pozdrawiam Cię serdecznie :D
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Monia68 pisze:Na szczęście długo cieszą oczy lilie, hortensje i ketmie. Te ostatnie na południu Europy już w pełni rozkwitu, a u mnie dopiero mają małe pąki :roll:
U mnie też jeszcze w małych pąkach :wink:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Małgosiu, M został w domu, ja jestem na niewielu zdjęciach, bo sama zazwyczaj je robię :lol:

Aguś, czy mogłabyś mi polecić jakieś trawy? Ja się na nich kompletnie nie znam, a nie chciałabym tracić kolejnych.
Ketmie jak najbardziej polecam- nie dość, że mają piękne kwiaty, to kwitną późnym latem do jesieni, kiedy inne krzewy przygotowują się do spoczynku. Myślę, że powinny rosnąć na słonecznych osłoniętych stanowiskach, wówczas kwiaty pojawiają się wcześniej (w niektórych ogrodach na Mazowszu już na początku lipca).

Eluś, dziękuję i polecam się łaskawej pamięci ;:196 Osobiście wolę wino, ale kawka też może być :wink:

Agatko, witam Cię w moim ogrodzie :D Powstaje od siedmiu lat, czyli odkąd tu zamieszkaliśmy. Prawdopodobnie nie ukończę go do śmierci :lol: , bo teren duży. Niemniej bardzo cieszy to, co już rośnie. Z pewnością już zdążyłaś się zorientować, że uprawiam tylko te rośliny, które lubią las lub znoszą duże nagromadzenie sosen. Rh to typowo leśne krzewy, w świetlistym cieniu czują się najlepiej. Zapraszam serdecznie!!

Łano, dziękuję za miłe słowa ;:196 Ogród wygląda przyzwoicie, bo większość roślin jest bezobsługowa :lol:
Lilie gorąco polecam- lubią lekko kwaśne podłoże i chyba nawet lepiej kwitną w półcieniu. Może sadzenie w koszykach ochroniłoby cebule?

Kochane, dobrze mi się z Wami siedzi i jakoś przeszła mi ochota do pracy w ogrodzie :lol: Zaraz jednak zajrzę, może coś nowego zakwitło? Jestem ciekawa, jak moje derenie kousa? Liliowce też już mają mocno nabrzmiałe pąki, lada moment powinny pokazać się w całej krasie.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Monia68 pisze:
Łano, dziękuję za miłe słowa ;:196 Ogród wygląda przyzwoicie, bo większość roślin jest bezobsługowa :lol:
Lilie gorąco polecam- lubią lekko kwaśne podłoże i chyba nawet lepiej kwitną w półcieniu. Może sadzenie w koszykach ochroniłoby cebule?
Moniko, właśnie do takiego mało obsługowego ogrodu dążę :) a lilie też, jak mi się wydaję, należą do takich roślin :) Też się zastanawiam nad sadzeniem lilii do doniczek/koszyków. Pewnie to by było jakieś wyjście ... no i pewnie muszą to być spore donice/koszyki ...
P.S. Moniko, jak będziesz miała czas, to zajrzyj raz jeszcze do mojego wątku, dałam zdjęcie przesadzonego rh i proszę Cię o porady.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, nie jestem ekspertem od traw, ale poleciłabym Ci oczywiście Miskanty (cukrowy, Zebrinus, Silberfeder), które na pewno pięknie ozdobiłyby Twój ogród swoimi wiechami, jak również dla kontrastu trawy ozdobne Red Baron... trawy ogólnie dobrze rosną na słońcu, ale moje - posadzone nad oczkiem - czują się bardzo dobrze w półcieniu. Musiałabyś im poszukać odpowiednich zakątków.
Popatrz jeszcze tu: http://www.ogrodytraw.eu/index.php?k5,trawy-ozdobne albo wybierz się do szkółki w Kaniach - tam mozna kupić wiele atrakcyjnych odmian.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Moniko dopiero dzisiaj miałam czas, aby niespiesznie podążyć Twoimi śladami, tym bardziej,
że nie dane było mi zwiedzać tego kawałka Europy.
Fantastyczna fotorelacja ;:63 dzięki niej przeniosłam się na chwilę w słoneczne i interesujące rejony...
Teraz czas wrócić do kuchni, ale zabieram ze sobą widok cudownie kwitnących lilii.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Burza krąży wokół, więc ciągle ginie neostrada :evil: Mam tylko nadzieję, że nie wyłączą prądu... Moi Panowie stęsknili się za soba i pojechali na Warmię nad jezioro, wracają jutro wieczorem. Nie uśmiecha mi się siedzenie samej po ciemku :roll:
W ogrodzie nic się nie da zrobić, bo komary gryzą jak wściekłe!! Zresztą sporo zrobiłam rano i ogród wygląda juz przyzwoicie :lol: Dzięki temu, że zostałam sama, mogę trochę posiedzieć na forum i poodwiedzać Wasze ogrody :) Zaległości mam mnóstwo!!

Łano, w sprawie Karibii odpowiedziałam w Twoim wątku.
Nie jestem do końca przekonana, że koszyki chronią przed nornicami- przecież zawsze mogą dostać się "od góry" :roll: Niemniej na pewno łatwiej wykopać i podzielić.

Aguś, dziękuję za porady ;:196 Jeden miskant mi zmarzł... W każdym razie po kolejnym wyjeździe będę myśleć o trawach :)

Iwonko, bardzo dziękuję za miłe słowa ;:167 Zdradź nam, proszę, co pysznego pichcisz? :) Trochę zaniedbałam podawanie przepisów, ale sie poprawię :lol:

Nie wszystkie, ale jednak trąbkowe zakwitły ;:138
Obrazek Obrazek

Gizmo wyjątkowo wcześnie :roll: Garden Affaire
Obrazek Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Moniko syn zrobił szaszłyki, bo mamusia "buja w obłokach", do tego wersja dla dbających o linię, czyli ryż na sypko, a dla pozostałych frytki. Oczywiście muszą też być witaminki: ogórki małosolne ukiszone moimi łapkami, kalafior smażony tak, jak schabowy i sałata lodowa + co znajdziesz w lodówce. Do tego butelka wina i mineralna. Wszystko skonsumujemy niespiesznie na tarasie, bo świeci ;:3
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, dziękuję za odpowiedź :D Całe życie dbam o linię, wiec jem tylko mięso, ryby i warzywa :lol: A chciałoby się czasami i frytek spróbować :lol:
Smacznego ;:196
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Co prawda rano buszowałam po Twoim ogrodzie jednak nie zrobilam wpisu(wytłumaczyłam się w moim wątku :lol:)bo zostałam brutalnie oderwana od komputera :lol:
Gizmo i u mnie piękny i okazały a Triumphatory to już oszalały(6szt a jednym miejscu)swoim rozkwitem i zapachem.
Jestem ciekawa czy White Triumphator też taki ładny i pachnący? Mam ochotę go zamówić.Wydawało mi się że zamawialam trąbkową Garden Affaire ale niestety nigdzie jej niem a 6 szt Triumphatora to już na pewno nie zamawiałam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Moniś przybiegłam się przywitać ;:196 fotorelacja z wakacji super :uszy lilie cudownie ci zakwitły ;:138 ;:138 ;:138
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”