Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Janeczko, chandra już mnie z tego deszczu łapie, mówię ci.
Olku, ja tą rudbekię też pielę w końcu z większości miejsc, ale zawsze kilka zostanie i tym pozwalam rosnąć. fajnie wypełniają wszelkie luki.
Małgosiu, moje koleusy na razie stoją na deszczu i nic im nie jest. Gorzej z różami. Tych to mi naprawdę szkoda :(

Obrazek Obrazek

Między jednym a drugim deszczem udało mi się zrobić zdjęcia kwitnącym rabatom. Niektórym roślinom nie przeszkadza woda lejąca się z nieba.
Obrazek

Lilie Regale roztaczają nieziemski zapach, zwłaszcza w deszczu.
Obrazek

Najwyższa pora, żeby już ściąć oregano i ususzyć. Teraz tłumnie odwiedzają je motyle i inne owady.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na tej ostatniej fotce po lewej stronie w tle to żołte takie wysokie co to jest?
Wandziu,nie wiesz czy u Szmita mają pinky winky?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:224 lilie, liliowce a nawet już kosmoski Ci kwitną.
U mnie jeszcze na razie robią pączki i rosną w górę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, jak Twoja deszczowa chandra? Może masz dzisiaj trochę słońca i juz jest po chandrach? To najlepsze lekarstwo.
Donica ze szczawikiem i koleuskiem bardzo piękna, tylko uważaj na szczawika, bo to jerst ten co bardzo się wysiewa i bedziesz
go miała niedługo więcej niż rudbecki w każdym kątku. Pamiętasz jak Goryczka walczyła ze szczawikiem na skalniaku?
Nie do wytepienia ;:223
Miedzydeszczowe zdjęcia ogrodu przepiekne. Oby jak najdłużej to słoneczko trwało, u nas nie pada, ale jest też brzydko od kilku
dni i wieje nieprzyjemny wiatr. Ciężko wysiedzieć na tarasie nawet z kubkiem herbaty, no chyba żeby na siłę ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, piękne zakątki. Widzę też 'moje' nowości liliowcowe. Kosmosy wprowadzają lekkość do ogródka.
Przesyłam słoneczko z Kaszub ;:3 . Zapowiada się piękny-pracowity dzionek.
Pozdrawiam i życzę poprawy pogody i nastroju. ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Wandziu, ogrodowe zakątki jak zwykle urokliwe... masz w ogrodzie ten cudowny kontrolowany busz, który tak lubię :)
chciałam zapytać o to zielone drzewko na ostatnim zdjęciu - cóż to?

piękna pogoda dziś się zapowiada, prawda? ja zaraz idę na obchód z kawą... życzę miłego!
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22

Post »

Ogrodowe widoczki bajeczne, a deszcz możesz przysłać do mnie.
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu wyszło słoneczko jest piękna pogoda, więc mam nadzieję, ze cieplutkie promyczki wygniły chandrę :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

U mnie dzisiaj cały dzień słoneczny aż południe to nawet trudno było wytrzymać ogrodzie tak parzyło , prawie wszystkie rabatki poruszyłam a zielsko ładnie wysychało , ..Narobiłam się jak głupia ale na razie mam spokój z zielskiem ,, Pewnie i u ciebie było gorąco a na chandrę najlepsza praca w słonecznym ogrodzie w którym zaczynają kwitnąc liliowce i lilie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Nie wiedziałem ze oregano rośnie takie wysokie ,moje złote osiąga w porywach 15 cm .
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Wandziu, jak zwykle piękne zdjęcia :D
Moje lilie trąbkowe jeszcze nie kwitną. Twoim roślinom deszcze chyba nie przeszkadza :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgosiu, roślina o którą pytasz, to nasza swojska dziewanna. Sama mi się rozsiewa co roku. Kiedyś przyniosłam sobie jedną rozetkę z pobliskiej łąki i mam teraz ją w rozmaitych miejscach.

Kogro, przynajmniej kosmoski mam pierwsza przed tobą, bo u ciebie zawsze wszystko kwitło wcześniej. Porozsiewały mi się między liliowcami, ale nie mam serca ich wyrywać i przez to niektóre kwiaty liliowców stają się niewidoczne.

Wiesiu, wraz ze słoneczkiem minęła chandra. Jak zwykle. :D Zaniepokoiłam się tym szczawikiem. Niestety, już i tak za późno, bo co się miało rozsiać, już uleciało z wiatrem i padło na glebę. Ja w tym roku nie mogę sobie dać rady z takim jakby szczawikiem, ale zielonym. Nie wiem, skąd mi się rozsiał. Ten w donicy jest bordowy. Może to podobne cholerstwo :wink: No trudno, trzeba będzie walczyć, jak już się rozsieje.

Klarysko, ciekawa jestem, o jakich liliowcowych nowościach mówisz. Wiem o Gentle Sheperd. A jakie masz jeszcze? Bardzo lubię porównywać te same odmiany u siebie i u innych :)

Aguniada, to drzewko na pierwszym planie to młoda metasekwoja. Tobie podoba się mój busz, a mnie z kolei urzeka twoja zielona przestrzeń pod brzózkami i powiew świeżości w ogrodzie :D

Evikc, czyżby u ciebie nie padało? Całe forum uskarża się na ciągłe deszcze :shock:

Agness, dziś piękna pogoda, od razu zrobił się upał. Byliśmy u kolegi na działce w lesie, a więc nie miałam specjalnie możności porobić porządków w moim ogrodzie. Dopiero jutro rano zobaczę, co nowego rozkwitło.

Janeczko, dzisiaj było faktycznie bardzo miło i słonecznie. Gdy wyjdzie się do ogrodu, człowiek zapomina o całym świecie, a czas leci niepostrzeżenie szybko.

Olku, moje oregano cytrynowe też jest niskie i rozległe, a to zielone właśnie tak wyrasta i niesamowicie pachnie, ściągając do siebie rozmaite latające stworzenia, szczególnie rano. Teraz je ścinam, suszę, a ono do jesieni znowu wyrośnie i jest drugi rzut kwiatów.

Monia, to dziwne, że trąbkowe jeszcze u ciebie nie kwitną, wszak mieszkamy niedaleko :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek

Moje ukochane liliowce. Tutaj jest jedna ze starszych odmian, kępa już się trochę rozrosła i dzięki temu jest więcej kwiatów, które w sumie cieszą dłużej niż jeden dzień.
Obrazek

Obrazek

W tonacji "black and white"
Obrazek

Ta kamienna ścieżka to moje ostatnie dzieło. Po jednej jej stronie rośnie szpaler zakupionych niedawno liliowców, a po drugiej stronie będzie różanka okolona żurawkami i przetacznikami. Nie wiem jeszcze, co posadzić na obrzeżu przed liliowcami. Może hiacynty?
Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Pięknie wyglądają białe kosmosy wśród bujnej zieleni, takie lekkie, jak motylki :wink: .
Co to za trawka z żółtym obrzeżeniem, czy jest ekspansywna?
Jak robisz ścieżkę, chodzi mi o podłoże, na którym układasz kamienie,
czy to podsypka cementowo-piaskowa?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Witaj, Wandziu ;:167 , po długim czasie nieodwiedzania... :wit Śledziłam niegdyś Twój pierwszy wąteczek, potem miałam długą przerwę, ale wracam do ogrodów. Przeczytałam Twój wątek i kłaniam się z zachwytem nad Twoimi kompozycjami ogrodowymi. ;:180 Pracuję nad swoim kawałkiem zieleni i Twoja inspiracja jest bardzo pomocna. Będe tu wracać z pytaniami... ;:65
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”