Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Aby tylko pogoda dopisała to i wypoczynek się uda ..., u mnie ciągle pada ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

u ciebie jak zwykle-szalejesz ze zdjęciami twkich piękności ze tylkio chciejstwa dochodzą :wink:
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Moniś ;:196 przepiękne zdjęcia ;:138 ;:138 ;:138 życzę ci wspaniałych wakacji i udanego wypoczynku :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

To i ja życzę wspaniałych wakacji..abyś wróciła zrelaksowana i pełna :)))Pogoda nas nie rozpieszcza...może choć Tobie się uda..
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

;:196 ;:196 ;:196 Zostawiam całusy kochana i pozdrowienia
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Moniczko :wit :wit :wit
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Przyjemnego wypoczynku ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

przyszłam zobaczyć co nowego w twoim ogrodzie, bo zapomniałam, że ty jeszcze wypoczywasz ;:14
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe słowa ;:167
Za nami pierwszy wakacyjny wyjazd- pogoda nam sprzyjała (temperatury powyżej 30 st.) na całej trasie, wróciliśmy trochę zmęczeni, ale pełni wrażeń. Odwiedziliśmy wiele ciekawych miejsc, spotkaliśmy fascynujących ludzi, spróbowaliśmy miejscowych frykasów. Dla mnie szczególną wartość mają chwile spędzone przy lampce wina w kawiarnianym ogródku, kiedy to mogę leniwie obserwować tubylców- co jedzą, jak się ubierają, o czym rozmawiają...
Pierwszy dłuższy postój zrobiliśmy w słowackich Dudincach- pamiętające czasy komuny uzdrowiska są odnowione i czekają na kuracjuszy. Zakres usług bardzo szeroki, ceny wydają się być przystępne (nie znam naszych).

Obrazek Obrazek

Nocowaliśmy pod Budapesztem, nie było jednak czasu na odwiedzenie tego pięknego miasta. Zdążaliśmy na południe i chcieliśmy tam dotrzeć jak najszybciej. Po dość szczegółowej kontroli na granicy chorwacko- bośniackiej wzdłuż doliny Neretwy udaliśmy się do Medziugorie.
Zdjęcia niewyraźne, bo robione przez szybę samochodu. Droga bardzo malownicza, ale fatalna do prowadzenia- wąska z mnóstwem zakrętów. Neretwa ma wyjatkowo turkusowy kolor, będzie to widoczne na zdjęciach z Mostaru. Rzucające się w oczy minarety w położonych malowniczo na stokach miasteczkach świadczą o większości muzułmanów w Bośni i Hercegowinie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie planowaliśmy specjalnie wizyty w Medziugorie, jednak będąc już tak blisko chciałam odwiedzić to miejsce. Znane jest stanowisko Watykanu w sprawie objawień, nie uważam więc za stosowne wypowiadać się w tej kwestii. Faktem jest, że z maleńkiej wioski zmieniło się w miasteczko z czterogwiazdkowymi hotelami, mnóstwem penjonatów i sklepików oferujących dewocjonalia. Trafiliśmy tam dwa dni po 30. rocznicy objawień- było tysiące pielgrzymów z całego świata, a przede wszystkim z Włoch. Od jakiegoś czasu stała się głośna sprawa uzdrowienia włoskiego dziennikarza za sprawą miedziugorskiej Gospy, więc Włosi przyjeżdżają tu całymi rodzinami.

Kościół jest niewielki i skromny. Od czasów średniowiecza kościelną administrację na tych terenach reprezentują franciszkanie.
Obrazek Obrazek

Metalowy krzyż, z którego sączy się osocze. Figura Królowej Pokoju.
Obrazek Obrazek

Chwila odpoczynku i spacer bocznymi drogami- tak wygląda Medziugorie 15 minut od kościoła.
Obrazek Obrazek

A tu już Mostar- nieformalna stolica Hercegowiny. Piękne średniowieczne miasto polożone po obu brzegach Neretwy. Niestety, bardzo ucierpiało w czasie wojny, ale ciągle jest odbudowywane. Najbardziej znany zabytek to XVI- wieczny kamienny Stary Most wpisany na listę światowego dziedzictwa kultury.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

CDN
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mostar
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Adriatyk w okolicach Neum. Te kije sterczące z wody to hodowla małży.
Obrazek Obrazek

Zwiedzamy Dubrownik.
Obrazek Obrazek

Wieczorem żegnamy Bośnię i Chorwację i płyniemy do Włoch.
Obrazek Obrazek

CDN
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Włochy witamy w Bari, ciekawym portowym mieście. Jego patronem jest św. Mikołaj, którego relikwie sprowadzono z Turcji i złożono w romańskiej bazylice pod jego wezwaniem. Tamże znajduje się pochodzący z 1593 r. nagrobek królowej Bony. Mauzoleum znajdujące się za głównym ołtarzem ufundowała Anna Jagiellonka. Obok naszej królowej umieszczono rzeźby św. Mikołaja i św. Stanisława- patronów Bari i Polski.

Bazylika z zewnątrz i figura św. Mikołaja z relikwiami.
Obrazek Obrazek

Nagrobek Bony.
Obrazek

Bari
Obrazek Obrazek

Zwiedzając Półwysep Gargano...
Obrazek Obrazek

...trafiamy do Monte Sant`Angelo. To położone w Apulii miasteczko łączy się z kultem Michała Archanioła. Jego początki sięgaja końca V w. Źródłem kultu są cztery objawienia, które miały tu miejsce na przestrzeni wieków. Ich opis ukazany w sposób prosty a zarazem barwny, daje świadectwo cudowności wydarzeń, które tu się rozegrały. Wokół świętego miejsca objawień powstały pierwsze zabudowania mieszkalne, które szybko się rozrosły dając początek temu tak niezwykłemu miastu. Kupiłam tu sporo lokalnych wyrobów.

Obrazek Obrazek

Wnętrze sanktuarium robi niesamowite wrażenie- to grota o nieregularnym kamiennym sklepieniu, która na przestrzeni wieków przyjęła miliony pielgrzymów, miejsce, gdzie wielu grzeszników uzyskało przebaczenie i odnalazło pokój. Ojcowie michalici sprawujący nad nim pieczę twierdzą, że właśnie tam najłatwiej się wyspowiadać.
Obrazek

Odwiedziliśmy również oddalone o 24 km San Giovanni Rotondo związane ze św. o. Pio.
Obrazek Obrazek

Kolejnym interesujący miejscem na naszej trasie było Manopello, niewielkie miasteczko w Abruzji położone ok. 180 km od Rzymu. Stało się głośne za sprawą niemieckiego dziennikarza Paula Baddego, który w wymiku prywatnego śledztwa doszedł do wniosku, że niewielkim kościółku ojców kapucynów przechowywana jest chusta grobowa Chrystusa, oryginał tzw. chusty św. Weroniki znajdujacej się podobno do tej pory w Watykanie. Od 30 lat trwają intensywne badania nad Volto Santo- podobno św. Weronika to tylko legenda, a wizerunek na bisiorze jest odwzorowaniem twarzy Chrystusa zaraz po zmartwychwstaniu. W każdym razie Benedykt XVI odwiedzil sanktuarium w 2006 r. i była to pierwsza papieska wizyta w tym miejscu.

Obrazek Obrazek

CDN jutro. Miłego wieczoru :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Moniś ;:196
Widzę, ze wspaniały wyjazd za Wami. Zwiedziliście mnóstwo cudownych miejsc :D Jestem pewna, ze wróciliście wypoczęci i zadowoleni. Pozdrawiam serdecznie....i cieszę się , że już jesteś ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniś, wspaniałe miejsca, budowle, roślinność i ... model :) super, że mogliśmy obejrzeć tę ciekawą fotorelację...
cieszę się że już jesteś... na pewno pełna wrażeń i energii? pozdrowienia! A.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję ;:167 Muszę teraz zrobic porządek ze zdjęciami ogrodowymi. M zrobił ich mało, bo ciągle lało.
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Moniś dziękuję za fotorelację ;:196 bardzo ciekawe miejsca odwiedziłaś.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”