Szkółka ogrodowa -jak założyć??
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szkółkarstwo ozdobne
Ja podlewam zraszaczem młoteczkowym sterowanym sterownikiem . Ok już ustaliłem sobie czas.dzięki za odpowiedzi.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Podpowiecie mi i innym jakie są teraz dobre środki na chwasty i trawy wyrastające w doniczkach z sadzonkami. Bo mam z tym nie mały kłopot.Ja zastanawiam się nad tym środkiem FUSILADE FORTE ? 150 EC.
Proszę o podpowiedzi.
Proszę o podpowiedzi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Włóknina;)
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Dodam że doniczki mam ustawione na macie czarnej grubej.A włóknina do każdej doniczki? 

Tylko skubanie.A po skubaniu do każdej doniczki po garści torfu,trocin,na jakiś czas pomoże.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Ja serio z tą włókniną, kupuję co jakiś czas w szkółce w której w każdej doniczce jest włóknina. Gdzieś tez widziałam, że są specjalne krążki z włókna kokosowego do tego celu.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Kontakt:
Pewnie chodzi Ci o osłonki na doniczki (syntetyczne, len, kokos). Takie coś można kupić np. w firmie Martex lub można sobie samemu powycinać. Ja materiał na to kupiłem już jakiś czas temu - z zamiarem, że w zimie się powycina. Tymczasem mija już chyba trzecia, czy czwarta zima, ale wszystkie były za krótkie 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Niechcący trafiłam na ten wątek i od razu rodzą się pytania. Jestem obecnie na zootechnice, niedawno uświadomiłam sobie że minęłam się z powołaniem i wybieram się na ogrodnictwo, by założyć swoją szkółkę. Piszecie tu głównie o iglakach i systemach nawadniających. Czy ktoś się może orientuje czy na jakieś byliny potrzebna jest licencja? Pytanie zrodziło się przy poście o licencji na róże. Zamierzam mieć byliny i raczej w skromnej ilości pnącza, krzewy i drzewka ozdobne, typu tawuły, bukszpany, klony, trzmieliny, kilka odmian clematisów. No nic wyszukanego, bardziej podstawy. Czy wiecie o jakiś licencjach w tych kategoriach?
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Czyli nikt nie korzysta z oprysków przy odchwaszczaniu sadzonek w doniczkach? 

-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Witam.Ja mam pytanie takie mianowicie czy do podłoża które stosuje się do wysiewu nasion iglaków czyli np. piasek+substrat torfowy powinno się dodać jakiegoś nawozu ? Czy dopiero to się zaleca np. potem przy pikowaniu ?
Pozdrawiam ;)
Pozdrawiam ;)
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Kontakt:
Ja korzystałem z Fusilade, ale tylko raz na małej ilości Smarada - jak miałem problem z dużą ilością trawki w doniczkach. Pomogło (po dość długim okresie), ale w stosunku do kontrolnych rośliny miały lekkie zahamowanie przyrostu (minimalne). Gdybym miał podobną sytuację jak wtedy (prawie trawnik w doniczkach) to bym tu zastosował, a jak jest normalna ilość chwastów to jadę ręcznie.Czyli nikt nie korzysta z oprysków przy odchwaszczaniu sadzonek w doniczkach?
Jeśli to jest czysty torf z piaskiem do dodaj trochę nawozu (najlepiej otoczkowego).Witam.Ja mam pytanie takie mianowicie czy do podłoża które stosuje się do wysiewu nasion iglaków czyli np. piasek+substrat torfowy powinno się dodać jakiegoś nawozu ?
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Mało jest badań na temat wpływu oprysków na rośliny ozdobne, np. poszczególne gatunki iglastych, dodatkowo młoda roślina, sadzonka jest bardziej podatna na niekorzystne efekty oprysku niz dorosły osobnik. Trzeba sobie wypróbować, a mało jest chętnych do utraty tunelu sadzonek i wyciagnięcia z tego wniosków. Robimy wszystko ręcznie.lukas93cs pisze:Czyli nikt nie korzysta z oprysków przy odchwaszczaniu sadzonek w doniczkach?
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Herbicydy o których tu mowa to środki do ochrony roślin rolniczych, nie są w pełni selektywne dla drzw i krzewów ozdobnych, no i nie mają rejestracji na te rośliny, czasem może się udać i uschnie tylko trawa a czasem może uschnąc wszystko, rozmawiałem na ten temat z właścicielem jednej z większych szkółek w kraju i powiedział że nie odważyliby się stosować takich herbicydów w szkółkarstwie, wszystko praca ręczna. Są środki selektywne dla roślin ozdobnych ale niedostępnę w Polsce a ich ceny też nie krajowe.lukas93cs pisze:Czyli nikt nie korzysta z oprysków przy odchwaszczaniu sadzonek w doniczkach?
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Mam takie pytanko czy ktoś z doświadczonych szkółkarzy korzysta z jakiś dotacji lub dopłat?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 mar 2011, o 11:56
Podepnę się do tematu- ja z koleji chciałbym sprzedawać sadzonki thuji na allegro. Kokosów wielkich z tego nie bedzie ale mam miejsce,wiem co i jak ale interesuje mnie strona formalna-czy musze mieć własną dg czy też być ubezpieczonym w Krus żeby móc handlować sadzonkami na allegro?