U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Oliwki

Post »

oliwka pisze: 100krotko, kiedyś jedne wakacje upłynęły mi pod znakiem kryminałów A. Ch. :;230 Połykałam je jeden za drugim.
I naprawdę nie wiem, kogo bardzie lubię: małego Belga i jego szare komórki czy uroczą pannę Marple :lol:
W tych książkach po prostu widać, że Anglicy to naród przykładający wagę do ogrodów.
Anglicy tak, tłumacze natomiast czasem mają kłopot :;230 W tej, którą właśnie skończyłam, zbrodnia popełniona została za pomocą liści naparstnicy pomieszanych ze szpinakiem.

Za złocień dziękuję - włąśnie udało mi siepozbyć krwawnika kichawca, pracuję nad odętką :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

U mnie Heritage też w tym roku jaśniejsza...bardzo mało muśnięta różem...prawie biała.W tamtym roku była bardziej zaróżowiona...Nie wiem od czego to zależy...może od nawozu,?sypnęłam tym razem granulkami do pomidorów...oprócz suchego obornika... :)
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Hej, to jeszcze ja. Tytuł powieści to "Tajemnica Wawrzynów". To jedna z niewielu powieści pani Agathy, gdzie głównymi bohaterami jest nie panna Marple i nie Poirot, tylko para agentów - Tommy i Tuppence Beresfortowie. W sumie, to tak naprawdę nie powala na ziemię ;-) - mozna przeczytać jako ciekawostkę.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Róża, którą tropię, jeszcze u mnie nie kwitnie :D Na pewno później nawrzucam zdjęć, bo jest bardzo ładna :D Liście nie chorują.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To jest zdumiewające po prostu, jak wiele ogrodniczek czyta Agathę ;:224 Też lubię pasjami; powiem tak: nie przeszkadza mi, że to kryminały :;230 Zresztą, pisała też "zwykłe" książki, tylko pod pseudonimem Mary Westmacott. To tyle dygresji pozaogrodniczej :wink:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Lelum, jak to dygresje pozaogrodowe ? Wszak najlepiej czyta się latem w ogrodzie. To już moje kolejne 'wczasy pod gruszą' (mam dwie niewielkie) z ulubionymi lekturami.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ja również uwielbiam ksiażki Agaty . Wygląda na to że miłość do róż i do kryminałów idzie w parze :;230 A i jeszcze do tego koniecznie koty!

Oliwko angielki mają w sobie mnóstwo niezaprzeczalnego uroku mimo tego,że sa jak piszesz chimeryczne. Jednak gdy już kwitną to oderwać oczu od nich nie można.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ale dobrze trafiłam-róże, Agata i koty-moje życie :D Pogoda w końcu mnie dobije. Jeszcze nie pada, ale pochmurno i chłodno. Żyć się odechciewa, a to przecież lipiec, najcieplejszy miesiąc w roku. Zaraz Anki i chłodne noce-to kiedy urosną ogórki? A róże zje grzyb :evil: Malwy już zeżarł.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Gosiu, Nelu, usiłuję sobie przypomnieć, czy w zeszłym roku się mutowała, ale nic nie pamiętam.
Może jest tak faktycznie, że jest niestabilna i tworzy różne kwiaty :shock: Choć nigdzie o tym nie czytałam.
Wiem, że Mary Rose ma białą "córkę", która czasami rewersuje, to i niewykluczone że Heritage też to robi :roll:
Zresztą to by pasowało do tego, co pisałam wczoraj: są chimeryczne :?

100krotko dzięki za tytuł ;:196 , tego nie znam, choć małżeństwo detektywów, owszem. Tyle że książki z nimi mnie nie zachwycały, daleko im do Herkulesa i Marple :lol:
Ciekawe jest, że tacy charyzmatyczni bohaterowie, to prawie zawsze dziwacy. Może jak ktoś jest całkiem normalny i zwykły, to po prostu nudny?

Nelu, to podobno romanse, czyli coś czego nie trawię :lol: (podobnie jak amerykańskich komedii romantycznych, bo brytyjskie lubię). Kryminały uwielbiam, Agata to stara, dobra szkoła :wink: . Teraz, wiadomo, królują Skandynawowie, nawet niedawno obejrzałam sobie cały ten mini-serial o Wallanderze z Kenethem. Jak się zna akcję, to można więcej uwagi poświęcić innym rzeczom, dlatego z fascynacją patrzyłam na zdjęcia: wręcz poetycko piękne.

Klaryso, Ido, no to już mamy fan club Agathy, kotów i ogrodów:;230 Też lubię koty!
Gruszy co prawda brak, ale poczytać można z kotem u boku :lol:

Ewo, a już myślałam, że się poprawiło w całym kraju :( przykro że u Ciebie nadal zimno. Nie lubię tego dnia, ani tego przysłowia, bo od św. Anki zaczyna mi lata uciekać i mi się wydaje, że już jesiennie się robi. a to dopiero połowa wakacji ;:223
Na malwach masz rdzę? To tak jak i ja, ale już nie mam siły z tym walczyć.

Na zdjęciach Lihtkonigin Lucia w towarzystwie, które ją wyraźnie przytłacza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzecz dzieje się pod starą śliwą. Lucia była tam pierwsza, potem mahonie, później hortensja Anabelle i hosta Frangrant Boquet. Na końcu mała hosta NN.
Teraz widać, że Lucii to tam jest najmniej :evil: sama sobie winna, bo wymarza. Kiedy były dwie łagodne zimy pod rząd, to zrobiło się z niej wielgachne krzaczysko.
Teraz musi startować od zera :x

I jeszcze To :lol:
Obrazek

Cytując klasyków: tutaj jest ściernisko, ale będzie.....hostowisko! :heja
Po przesadzeniu nieowocujących w tym cieniu czarnych porzeczek, okazało się, że mam miejsce na hosty. :heja
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Obrazek

Przepięknie ;:63
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Zgadzam się przepięknie.
Do zestawu: kwiaty (róże, ogród), kot, książka-dodam jeszcze kawa :D
I to jest 4 x K= relaks i sielanka.
Czego Wam i sobie życzę :D
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Cudny ;:63
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Oliwko - dostałam odpowiedź od Jurka - zapytał się pewnego hodowcy dlaczego na naszym rynku nie ma róż angielskich pnących - odpowiedź jest prosta - bo klienci nie są zainteresowani tymi różami - a nie dlatego że w nasze zimy sobie nie poradzą. To prozaiczna odpowiedź bo jej się nie spodziewałam ale tak to bywa na naszym rynku różanym. Sądzę że jeśli róża ma w USDA strefę 6b to sobie poradzi - po prostu trzeba by ją okryć włókniną zimową.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

"Annabelle' to prawdziwy potwór, u mnie też rośnie jak wściekła. Miałam przy niej posadzoną "Golden Showers' ale, biedaczka, nie przetrwała zimy i teraz sobie myślę, że chyba muszę zapomnieć o róży w tym miejscu, bo anabelka tak szaleje... Kiedy ją cięłam wiosną, będąc na głodach ogrodowych, wetknęłam ucięte patyki do ziemi i ukorzeniły się jak jeden mąż.
A propos mutacji, w tym roku widziałam u znajomej niesamowitą (jak dla mnie) rzecz: "Winchester Cathedral', zresztą nieprawdopodobnej urody, której jeden pęd był czystą rewersją do "Mary Rose'- kwitł idealnie na różowo ;:167 Tak się podekscytowałam, zrobiłam chyba z milion zdjęć a w domu po wrzuceniu na komp okazało się, że wszystkie są do niczego, bo z wrażenia nie ustawiłam aparatu ;:223
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Jeśli Oliwka pozwoli gdy byłam w Powsinie z Asią obserwowałyśmy podobną rzecz - co prawda jeden kwiat był tylko różowy i zdjęcie jest z daleka ale to zjawisko jest dość ciekawe - u mnie nigdy się to nie zdarzyło:
Obrazek

Nie wiem czy oglądaliście ale w programie - Rok w ogrodzie i w Maja w ogrodzie - był pokazywany Powsin i róże.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”