Ogród Pod Lasem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród POD LASEM

Post »

Jolu, ;:196 ta tawułka od Ciebie dopiero zacznie kwitnąć. Nie chcę więcej dziękuję.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu taka "koza" i u mnie by się przydała, bo zimno ,wilgotno, leje cały czas,
przez to mogę podziwiać Twój ogród i za Ewunią powtórzyć , piękny ,zadbany
ogród botaniczny ;:138 ;:138 ;:138
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Danusiu, ale to naprawdę przesada, jestem zakłopotana :oops: Ale będę się starała zasłużyć sobie na taką opinię. Jak wcześniej napisałam , dużo pracy mam przed sobą. Dobrze, że granice ogrodu zostały określone, będzie łatwiej planować. A moja znajoma sarna ciągle przychodzi pod płot i patrzy na mnie z wyrzutem. Róże, nie maltretowane, powoli się rozwijają. Większość z nich to NN, ale cieszą mnie :)

Od wczoraj znów pogodnie, więc można było zrobić kilka fotek
To jedyna róża, której imię znam - Sympathia
Obrazek

Inne - bezimienne Obrazek Obrazek Obrazek

Kilka portretów innych kwiatów
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Ładne różyczki, szkoda że wcześniej podgryzały je sarny.
Lilie ładnie kwitną.
A koza do pozazdroszczenia. Ja w taką pogodę lubię upiec ciasto :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jeszcze prośba do niezawodnych forumowiczów. Pomóżcie zidentyfikować, bo zaistniała wątpliwość, czy to prusznik, czy ołownik. Kupiłam jako prusznik. Pochwaliłam się koleżance i poprosiła, żeby jej też kupić. Kupiłam, przyjechała, zabrała i w domu na etykiecie przeczytała:Plumbago auriculata, tzn.ołownik ;:223 No i teraz nie wiem co mam zrobić przed zimą, bo ołownik musi zimować w domu, a prusznik, po dobrym zabezpieczeniu przed mrozem można zostawić w gruncie. Oto zdjęcia, bo właśnie zakwitł, 2. raz. Obrazek Obrazek

I jeszcze podziękowanie za dobre rady. Kiedy wczesną wiosną pokazałam laurowiśnię doszczętnie objedzoną przez sarny, Stach i Małgosia poradzili mi, żeby ją przyciąć. Rzeczywiście pomogło, odżyła, oto ona
Obrazek

I jeszcze to i owo ... lawendy, pysznogłówka, trojeść, szałwia ... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piękne pysznogłowki, miły nastrój tu panuje, rododendrony zapamiętam jako wizytówkę Twojego ogrodu ;:63 . Ja też mam sarnę, niezbyt jestem zadowolona z odwiedzin, wyjadła mi kwiaty fasolki szparagowej ;:14 nie wiem dlaczego przychodzą tak blisko, w ubiegłych latach tego nie robiły
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Jolu to jest ołownik. Mam takiego zakupionego od Forumowiczki. U mnie też pięknie kwitnie. To bardzo ładna roślinka i chyba niezbyt wymagająca (skoro u mnie daje radę :;230 ). Jedyną jej wadą jest właśnie to, że nie zimuje w gruncie.
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Zobaczyłam twoją szałwię i przypomniało mi się, że miałam ją dopisać do listy zakupów.
Pysznogłówka też fajnie wygląda.
Laurowiśnia ładnie odżyła :D
jaclaw
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 22:32

Post »

:wit
bardzo ładne kwiaty :)
Pozdrawiam
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Urszulo, dzięki za miłe słowa, nastrój, klimat, to ważna rzecz w ogrodzie. Sarny przekazują sobie wiadomości gdzie coś smakowitego można znaleźć do zjedzenia, a z całą pewnością pokazują swoim dzieciom i one , jak dorosną, już wiedzą gdzie iść po przysmaki. Wiele lat temu jak zakładałam ogródek warzywny, zaobserwowałam przez okno taki właśnie obrazek, jak mamusia przyprowadziła swoje maleństwo na młodziutką fasolkę. Widok był tak czarujący, że pozwoliłam im się pożywić i nie pogoniłam.
No proszę, sąsiadka się odezwała. Doroto, dzięki za informację, ale znaczy to,że kolejną dużą donicę trzeba będzie w domu przechowywać. Miałaś mnie odwiedzić i co, nie wiesz jak trafić :uszy
Małgosiu, szałwię polecam długo kwitnie i "buszuje" tzn robi busz. A pysznogłówki liście pięknie pachną. Za rady w spr.laurowiśni jeszcze raz dziękuję.
Jacku, witam i dziękuję.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Oj, nie wiem, nie wiem jak do Ciebie trafić Jolu, a i z czasem u mnie krucho :roll: Ale co się odwlecze to nie uciecze. na pewno jeszcze będzie okazja. Obecnie jestem w trakcie likwidacji dopiero co powstałej rabaty, gdyż moje chciejstwa mnie przerosły. Pozdrawiam Cię jednak serdecznie i życzę miłych chwil spędzonych w Twoim pięknym ogrodzie :wit
Pozdrawiam Dorota:)
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziś znowu upał 26* w cieniu o godz.11. Nie mogłoby być 20* :?: i trochę chmurek :wink: Ale rozumiem, urlopy, wakacje, musi być ;:3 gorące ... Tylko rano można trochę podziałać w ogrodzie i przy okazji zrobić kilka fotek. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Jolu!
Piękne widoczki ogrodu pokazałaś, nie przestaję go podziwiać! Wczoraj byłam na wsi i posadziłam prezent od Ciebie. Nie wiem, czy dobrze posadziłam, bo posadziłam nie za głęboko. Czy dobrze zrobiłam? Czy zakwitną jeszcze w tym roku?
Dzisiaj rano był taki słoneczny poranek, myślałam, że z tymi deszczami na dzisiaj to się pomylili ... ale teraz pogoda radykalnie się zmieniła i właśnie nadchodzi burza...
Pozdrawiam serdecznie :D
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Łano, dobrze zrobiłaś. Powinny zakwitnąć jeszcze w tym roku. Ja w ub. roku przesadzałam jeszcze później - już wystawiały kiełki kwiatowe,i kwitły. U nas dziś po nocnej burzy upał nie do wytrzymania, bo okropnie parno. Kiedyś, jak mieszkałam w Indiach, to lubiłam taki wilgotny klimat. Teraz mnie to męczy. Ale znalazłam zajęcie w cieniu. Zrobiłam trochę sadzonek - z pęcherznicy, kolkwicji, żylistka i hortensji. Mam teraz sporo płotu do obsadzenia, więc trzeba zadbać o różnorodne nasadzenia. Tak bym chciała mieć głóg, ale tu nigdzie w okolicy nie widziałam.

Wczoraj podejrzałam taki przykład mimetyzmu
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Jolu, no to dobrze, że posadziłam prawidłowo :) Super, że zakwitną jeszcze w tym roku!
U nas leje, pogoda się zepsuła kompletnie ... szkoda, bo jednak dzisiaj niedziela i jeszcze rano myślałam, co by tu zaplanować?
Ja też co raz gorzej znoszę upały, niestety ... Indie ... bardzo ciekawy kraj ... chciałabym tam kiedyś pojechać... marzenia, marzenia ... trochę bym się bała chorób tamtejszych ... ale ciekawość chyba jest silniejsza :D
Konik polny rzeczywiście mało widoczny, ciekawe fotki :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”