Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

dariotka pisze:
Obrazek
Ja znów odnosnie zdjęć. Sprawdzałam czy nie ma na liściach białych robaczków i pajęczynek. Pajęczynek nie ma, ale białe robaczki są. A właściwie tylko jednego zobaczyłam. Bardzo malusi, ledwo widoczny, biały, pajączek. Robaczków nie widzę a liści przybywa z plamami. Może to mączliki? Ale bez skrzydełek.
Są takie malusie czerwone pajączki. Można spotkać je na murkach betonowych. Ten robaczek był podobny, ale biały. Co to może być?
Jak preparat zastosować na niego, ale taki by dodatkowo pozbyć się minorek, bo ich też coraz więcej :?:
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje dynie, tykwy i ogórki dopadł mączniak ;:14 póki co zdrapałem lekko wszystkie plamki paznokciem 3 dni temu i jakoś nie rozprzestrzenia się zbytnio (dziennie zdrapuję kilka plamek, nie setki jak to było 3 dni temu) czekam na Ridomil, nigdzie nie mogłem go dostać, więc zakupiłem na szanowanym serwisie aukcyjnym. Ale walka zdrapaniem odnosi pozytywne skutki ;:138

Zapytanie do forumowiczów, kiedy sialiście dynie, że macie wielkości piłki do nogi? Jakiejś specjalnej ziemi użyliście? Czy tylko kompost, pokrzywówka, obornik, nawozy mineralne?
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Obornik. To jest raczej kwestia odmiany, zasuwa jak dzika, teraz to raczej piłka lekarska tylko płaska.. Trochę kłopot bo nic pod nią nie podłożyłam, a teraz nie wiem czy dam radę.. Muszę zacząć już pod nie podkładać coś @@ A ta dynia jest bardzo ekspansywna, przycinałam jej pędy, przekładam co parę dni, żeby rosły w 1 stronę, i po prostu masakra.. Oby była dobra. Tak czy siak, następnym razem będzie rosła osobno, bo zagłusza wszystko wokół.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja w gąszczu dyni melonowej znalazłam wczoraj dwa liście, zwięcnięte, zaschniete od brzegu i całe w białym nalocie grzybni. Szybko je zerwałam i wywaliłam do kubła. Co to mogło być (za późno na foty :roll: ) ? Reszta liści w gąszczu bez żadnych oznak choroby :)
Ania
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Odpisze mi ktoś na posta wyżej? Dodam że te liście z plamkami, pod spodem mają młodą zieloną mszycę.
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

Witam

Ja chciałem się pochwalić nową odmianą patisona żółtego. Fotka poniżej. Dodam bardzo plenny i bardzo smaczny, polecam. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

dariotka pisze:Odpisze mi ktoś na posta wyżej? Dodam że te liście z plamkami, pod spodem mają młodą zieloną mszycę.
Po prostu zakup jakiś środek na robale typu Karate lub inny w najbliższym ogrodniczym i opryskaj :)

I nie zwlekaj z tym!!

Ja się nawet nie zastanawiam jaki to rodzaj robala mi włazi na dyńki. Z wiosny jak pryskam fasole, ogórki czy inne to zawsze też "przy okazji" pryskam dyńki. Potem od lipca już nie trzeba zwykle pryskać.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeden z owoców na Melonowej
Obrazek
Trzeba dać jej już poduszeczkę :lol:

POzdrawiam
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

tylko uważaj coby ziarnko grochu pod spód nie wpadło :lol:
Ania
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Jak długo mam podlewać dynie gnojowicą z pokrzyw, i innych ziół? wiem ,ze dynia to żarłoczna roslina. Jak mam jej dogadzać ,żeby miala piekne owoce ? (mam u suebie trzy rodzaje dyni: Justynkę ,gigantkę atlantik i Piżmową butter)Pierwszy raz uprawaim dynie :roll:
Asia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Moja melonowa rośnie na pryźmie kompostowej i chyba nie prędko przeje to co ma pod sobą.
Na razie niedoborów nie widzę.
Wydaje mi się Asiu, że bedziesz musiała podlewać do zbioru.

Pozdrawiam
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niekoniecznie, to zależy jaką masz ziemię. U babci na glinie rosło bez cyrkowania z gnojówkami;) U mnie na piachu jak czegoś nie dam to mogę zbierać takie dla krasnoludków.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Zadbałam o ziemie dla dyni.Do skrzyń nasypalam na sam dół darń trawy ,potem nasypałam obornika gołębiego ,a na sam wierzch wybralam ziemie z kopostownika :uszy Tylko teraz sie zastanawiam ,czy za głeboko nie dalam tego gołębiego gnoju.Czy to ma jakieś znaczenie ,jak gleboko pod ziemia leży obornik? :roll:
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o skrzynię to na pewno nie dałaś za głęboko, dynia ma bardzo rozbudowany system korzeniowy i na pewno się do niego dokopała. A ile tego było?
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

A to moje dynie

Ozdobna turecki turban

Obrazek

Obrazek

Melonowa

zdjęcie usunięte z powodu dużego rozmiaru

Big max
zdjęcia usunięte z powodu dużego rozmiaru
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”